Otrdiena, 14.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis;

Amrop: Latvijā vispieprasītākie šobrīd ir pieredzējuši mārketinga un pārdošanas vadītāji

Viesturs Lieģis, 16.06.2010. 11:50

2009. gadā darba tirgū gandrīz par 60% audzis pieprasījums pēc augstākā līmeņa vadītājiem mārketinga un pārdošanas vadītāju pozīcijās, liecina augstākā līmeņa personāla atlases uzņēmuma Amrop apkopotie dati. Vislielākā nepieciešamība pēc augstas klases vadītājiem 2009. gadā ir bijusi telekomunikāciju, mazumtirdzniecības, kā arī plaša patēriņa produkcijas ražošanas un pārdošanas nozarēs. Lai arī kopumā personāla atlases tirgū pērn bija manāms jūtams kritums, Amrop kļuvusi par lielāko personāla atlases konsultantu kompāniju 2009. gadā*, sasniedzot labākos apgrozījuma rādītājus starp nozares nozīmīgākajiem uzņēmumiem.

"Ekonomikas lejupslīdes dēļ virkne industriju piedzīvoja būtiskas pārmaiņas, kā rezultātā mainījās arī personāla atlases tirgus. Ļoti aktīvi jaunu darbinieku piesaistē bija telekomunikāciju, mazumtirdzniecības un ražošanu saistīti uzņēmumi. Savukārt finanšu un banku, farmācijas, kā arī informāciju tehnoloģiju nozarēs strādājošie uzņēmumi, kas pirms pāris gadiem piedzīvoja uzplaukumu un konkurēja ar labiem darba piedāvājumiem, pagājušajā gadā bija visai pasīvi," norāda Amrop partnere Rīgas birojā Aiga Ārste-Avotiņa.

2009. gadā uzņēmumi aktīvi meklējuši darbiniekus vadošajās pozīcijās mārketinga un pārdošanas direktoru amatos. Katrs piektais personāla atlases uzņēmuma Amrop projekts veikts ar mērķi dažādu nozaru uzņēmumiem atrast piemērotāko un labāko mārketinga vadītāju, savukārt trešā daļa no visiem realizētajiem projektiem bija vērsti uz labākā pārdošanas vadītāja atrašanu. Ļoti pieprasīti pagājušajā gadā bija arī speciālisti, kas lieliski tiek galā un spēj rast risinājumu dažādās ar darbības optimizāciju saistītās lietās.

"Pagājušajā gadā mainījušās arī uzņēmumu prasības attiecībā pret darbinieku profesionālajām kvalitātēm – šobrīd tirgū aizvien vairāk nepieciešami labi pārmaiņu vadītāji, krīzes vadības speciālisti, kā arī cilvēki ar specifiskām zināšanām un spēju rast risinājumus kritiskās nestandarta situācijās. Kopumā klienti kļuvuši daudz prasīgāki un izvēlīgāki, uzstādot arvien augstāku latiņu un specifiskākas prasības potenciālajiem darbiniekiem, savukārt kandidāti kļuvuši piesardzīgāki un rūpīgāk apsver iespēju mainīt savu darba vietu," stāsta Amrop partneris Rīgas birojā Viesturs Lieģis.

Pārmaiņas vērojamas ne tikai darbinieku pieprasījumā, bet arī uzņēmumu rīcībā, kas saistīta ar uzņēmuma tālāku attīstību. "Viennozīmīgi, ka nākotnē ieguvēji būs tie uzņēmumi, kas šobrīd nevis samazina biznesa apjomus, bet gan drosmīgi investē uzņēmuma attīstībā, tādējādi ne tikai iekarojot lielāku tirgus daļu, bet arī nodrošinot sev stabilas pozīcijas turpmāk. Turklāt augstu tiek vērtēti tie uzņēmumi, kas par spīti ārējiem apstākļiem, vienmēr ir gatavi atvērt sava uzņēmuma durvis kompetentiem un pieredzējušiem darbiniekiem, savas jomas profesionāļiem, piedāvājot iespēju sevi apliecināt un realizēt dažādas idejas un ieceres kopīga mērķa sasniegšanai," atzīst V. Lieģis.

*Apkopojumu par personāla atlases konsultantu kompānijām veikusi Latvijas Biznesa Konsultantu Asociācija, tas publicēts tirgus apskatā "Personāla piesaiste 2010".

Par Amrop:

Amrop ir pirmais augstākā līmeņa personāla atlases uzņēmums Baltijā, kas savu darbību uzsāka 1993. gadā, strādājot ar dažādu nozaru ietekmīgākajiem uzņēmumiem. Šobrīd Amrop ir viens no vadošajiem rietumu uzņēmumiem augstākā līmeņa personāla atlases jomā Baltijā ar birojiem Tallinā (kopš 1993. gada), Rīgā (kopš 1997. gada) un Viļņā (kopš 2003. gada). Amrop ietilpst Amrop Group, kas ir septītā lielākā augstākā līmeņa personāla atlases kompānija pasaulē. Amrop Group ir 88 biroji 57 pasaules valstī, tās uzņēmumos strādā vairāk nekā 800 darbinieku, katru gadu realizējot vairāk nekā 4000 augstākā līmeņa personāla meklēšanas projektus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV