Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Pastariņa muzejā notiks vasaras saulgriežu sagaidīšana un godāšana

Lilita Znotiņa, 16.06.2010. 17:21

21. jūnijā jau no plkst. 10.00 Zentenes pagasta „Bisnieku" sētā notiks Vasaras saulgriežu sagaidīšana un gatavošanās Līgo vakaram.
Pastariņa muzejā notiks vasaras saulgriežu sagaidīšana un godāšana

Vasaras saulgrieži pienāk tad, kad ir visgarākā diena, kurai seko īsākā nakts. Tie ir svētki, kuriem gatavojas ļoti rūpīgi - apdara lauku darbus, sakopj un rotā sētu un māju, gatavo īpašu svētku mielastu, galdā ceļot sieru, alu un raušus.

Pastariņa muzejs, kā ik gadu, aicina pavadīt dienu muzejā un iesaistīties zāļu lasīšanā, vainagu pīšanā, telpu rotāšanā, siera siešanā, maizes mīcīšanā un cepšanā, pīrāgu un plātsmaizes cepšanā, pirts slotu siešanā un pirts kurināšanā. Vakarpusē visi kopā aicināti veidot „Puķu ugunskuru", mācīties Jāņu dziesmas un gavilēt kopā ar ansambli "Mežezers".

Saulgriežu rīts "Bisnieku" sētā sāksies jau agri. Meitas kāps kalnā gavilēt un rasā sejas mazgāt, lai visu gadu nenāk miegs. Saimnieces mazā gaismiņā, avotā mazgās dvieļus, lai sudraba rasa sabirst dvieļos un uz viņiem liktajai maizei cita garša un svētība. Darbiņi kā krellītes savīsies viens aiz otra. Gaļa pīrādziņiem jāgriež, plātsmaizei aizdars jāsarūpē. Pirmie palīgi tiks aicināti pie siena grābšanas un zāļu lasīšanas. Nav nemaz tik viegli atrast trejdeviņas ziedu šķirnes. Vīru vainagiem ozoli un dadži vieglāk būs atrodami. Pats čaklākais varēs maizi mīcīt!

Dienas gaitā jārod laiks arī vainagu vīšanai un meiju likšanai. Kalmes jāsagriež un jāizkaisa pa visām klētīm un istabām, lai veiksme visu gadu visai saimei.

Arī maizes kukulīši jāveido, katrs varēs raudzīties, kā top maizīte. Saimnieces izvārīs gardu bukstiņu biezputru, ar ko pamielot savus ciemiņus.

Vakarā laiks arī siera siešanai. Jaunās saimnieces varēs redzēt, kā to dara, lai mājās varētu savas saimes iepriecināt ar pašu sieto sieru.

Pirts kurināšana un slotiņu siešana tiks nodota vīru un puišu ziņā. Tiks sniegtas arī zināšanas, kādas slotiņas jāsien, lai būtu mundrāks vai mierīgāks, kas palīdz pret kaulu sāpēm un kas pret saaukstēšanos.

Kad būs cienasti sarūpēti un pirts izkurināta, varēs saposties un gaidīt līgošanu. Godāsim vasaras saulgriežus Pastariņa muzejā!

Pasākuma norises plāns:
10.00 - mazgāšanās strautā, Jāņu zāļu vākšana, kalnā gavilēšana;
11.00 - maizes mīklas mīcīšana;
14.00 - pīrāgu, plātsmaizes cepšana, telpu rotāšana
16.00 - siera siešana, pirts kurināšana, slotu siešana;
18.00 - puķu ugunskuru veidošana, kurināšana;
19.00 - dziesmas, rotaļas kopā ar ansambļa "Mežezers" gavilētājām.

Svētkus svinēt aicināts ikviens interesents. Ieeja ar muzeja biļeti.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV