Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Doma laukumā notiks tradicionālais Zāļu tirgus

Ilona Brūvere, 18.06.2010. 12:08

Otrdien, 22. jūnijā, no plkst. 9.00-17.00 Doma laukumā norisināsies Zāļu tirgus.
Doma laukumā notiks tradicionālais Zāļu tirgus

400 amatnieku un dabisko pārtikas produktu ražotāju 22. jūnija rītā dosies uz Doma laukumu Rīgā, lai no 9.00 Zāļu tirgū prece uz galdiem jau būtu sakārtota un gatava uzņemt pircējus. Svinīgi tirgu ieskandinās profesionālais Pūtēju orķestris "Rīga".

Par to, lai tirgošnās lustīgāk sokas, rūpēsies Jānis Skutelis. Būs danči, Līgo dziesmas un vaiņagu pīšana.

Pēcpusdienā, 15.30 un 16.30 tirgus laukumā uzstāsies muzikālais ansamblis "Ornaments".

Jānis uz Zāļu tirgu Rīgā no Daugavpils ved krāsaino Latgales keramiku. "Glazūra podiem, svečturiem, bļodām un alus kausiem dzidri dzeltena kā medus, zila kā debess un brūna kā Latgales smilts", saka meistars. Šogad ar Eiropas struktūrfondu atbalstu savests kārtībā vecais ceplis. "Pēc Jāņiem mufeļu krāsns sāks jaunu un skaistu dzīvi", viņš piebilst un pasmaida. Jāņi sākas ar Zāļu tirgu. Tur pats Jānis sapērkas gardumus godiem, bet svin tā prātīgi. "Laba jau nevajag daudz, galdā visam, kas ciemiem gādāts, jābūt ar īstu un labu mājas garšu", nosaka Jānis.

Andris audzē un apstrādā lielogu dzērvenes. Pirms saimniece galdā ceļ pīrāgus, gādā putoto alu un sieru, saimnieks uz Zāļu tirgu ved dzērvenes, žāvētus burkānus, rarbarberus un ķirbjus, kas audzēti pašu dārzā. Arī viņam Jāņi sākas ar Zāļu tirgu.

Imanta cep pipakūkas un pārdod Zāļu tirgū jau piecpadsmito gadu. Tās kraukšķīgas, saldas, smaržo pēc vasaras pļavām un, ceptas pēc mammas Emīllijas receptes, kūst mutē kā sniegs. Viņa gadus četrdesmit ierāda savu parkūku recepti meitām un mazmeitām. Emīlija smejas, pašai garšojot tās apdegušās, kas paliekot mājās.

Bet Silu ģimenē visi ir zvejnieki, dzīvo pie jūras jau ceturtā paaudzē. Vīri iet jūrā. Sievas kūpina zivis. "Tā mums ir sirdslieta", viņi saka. Zāļu tirgum kūpina reņģes, lučus, vimbas un salakas. Visas nozvejotas tepat - jūrā vai dīķī, arī brekši, karpas un zandarti. "Mūsu zivis ir gardākas", viņi vienprātīgi atzīst.

Alvis ar brāli Jāni uz Zāļu tirgu brauc ar kūpinatu cūkas gaļu un mājas sieru. Sieru ar ķimenēm un linsēklām sien kundze Līga. Saimnicību brāļi apkopj pēc sentēvu tikuma. "Visu daram paši - ceļamies sešos, slaucam 12 govis, vāram kartupeļus 50 suķiem un barojam putnus", stāsta saimnieks Jānis. Viņš atbalsta kustību Slow food .Tirgus rītā Līga un Jānis celsies līdz ar gaismu, pabaros lopus, vistas, zosis, pīles un tītarus. Un tad prom. Vakarā Jānis savu Līgu atkal vedīs mājās, lai lauka vidū, kur apkārt tikai ganības, ar savējiem pušķotu ganāmpulku. Zāļu tirgū tiks gādāts cienasts Jāņu mātei, bet sev kausiņš Kungu alus, kas gatavots pēc Vidzemes senāko alus darītāju receptes. Krietnam alum jau neko daudz nevajag-ūdeni, miežu iesalu, apiņus un raugu. Lēni brūvēts, tas izturēts pieņemas garšā un spēkā.

Zāļu tirgū jau no paša rīta varēs nogaršot Latvijas zemnieku ražotos ekoloģiski tīros pārtikas produktus un iegādāt dāvanai amatnieku darinājumus, lai var ielīgot Jāņus gods godam!

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV