Otrdiena, 14.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis;

Patvēruma meklētāji arī Latvijā atzīmēs Bēgļu dienu

Andrejs Rjabcevs, 18.06.2010. 16:21

Ar cirka izrādes apmeklējumu un saviesīgu pasākumu patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" Ropažu novadā vairāk nekā divdesmit Latvijā dzīvojošie bēgļi, alternatīvo statusu saņēmušie un patvēruma meklētāji, kā arī viņu bērni šīs nedēļas nogalē atzīmēs ANO Starptautisko Bēgļu dienu.

Tā kā gan iepriekšējā gadā, gan arī šogad vērojama tendence, ka patvērumu Latvijai lūdz ģimenes ar maziem bērniem, Bēgļu dienas ietvaros īpašs uzsvars likts tieši uz to, lai sagādātu prieku mazuļiem un viņu vecākiem. Pateicoties Rīgas Cirka atbalstam, patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" mītošās ģimenes ar bērniem sestdien, 19.jūnijā, varēs apmeklēt cirka izrādi un noskatīties gan klaunu, gan iluzionistu, gan gaisa vingrotāju sniegumu. Par šo iespēju īpaši priecīgi ir mazie bērni, kuri savā dzīvē līdz šim neko tādu vēl nav redzējuši, jo viņu ģimenes ir bijušas spiestas pamest savas mājas karadarbības, dzīvības draudu, vajāšanas vai citu ārkārtēju apsvērumu dēļ.

"Līdzīgi kā pirms vairākiem gadu desmitiem mūsu pašu valsts iedzīvotāji bija spiesti bēgt no savām mājām un meklēt patvērumu svešatnē, tā arī šie cilvēki šodien tiecas pēc miera, stabilitātes un drošības. Tieši tāpēc gan Latvijas, gan citu Eiropas Savienības dalībvalstu uzdevums ir nodrošināt to, lai mēs varētu šiem cilvēkiem dot pajumti, kamēr viņu pašu valstī situācija nav normalizējusies," uzsver Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vietnieks Jānis Citskovskis.

Šobrīd patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" uzturas 20 patvēruma meklētāji, kas Latvijā ieradušies no Afganistānas, Palestīnas, Kongo Demokrātiskās Republikas un citām valstīm. Kopumā šogad Latvija saņēmusi 25 patvēruma lūgumus, savukārt bēgļa statuss piemērots trīs pieaugušajiem un četriem bērniem, bet alternatīvais statuss piešķirts trīs pieaugušajiem un pieciem bērniem.

Ik gadu 20.jūnijā pasaulē tiek atzīmēta ANO Starptautiskā Bēgļu diena, kuras mērķis ir vērst uzmanību uz desmitiem miljonu bēgļu un citām ar varu pārvietotām personām visā pasaulē, kā arī uz viņu vajadzībām - sākot ar ūdeni un pajumti, beidzot ar aizsardzību un iecietību.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV