Otrdiena, 14.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis;

Izsola pasaulē lielāko un smagāko zelta monētu

Anita Grēve, 28.06.2010. 12:07

25. jūnijā Vīnē par 3,27 miljoniem eiro tika izsolīta pasaules lielākā un smagākā zelta monēta – Kļavas lapa. Simt kilogramus smagā monēta, kuras diametrs ir aptuveni pusmetra, izgatavota Karaliskajā Kanādas naudas kaltuvē, un tai ir tikai pieci dublikāti. Viena no piecām monētām izraisīja lielu interesi arī 2008.gadā Rīgā, kad to vienu dienu eksponēja Latvijas monētu nams.
Izsola pasaulē lielāko un smagāko zelta monētu

Masīvo zelta monētu, kuru izsolīja atjaunotais izsoļu nams Dorotheum, iegādājās Spānijas dārgmetālu tirdzniecības uzņēmums ORO DIRECT. Kļavas lapas monētas nosacītā vērtība (nominālā vērtība) ir viens miljons Kanādas dolāru (aptuveni 800 000 eiro), bet ļoti augstā rafinētā zelta satura dēļ (999,99/1000) tā ir daudz vērtīgāka. Izsolē Vīnē monētas sākuma cenas pamatā bija dienas zelta likme. Kad monēta 2008.gadā bija apskatāma Latvijā, tā tika novērtēta apmēram divu miljonu eiro vērtībā.

2007.gadā Kanādā izlaistā 100 kg smagā zelta monēta ir ietverta Ginesa rekordu grāmatā kā lielākā zelta monēta, kas jebkad izgatavota pasaulē. Viena no piecām Kanādas kaltuves izgatavotajām monētām pieder arī karalienei Elizabetei II, kuras profils redzams uz monētas aversa. Monētas reversā attēlotas trīs kļavas lapas, kas ir Kanādas valsts simbols.

Monētas raksturojums:
Materiāls: 999,99 % tīra zelta
Svars: 100 kg
Diametrs: apm. 53 cm
Biezums: 3 cm
Izgatavoto monētu skaits: 5
Izgatavošanas tehnika: ar rokām apstrādāts un pulēts lējums

Plašāka informācija par izsoli: http://www.dorotheum.com/en/auctions/gold-coin.html

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV