Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Notiks Jūras svētki „Kolkasragam 970"

Inora Sproģe, 01.07.2010. 09:18

Gadu simtus pārdzīvojis, tālākajā Kurzemes ziemeļu punktā, Līvu krastā atrodas Kolkas rags, kura vārds ir viens no vissenāk vēstures avotos minētām vietām Latvijā. 17. jūlijā notiks Jūras svētki „Kolkasragam 970".

Kolkasraga (Domesnes) vārds pirmo reizi sastopams tekstā 1040.gadā, kas iekalts Mērvalas rūnu akmenī Zviedrijā. Uzraksts vēstī:

„Sigrida cēla šo akmeni par piemiņu savam vīram Svenam, kas bieži burāja uz Semgallien (Zemgale) ar dārgu kuģi (te domāts kuģis, kas piekrauts ar dārgām precēm) apkārt Domesnaes ( Kolkasrags)".

Visas dienas garumā pašā Kolkas ragā starp divām jūrām gan lieliem gan maziem būs iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs - aizraujošās atrakcijās zvejnieku lauku sētā, svētku gājienā ar Jūras valdnieku, sporta spēlēs, svētku gadatirgū, nobaudīt labākās vietējās jūras veltes. Svētkos piedalīsies Kolkas un Dundagas mākslinieciskās pašdarbības kolektīvi, lībiešu jauniešu orķestris „Nurmorkestõr", kā arī citi mākslinieki. Krāšņo saulrietu sagaidīsim kopā ar „Riču" ģimeni un dejosim līdz pat saullēktam grupas „Klaidonis" mūzikas ritmos. Būs apskatāmi foto materiāli – vēstures liecības no Baibas Šuvcānes grāmatas „Senais lībiešu ciems Kolka", kas nāks klajā septembra sākumā un Jāņa Medņa foto izstāde „Zaļš, balts, zils

No sendienām līdz pat mūsdienām Kolkas rags ir vieta, kurā nonākot, ikviens sajūt dabas maģisko spēku. Šeit satiekas Baltijas jūra ar Rīgas jūras līci, saulriets ar saullēktu, cilvēks ar dabu. Leģendām un nostāstiem bagātais krasts mums sniedz liecības par vareno Vikingu laiku, latviešu un līvu tautas likteņiem. Šobrīd Kolkas rags ir slavens ar īpaši aizsargājamo dabas teritoriju, „Eiropas līniju krustpunktu – Eiropas sirdi" pēc Krišjāņa Valdemāra mērījumiem 1895.g., vienīgo bāku Latvijā, kas veidota uz mākslīgas salas, lielāko kuģu kapsētu Baltijas jūrā, nozīmīgu putnu vērošanas vietu, Baltijas jūras migrējošo putnu ceļu (aktīvās migrācijas laikā šeit pārlido ap 10 000 putnu stundā), bagāto kultūrvēsturisko mantojumu un lībiešu tradīcijām.

Aicinām Kolkas raga burvību izbaudīt ne vien 17. jūlijā, bet ik dienu. Sīkāka informācija par Jūras svētku programmu: www.dundaga.lv Pasākumu organizē Dundagas novada dome un Kolkas pagasta pārvalde, sadarbībā ar SIA „Kolkasrags" www.kolkasrags.lv .

Uz tikšanos Kolkasragā!

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV