Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Jaunie veloceliņi Latvijā

Ingus Sala, 05.07.2010. 09:47

Riteņbraucēji un to atbalstītāji pamatoti uzskata, ka Latvijā veloceliņu joprojām nepietiek. Kas tiek darīts, lai paplašinātu Latvijas iedzīvotāju un viesu iespējas pārvietoties ar šo veselībai un apkārtējai videi draudzīgo transportlīdzekli? Turklāt, arī cilvēki, kas pārvietojas ar ratiņkrēsliem, labprāt redzētu vairāk labiekārtotus velomaršrutus.

Šajā rakstā apkopta informācija par Eiropas Savienības fondu darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" apakšaktivitātes "Nacionālās nozīmes velotūrisma produktu attīstība" ietvaros 2009.gada janvārī apstiprinātajiem 7 projektiem:

"Velotūrisma infrastruktūras attīstība Tukumā";
„Velotūrisma attīstība Dobeles pilsētas teritorijā";
„Velotūrisma maršruta izstrāde un veloceliņa izbūve Siguldā";
„Veloceliņa Berģi - Upesciems - Langstiņi izbūve";
"Veloceliņa izbūve Liepājā";
„Eiropas nozīmes veloceliņa tīkla (EuroVelo10) posma "Centrs - Berģi" būvniecība"
„Veloceliņa Dubulti - Vaivari attīstība" (projekta realizācija pārtraukta sakarā ar naudas trūkumu Jūrmalas domē).

Projektu konkursa noteikumos veloceliņš tiek definēts šādi:
braukšanai ar velosipēdiem izbūvēts ceļš, kurā apvienota braukšana ar velosipēdiem un gājēju kustība;
braukšanai ar velosipēdiem paredzēta josla vai brauktuve, kas apzīmēta ar atbilstošām ceļa zīmēm un ceļa apzīmējumiem.

Tukuma pilsētas veloceliņu tīkls sastāvēs no 3 esošo veloceliņu posmiem un 8 jaunizveidoto veloceliņu posmiem. Jaunā veloceliņa tīklu kopējais garums būs 11,3 kilometri, savukārt jaunizbūvēto veloceliņu posmu kopējais garums sasniegs 8,4 kilometrus, un tas savienos vismaz deviņus Tukuma pilsētas tūrisma objektus, piecas autostāvvietas, četras atpūtas vietas un trīs sabiedriskā transporta pieturvietas. Papildus veloceliņa tīkla izveidei tiks ierīkotas 4 atpūtas vietas un 4 velonovietnes.

Projekta ietvaros 2009.gada novembrī Tukumā tika pabeigta gājēju - veloceliņa izbūve Kuldīgas ielā posmā no Lielās ielas 2 līdz Kūdras ielai (600m). Plānots, ka Raudas ielas gājēju - veloceliņš 1,9km garumā tiks izbūvēts līdz 20.jūnijam, savukārt gājēju - veloceliņa Durbes ielā būvdarbus ir plānots pabeigt līdz šā gada oktobrim. Visu 8 veloceliņu izbūvi plānots pabeigt 2011.gada 1.pusgadā.

Dobelē paredzēts izbūvēt 8km garu veloceliņu. Veloceliņš savienos 11 tūrisma objektus, tiks pievienots diviem esošiem gājēju un veloceliņiem, savienos 4 autostāvvietas un 7 atpūtas vietas (divās no tām paredzēti galdiņi un ugunskura vietas). 2010.gada pavasarī jau ir pabeigts veloceliņa posms Liepājas šosejā. Uzbūvēts arī veloceliņa posms no Liepājas šosejas līdz Īles ielai pie Sporta halles. Ķestermeža estrādē pilnībā pabeigta trošu tilta rekonstrukcija un izbūvēts veloceliņa posms līdz stāvlaukumam Bērzes upes labajā krastā.

Siguldā projekta ietvaros paredzēts izveidot 11km garu velomaršrutu, Veloceliņš savienos 12 tūrisma objektus, 7 atpūtas vietas un 14 autostāvvietas. Sakarā ar finanšu nepietiekamību pašvaldībai, celtniecības darbu veikšana pārcelta uz 2011.gadu.

Veloceliņš Berģi - Upesciems - Langstiņi sasaistās ar jau izveidoto veloceliņu, kas ved no starptautiskās automaģistrāles Rīga - Pleskava (posmā Rīgas - Siguldas šoseja) uz Rīga - Tallina - Viļņa automaģistrāli. Šobrīd jau ir izbūvēts posms Langstiņi - Upesciems, savukārt visa projekta īstenošana ieplānota līdz 2010.gada novembrim. 7,9 km garais veloceliņš savienos 8 tūrisma apskates vietas, tā maršrutā paredzētas 3 autostāvvietas un 2 labiekārtotas atpūtas vietas ar piknika vietu, velonovietni un sporta laukumiem.

Liepājā projekts ietver 7,6km garu veloceliņu, kas vīsies caur Liepājas pilsētu. Veloceliņa maršruts savienos 7 tūrisma objektus, 4 atpūtas vietas, 9 autostāvvietas, naktsmītnes un sabiedriskās ēdināšanas vietas. Veloceliņš apvienos arī četrus jau esošus veloceliņus Liepājas pilsētā. Šobrīd izbūvēti praktiski visi veloceliņa posmi, izņemot Cukura un Grīzupes ielas posmus, ko plānots pabeigt līdz 30.jūlijam. Izbūvētajos posmos uzstādīs ceļa zīmes un sarkanā bruģa joslā velo piktogrammas bruģi, kurās attēlots velosipēds. Veloceliņa karte apskatāma saitē : www.liepaja.lv/upload/projekti/velo_karte_12.2009.gif

Veloceliņa posma "Centrs - Berģi" būvniecības ietvaros Rīgā paredzēts izbūvēt veloceliņu 12,8km garumā, kas savienojas ar jau izbūvēto veloceliņu Centrs - Imanta un Berģi - Ādaži, kas tālāk pa autoceļu ViaBaltica turpinās Saulkrastu virzienā. Lai uzlabotu ceļu satiksmes drošību un organizāciju, veloceliņš galvenokārt tiks izbūvēts, kā atdalīts veloceliņš no ceļa brauktuves un gājēju satiksmes. Veloceliņu plānots pabeigt 2010 gada rudenī (laiks tiks precizēts, jo būvniecības darbus ietekmē valdības lēmumi).

Atliek novēlēt projektu vadītājiem un pašvaldību vadītājiem veloceliņus arī turpmāk paturēt (Siguldas domei - iekļaut) prioritāšu sarakstā, tādējādi nodrošinot ekonomiskā un perspektīvā pārvietošanās līdzekļa - divriteņa - izmantojuma attīstību un sekmīgi pabeigt projektus. Savukārt riteņbraucēji aicināti iepazīties ar jaunajiem Latvijas veloceliņiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV