Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Gada deflācija jūnijā - 1,4%

NOZARE.LV, 08.07.2010. 13:23

Šā gada jūnijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, bija par 1,4% zemāks, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.
Gada deflācija jūnijā - 1,4%

Precēm cenas ir pieaugušas par 0,1%, bet pakalpojumiem - samazinājušās par 5,1%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, palielinājās par 0,4%. Precēm cenas pieauga par 0,5%, bet pakalpojumiem - par 0,1%.

2009.gada jūnijā, salīdzinot ar 2009.gada maiju, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,5%.

12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir samazinājies par 1,4%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām jūnijā pret maiju bija cenu kāpumam ar mājokļa uzturēšanu saistītām precēm un pakalpojumiem un pārtikai, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbiem un apaviem.

Mājokļa uzturēšanas izmaksas palielinājās vidēji par 2,7%, ko galvenokārt ietekmēja siltumenerģijas tarifu pieaugums par 8,3%. Cenu kāpums bija vērojams arī malkai un mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumiem.

Pārtika jūnijā kļuva dārgāka vidēji par 0,5%, ko ietekmēja sezonālo cenu kāpums augļiem par 4% un dārzeņiem - par 1,8%. Noslēdzoties akcijām, cenas palielinājās pienam un piena produktiem, svaigai gaļai un olām.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās vidēji par 0,6%. To pamatā ietekmēja degvielas cenu kritums par 1%, tai skaitā benzīnam - par 1,1%, bet dīzeļdegvielai - par 0,7%. Lētākas kļuva vieglās automašīnas, autostāvvietas un autovadītāju kursi.

Apģērbiem un apaviem cenas samazinājās vidēji par 1,1%. Akcijas ietekmēja apģērbu cenu kritumu vidēji par 1,3%, bet apavu - par 1,2%.

Jūnijā cenu kāpums bija vērojams atpūtas ceļojumiem, personīgās aprūpes precēm, tabakas izstrādājumiem, ārstu speciālistu pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un uzkopšanas līdzekļiem, juvelierizstrādājumiem un sanatoriju pakalpojumiem.

Savukārt cenas kritās medikamentiem, ēdināšanas pakalpojumiem, mājdzīvnieku barībai, alkoholiskajiem dzērieniem, kultūras, interneta pieslēguma un personīgās aprūpes iestāžu pakalpojumiem, kā arī mēbelēm un mājokļa iekārtām.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos cenas ir pieaugušas par 1,8%. Šā gada jūnijā, salīdzinot ar 2009.gada decembri, lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni bija cenu kāpumam siltumenerģijai, kas pieauga par 27,8%, degvielai, kur kāpums bija par 9,8%, augļiem, dārzeņiem un kartupeļiem, kur cenas auga par 32,9%, kā arī cenu kritumam apģērbam par 4,4%, telekomunikāciju pakalpojumiem par 2,5% un gaļai un gaļas izstrādājumiem par 1,9%.

2009.gadā cenu pieaugums attiecīgajā laika posmā bija 2,1%.

Kā ziņots, šā gada maijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada maiju, bija par 2,3% zemāks. Precēm cenas samazinājās par 1%, bet pakalpojumiem - par 5,6%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2010.gada maijā, salīdzinot ar 2010.gada aprīli, samazinājās par 0,1%. Gan precēm, gan pakalpojumiem cenas kritās par 0,1%. 2009.gada maijā, salīdzinot ar 2009.gada aprīli, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,5%.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV