Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Tuvākajā nedēļā Latvijā gaidāms karstuma vilnis

LETA, 09.07.2010. 13:18

No Centrāleiropas uz Baltijas valstīm pārvietojas anticiklons, kas nes sev līdzi ievērojami sakarsušu gaisu, tādēļ tuvākajā nedēļā Latvijā gaidāms pārsvarā saulains, sauss un ļoti karsts laiks, vēsta Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sinoptiķi.
Tuvākajā nedēļā Latvijā gaidāms karstuma vilnis

Jau šajā nedēļas nogalē gaiss dienas laikā iesils līdz plus 25, plus 30 grādiem, bet nākamajā darba nedēļā karstums sasniegs pat plus 27 līdz plus 32 grādus.

Arī naktis būs tveicīgas un gaisa temperatūra nebūs zemāka par plus 16, plus 21 grādu, bet perioda beigās termometra stabiņš nenoslīdēs zemāk par plus 18, plus 23 grādiem.

Gaisa temperatūra par trīs līdz četriem grādiem pazemināsies vien piektdien, 16.jūlijā, kad Latviju no rietumiem sasniegs zema spiediena ieplaka ar nokrišņu zonu, prognozē sinoptiķi.

Lai gan Latvijā vasarā - jūnijā, jūlijā un augustā - gaiss dienā visbiežāk iesilst līdz plus 21, plus 26 grādiem, arī dienas ar gaisa temperatūru virs plus 30 grādiem Latvijā nav gluži retums. Vidēji astoņos gados no desmit ir vismaz viena diena, kad kaut kur Latvijā termometra stabiņš ir pakāpies virs plus 30 grādiem. Vidēji katru ceturto gadu gaiss vietām Latvijā sakarst virs plus 33 grādiem, bet vidēji reizi 20 gados ir iespējams pavisam tropisks karstums virs plus 35 grādiem.

Visaugstākā līdz šim novērotā gaisa temperatūra Latvijā ir plus 36,4 grādi, kas ir reģistrēta Daugavpilī 1943.gada 4.augustā. Tieši plus 36 grādi ir reģistrēti arī 1994.gada 13.jūlijā Jelgavā.

Šajā gadsimtā Latvijā visaugstāk gaisa temperatūra pakāpās 2006.gadā, kad 9.jūlijā Skrīveros tā sasniedza plus 35,3 grādus.

Ilggadējie gaisa temperatūras novērojumi rāda, ka gaiss virs plus 30 grādiem var sakarst jau maija vidū, jo 1983.gada 17.maijā Rūjienā maksimālā gaisa temperatūra bija plus 34,4 grādi. Jūnijā, jūlijā un augustā temperatūras virs plus 30 grādiem ir iespējamas katru dienu, bet rudenī visvēlāk tās ir reģistrētas 7.septembrī.

Diennakts maksimālās gaisa temperatūras virs plus 30 grādiem Latvijā ir vidēji četras dienas gadā. Visvairāk diennakšu ar maksimālo gaisa temperatūru virs plus 30 grādiem Latvijā ir bijis 1939.gada siltajā periodā, kad to skaits sasniedzis 20.

Visbiežāk jeb 60% gadījumu šāds karstums ilgst tikai vienu dienu. 22% gadījumu maksimālās gaisa temperatūras virs plus 30 grādiem ir novērotas divas, bet 12% gadījumu - trīs vai četras dienas pēc kārtas. Visilgākais nepārtrauktais periods, kad diennakts maksimālā gaisa temperatūra Latvijā bijusi virs plus 30 grādiem, ir reģistrēts 1945.gadā - tas ilga 14 dienas no 8.jūlija līdz 21.jūlijam. Savukārt 2006.gada vasarā gaisa temperatūra virs plus 30 grādiem Latvijā turējās astoņas dienas - no 6.jūlija līdz 13.jūlijam.

Karstajā laikā cilvēki tiek aicināti būt uzmanīgi un rūpēties par savu veselību - ilgstoši neuzturēties saulē un izvairīties no pārkaršanas, uzņemt daudz šķidruma, izvairīties no pārmērīgām fiziskām aktivitātēm, kā arī būt piesardzīgiem peldvietās. Tāpat karstajā laikā nedrīkst aizmirst arī par saviem četrkājainajiem draugiem, kurus nedrīkst atstāt karstumā, bet vajag nodrošināt tos ar pietiekamu dzeramā ūdens daudzumu.

Saglabājoties saulainam laikam, tuvākajā nedēļā Latvijā gaidāma arī augsta ultravioletā radiācija, tādēļ nepieciešama aizsardzība arī no saules stariem. Iedzīvotāji tiek aicināti censties uzturēties ēnā, īpaši pusdienlaikā, uzmanīties ilgstoši uzturoties saulē ar atklātām ķermeņa daļām, kā arī tiek aicināti vilkt vieglu apģērbu, galvas segas un saulesbrilles.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV