Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Cūkmens uzsāk kampaņu „Nemēslo ceļmalā!" un rada jaunas ceļa zīmes

Ginta Bormane, 12.07.2010. 15:05

Lai cīnītos pret atkritumiem ceļmalā un brīdinātu autovadītājus par sodu, kas pienākas par mēslu mešanu ārā pa auto logiem (50 līdz 500 Ls), Cūkmens kopā ar domubiedru grupu „Tīri meži" uzsāk kampaņu „Nemēslo ceļmalā!". Lai brīdinātu autovadītājus un liktu viņiem daudz vērīgāk sekot līdzi savai rīcībai, radītas arī īpašas ceļa informatīvās zīmes, kas tuvāko dienu laikā tiks izvietotas uz visām Rīgas robežām.
Cūkmens uzsāk kampaņu „Nemēslo ceļmalā!" un rada jaunas ceļa zīmes

Tuvākā mēneša laikā informatīvās zīmes tiks izstādītas arī pie lielāko reģionu pilsētu robežām. Kampaņas „Nemēslo ceļmalā!" laikā Cūkmens kopā ar domubiedriem dosies arī reģionālajā tūrē, viesojoties vairākās Latvijas pilsētās. Tūres laikā Cūkmens iecerējis tikties ar pašvaldību vadītājiem, diskutēt par atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem, aprunāties ar iedzīvotājiem un uzstādīt jaunās ceļa zīmes.

Atbildīgo dienestu apkopotā statistika liecina, ka no Latvijas valsts mežiem un ceļmalām katru gadu tiek izvesti gandrīz 16 000 m3 atkritumu, kas valstij izmaksā vairāk nekā 500 000 Ls. Lielais atkritumu daudzums pielīdzināms vairāk nekā 320 pilnām baļķvedēju kravām vai gandrīz 16 tūkstošiem pārpildītu atkritumu konteineru.

„Pateicoties Cūkmena aktivitātēm cilvēki arvien mazāk piemēslo Latvijas valsts mežus, taču atkritumu mešana ārā pa automašīnu logiem, kā arī mājas atkritumu vešana uz ceļmalām vēl joprojām ir milzīga problēma. Lai to mazinātu un mainītu cilvēku domāšanu, Cūkmenam šogad nekas cits neatlika, kā ņemt palīgā attiecīgos likuma pantus un kopā ar draugiem sodīt mēslotājus," norāda Tomass Kotovičs, a/s Latvijas valsts meži (LVM) komunikāciju daļas vadītājs.

Lai arī Latvijas likumdošana (Administratīvo pārkāpumu kodeksa 58. un 140. pants) paredz, ka atkritumu izmešana tam neparedzētās vietās ir noziegums un par to pienākas sods, tomēr vēl joprojām cilvēki savus mājas atkritumus ved uz ceļmalām, kā arī paslēpj mežos. Lai palīdzētu cilvēkiem saprast šī nodarījuma noziedzīgo statusu, LVM tīru mežu aizstāvis Cūkmens šī gada kampaņā „Nemēslo ceļmalā!" cīņā iesaistījis arī Valsts policiju un Valsts vides dienestu. Tāpat šogad viņam palīdzēs domubiedru grupa Tīri meži, Latvijas Valsts ceļi un Ceļu satiksmes drošības direkcija. Visas iesaistītās puses vienošanos par kopīgu cīņu šodien apliecināja, parakstot īpašu memorandu.

Arī iedzīvotājiem ir apnicis atpūsties piemēslotā dabā. Uz to norāda ne tikai tas, ka cilvēki paši zvana Valsts vides dienestam un norāda uz cūcīgajām vietām, bet arī lielā iedzīvotāju atsaucība un aktivitāte talkās un citos valsts sakopšanas pasākumos.

„STOP! Mums pietiek un mēs esam gatavi palīdzēt Cūkmenam cīņā. Ja cilvēki nesaprot, ka mēslot ceļmalās ir tas pats, kas nokārtot savas dabiskās vajadzības pie Brīvības pieminekļa, tad varbūt naudas sods viņiem palīdzēs to saprast," uzsver Ilze Aizsilniece, domubiedru grupas Tīri meži vadītāja.

Kampaņas ietvaros iedzīvotāji tiks aicināti arvien aktīvāk ziņot par mēslotājiem, parakstīt cīņas memorandu un iesaistīties Cūkmena policijā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV