Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Sāksies kandidātu sarakstu pieņemšana 10. Saeimas vēlēšanām

Kristīne Bērziņa, 13.07.2010. 11:49

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) rīt, 14.jūlijā, pulksten 13.00 sāks pieņemt deputātu kandidātu sarakstus 10.Saeimas vēlēšanām. Iesniegt kandidātu sarakstus partijas un partiju apvienības varēs līdz 3.augustam.

Pirmajā dienā CVK kandidātu sarakstus no iesniedzējiem pieņems bez iepriekšējas pieteikšanās - rindas kārtībā, bet pārējā laikā – pieteikšanās secībā. Sarakstu iesniegšanas laiks jāpiesaka pie CVK sekretāra, kas ir atbildīgā amatpersona par kandidātu sarakstu pieņemšanu.

Šogad pirmo reizi Saeimas vēlēšanās spēkā ir nosacījums, ka vienu un to pašu deputātu kandidātu drīkst pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā. CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars prognozē, ka šis nosacījums palielinās sarakstos pieteikto kandidātu skaitu un līdz ar to arī laiku, kas vajadzīgs, lai izskatītu un pieņemtu kandidātu sarakstu. Pēc sākotnējām prognozēm tās varētu būt sešas līdz astoņas stundas vienam sarakstam. Tāpēc CVK priekšsēdētājs aicina sarakstu iesniedzējus neatstāt sarakstu sagatavošanu uz pēdējo brīdi, bet iesniegt sarakstus „jo ātrāk, jo labāk".

Jāņem vērā, ka Saeimas vēlēšanās sarakstā pieteikto kandidātu skaits drīkst par trim kandidātiem pārsniegt vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaitu. Tādējādi maksimālais kandidātu skaits, ko katra partija vai partiju apvienība drīkst pieteikt vēlēšanām, ir 115 kandidāti. Salīdzinājumam 9.Saeimas vēlēšanās vienā sarakstā tika pieteikti vidēji 54 kandidāti, vēlēšanām tika reģistrēti 19 kandidātu saraksti un 1024 kandidāti.

Iesniedzot sarakstu Saeimas vēlēšanām, katrā vēlēšanu apgabalā tam jāpievieno visu kandidātu parakstīta priekšvēlēšanu programma, katra kandidāta parakstīts paziņojums, ka viņš piekrīt kandidēt vēlēšanās, deklarācija par atbilstību Saeimas vēlēšanu likuma prasībām, kā arī katra kandidāta parakstītas ziņas par sevi. Ziņas jāsniedz par dzīvesvietu, izglītību, darba vietu un ieņemamajiem amatiem, latviešu valodas prasmi, kandidāta valdījumā esošajiem īpašumiem, parādsaistībām, aizdevumiem, skaidrās un bezskaidrās naudas uzkrājumiem, vērtspapīriem. Jānorāda arī ārvalsts pilsonība, ja tāda ir un tas, vai kandidāts ir vai nav sadarbojies ar PSRS, ārvalstu drošības dienestiem, izlūkdienestiem vai pretizlūkošanas dienestiem. Lai piedalītos 10.Saeimas vēlēšanās, partijai un partiju apvienībai jāiemaksā drošības nauda 1000 latu apmērā, un CVK jāiesniedz šo maksājumu apliecinošs dokuments. Kandidātu saraksts un tam pievienojamie dokumenti sagatavojami, izmantojot CVK lietojumprogrammu, un iesniedzami rakstveidā un elektroniskā veidā.

10.Saeimas vēlēšanas notiks šā gada 2.oktobrī.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV