Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Karstums grūtības sagādā gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem

LETA, 13.07.2010. 16:52

Latviju sasniegušais karstums grūtības sagādā gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem un putniem.
Karstums grūtības sagādā gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem

Rīgas Pašvaldības policijas glābēji pirmdien Vecāķu pludmalē izglābuši saulē pārkarsušu suni. Dzīvnieks gulēja pludmales smiltīs un nespēja pārvietoties. Iedzīvotāji tiek aicināti karstajā laikā īpaši parūpēties arī par dzīvniekiem, nodrošinot viņiem svaigu dzeramo ūdeni un ēnaināku vietu patvērumam.

Ar svelmējošo karstumu cīnās arī mazo ērgļu ģimene, kuru dzīvei līdzi var sekot ikviens interneta lietotājs. Kā aģentūrai LETA stāstīja Teiču dabas rezervāta administrācijas Plānošanas un ekspertīzes daļas vadītājs Uģis Bergmanis, ērgļu ģimenē 5.jūnijā piedzimušo mazuli no svelmainajiem saules stariem sargā mazo ērgļu mamma, pār ligzdu izplēšot savus spārnus.

Vairākas stundas dienā, kad ligzdā spīd saules stari, ir pārbaudījums gan mazajam ērglēnam, gan arī viņa mammai. Kaut arī ērgļu mātei pašai ir karsti, par ko liecina viņas elpošana caur atvērto knābi, viņa ir daudz rūdītāka nekā mazais putns, tādēļ ar saviem spārniem ligzdā nodrošina ēnu.

Kā atzina Bergmanis viņu vairāk satrauc mazā ērgļa rīcība, kad vecāki ir aizlidojuši barības meklējumos, jo viņš, slēpjoties no saules stariem, brīžiem pārāk tuvu pietuvojas ligzdas malai.

Karstums nogurdina un rada veselības sarežģījumus arī cilvēkiem. Kamēr mediķu palīdzību regulāri meklē saulē pārkarsuši atpūtnieki, tikmēr Valsts darba inspekcija (VDI) saņēmusi dažas anonīmas sūdzības par karstumu darba vietās. Kā aģentūru LETA informēja VDI pārstāve Sarmīte Bunka-Briljonoka, pagaidām cilvēki interesējas par to, kādam mikroklimatam jābūt darbavietās šādos laikapstākļos un kā rīkoties. Ja tiks saņemts iesniegums, Darba inspekcija, protams, dosies pārbaudīt iesniegumā minēto informāciju, sacīja Bunka-Briljonoka. Turklāt viņa piebilst, ka interesi vairāk izrāda biroju darbinieki, kuri ir mazāk pakļauti tiešo saules staru iedarbībai.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV