Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

„Latvija, mēs tevi dzirdam" LNT iesāk jaunu televīzijas tautas diskusiju

Zane Pētersone, 20.07.2010. 12:07

Vakar, 19. jūlijā, plkst. 21:00 LNT kanāla tiešraidē tautas diskusijas raidījumu „Latvija, mēs tevi dzirdam" iesākot, diskusijas vadītājs Haralds Burkovskis skatītājus iepazīstināja ar raidījuma nosaukuma izvēli: „Vai Jūs zināt, kur ir paslēpts Lāčplēša spēks?... Ausīs. Kāpēc ienaidnieks gribēja nocirst tautas varonim ausis? Lai nedzirdētu savu tautu. Ja dzirdi, ko vēlas tauta, tad esi spējīgs aizstāvēt tās intereses."

Raidījuma aktualitāti un LNT izvēli uzsākt šādu sociāli atbildīgu raidījumu ciklu noteica sekojoši paradoksi:

„Kā tas var būt, ka pēdējo divdesmit gadu laikā tautsaimniecībā nav definētas Latvijas nacionālās intereses? Kā tas var būt, ka Latvijas tauta uzticējusi valsts vadību cilvēkiem, kuri ekonomiskajā cīņā nespēj aizstāvēt Latviju?"

LNT definēja Latvijas Nacionālās intereses kā: „Latvijas nacionālās intereses ir savu iedzīvotāju labklājība. Tāpēc jānostiprina Latvijas ietekme pasaulē, lai nodrošinātu tautsaimniecības ilgtspējīgu attīstību."

LNT iecere ir veidot desmit nedēļu raidījuma ciklu, kurā debatēs par vērtībām, kuras katru dienu cilvēki tur savās rokās. Līdzīgi kā Amerikāņi savā naudā iekodējuši vērtību - In God We Trust - Mēs ticam dievam! Briti par savu vērtību atzīst karalieni. Krievija - Kremli. Latvijā simboliski uz naudas ir attēlotas tautas vērtības - lasis, gotiņa, ozols, upe utt.

Raidījumā piedalījās gan cilvēki, kuri pārstāv zvejsaimniecības nozari, gan sabiedrībā atzītas izcilas personības ar plašu redzējumu uz tautsaimniecību kopumā: Latvijas Zivjsaimnieku asociācijas prezidents un Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācijas valdes priekšsēdētājs Inārijs Voits, Latvijas Juristu biedrības priekšsēdētājs Aivars Borovkovs, LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis, dzejnieks un pieredzējis diplomāts Jānis Peters, aktrise Karīna Tatarinova, uzņēmējs Gunārs Ķirsons, reklāmas aģentūras Mooz" radošais direktors Ēriks Stendzenieks, Salacgrīvas novada Domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs, SIA „Karavela", kurai pieder preču zīme „Kaija" mārketinga direktors, zivrūpnieku asociācijas biedrs Jānis Endele, dabas pētnieks Māris Olte.

Diskusijā tika skartas zivsaimniecības nozares problēmas un meklēts to risinājums nacionālā un starptautiskā mērogā. Par problēmām liecina sekojošs grafiks, kurš parāda, cik strauji samazinās zvejas nozarē strādājošo kuģu skaits.

Diskusijās dalībnieki pārliecinājās, ka Baltijas jūras reģionā notiek ekonomisks karš. Par to studijā stāstīja: „Mēs varam runāt par paaugstināto benzpirēna līmeni šprotēs vai cūkdelfīniem, kas varot iesprūst Latvijas zvejnieku izliktajos tīklos. Tomēr tas viss ir nosaucams pavisam vienkārši - ekonomiskais karš. Lūk, šī kara hronika! Kas piedalās šajā karā?: 9 valstis - Dānija, Krievija, Polija, Somija, Vācija, Zviedrija, Lietuva, Igaunija un arī Latvija cīnās par to, lai drīkstētu nozvejot vairāk! Daudz zivju katru gadu tiek izvilkts no Baltijas jūras. Katra valsts savā īpašumā grib iegūt lielāko kumosu, tādēļ cīnās par nozvejas kvotām! Kuram tas izdodas? Zviedrija un Somija šobrīd ir absolūtās uzvarētājas, kopā nozvejojot vairāk kā trešo daļu no visa zivju miljona. Arī mazā Latvija cīnās braši un šobrīd pēc nozvejotā ieņem 5. vietu. Tomēr karā, kā jau karā, ne vienmēr tiek izmantotas godīgas metodes. Kara hronika!

1996. gads - Latvijas - Igaunijas reņģu karš. Kaimiņi nespēj vienoties par jūras teritorijas sadali. Igauņu robežsargi dzen ārā no saviem ūdeņiem Latvijas zvejniekus.

2004. gads - Eiropas Komisija sāk piedāvāt zvejniekiem pieklājīgas kompensācijas par kuģu sagriešanu, tādā veidā it kā pildot flotes sabalansēšanas plānu. Rezultātā daudzi zvejnieki katru gadu sagriež savas laivas un kuģus un pievēršas citām nozarēm.

2005. gads - Ziemeļvalstis mēģina ierobežot Baltijas jūrā zvejoto lašu tirdzniecību - tiem esot pārāk liela dioksīna koncentrācija. Zināms - ziemeļvalstīs laši tiek audzēti mākslīgi ceļā - baseinos, dioksīnu tajos neatrast. Tādēļ tradicionāli veidā iegūtais Latvijas lasis mūsu ziemeļu kaimiņiem šķiet bīstams.

2006. gads - Krievija uz diviem gadiem bloķē Latvijas šprotu eksportu, paziņojot, ka to sastāvā esot pārāk daudz kancoregēnās vielas - benzopirēna.

2008. gads - Eiropas Komisija aizliedz Baltijas jūrā izmantot dreifējošos zvejas tīklus - Tajos varot sapīties un nomirt cūkdelfīni. Zvejnieki brīnās - Latvijas ūdeņos cūkdelfīni sastopami ļoti reti. Taču šī aizlieguma dēļ tagad var pilnībā izzust lašu zveja.

Mēs dzirdējām Krievijas intereses, Dānijas interese, Eiropas intereses. Bet kādas tad ir Latvijas nacionālās intereses? Cik mūsu ierēdņi cīnās par mūsu interesēm?"

Atbildi uz šo jautājumu līdzēja atrast skatītāji, iesaistoties diskusijā, tādējādi, apliecinot, ka televīzijas diskusija pārsniedz televīzijas studijas mērogus un kļuvusi par visas tautas diskusiju. Interaktīvi balsojot, skatītāji apliecināja, ka viņiem šķiet, ka Latvijas ierēdņi aizstāv Eiropas intereses Latvijā nevis Latvijas intereses Eiropā. Par to liecināja balsojums ar rezultātu 95% pret 5%. Tāpat skatītāji sūtīja SMS, kurās pauda savu attieksmi.

Ievērojot diskusijā debatēto un tautas pausto attieksmi par cilvēkiem un valstij svarīgām vērtībām, LNT deklarēja, ka:

Latvijas nacionālā interese zvejniecības nozarē un trīs punkti, kā to sasniegt ir:

Latvija - Jūras lielvalsts.

Lai tā tas paliktu mūžīgi mūžos, neatliekami vajadzīgs:

1. Palielināt Latvijas zivju kvotas;
2. Modernizēt floti;
3. Zivju produkcijai pasaulē vienota Latvijas preču zīme.

26. jūlija tautas diskusijas „Latvija, mēs tevi dzirdam" tēma – Lauksaimniecība! Skaties LNT kanāla tiešraidē plkst. 21:00!

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV