Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Balsošanai pa pastu ārvalstīs pieteikušies 87 vēlētāji

Kristīne Bērziņa, 23.07.2010. 10:32

Latvijas pilsoņi ārvalstīs līdz šim maz izmantojuši iespēju reģistrēties balsošanai pa pastu 10.Saeimas vēlēšanās. Šā gada maijā un jūnijā no vēlētājiem ārvalstīs saņemti 87 pieteikumi ar lūgumu organizēt balsošanu pa pastu, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apzinātā informācija.

Līdz šim 63 pieteikumi reģistrēti Latvijas Republikas vēstniecībā Oslo, Norvēģijā, desmit pieteikumi – vēstniecībā Vašingtonā, ASV, pieci pieteikumi – vēstniecībā Berlīnē, Vācijā, četri pieteikumi – vēstniecībā Otavā, Kanādā, pa diviem pieteikumiem - vēstniecībā Stokholmā, Zviedrijā un Goda konsulātā Pērtā, Austrālijā. Viens pieteikums balsošanai pa pastu saņemts arī vēstniecībā Dublinā, Īrijā. Salīdzinoši lielais pieteikumu skaits vēstniecībā Oslo skaidrojams ar to, ka šajā pārstāvniecībā dalībai Saeimas vēlēšanās reģistrējušies Latvijas karavīri, kas vēlēšanu laikā uzturēsies starptautiskajā miera uzturēšanas misijā Afganistānā.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars atzīst, ka Saeimas vēlēšanās vēlētāji ārvalstīs pārsvarā balso vēlēšanu iecirkņos vēlēšanu dienā vai vispār vēlēšanās nepiedalās, nevis izvēlas balsot pa pastu. Tas tādēļ, ka Saeimas vēlēšanās vēlētāju uzskaitei nelieto vēlētāju reģistru, bet vēlētājus reģistrē, izdarot atzīmi pasē. Tādējādi pieteikšanās kārtība balsošanai pa pastu ir smagnēja, jo, reģistrējoties pasta balsošanai, vēlētājam kopā ar iesniegumu obligāti jāuzrāda arī pase, kurā izdara atzīmi par dalību vēlēšanās.

Lai atvieglotu pieteikšanās kārtību balsošanai pa pastu, kopš 9.Saeimas vēlēšanām spēkā ir nosacījums, ka vēlētāja pieteikumu un pasi pārstāvniecībā drīkst nogādāt ne tikai pats vēlētājs, bet arī jebkura vēlētāja uzticības persona. Tāpat ir pagarināts arī pasta pieteikumu iesniegšanas termiņš. 10.Saeimas vēlēšanām pieteikumus balsošanai pa pastu var iesniegt no 1.maija līdz 10.septembrim.

Pasta balsošanas pieteikumus 10.Saeimas vēlēšanās pieņem 24 Latvijas Republikas diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības. Pārstāvniecību saraksts pieejams CVK mājas lapā internetā www.cvk.lv . Turpat var iepazīties arī ar ārvalstīs izveidoto vēlēšanu iecirkņu sarakstu, kuros varēs nobalsot 10.Saeimas vēlēšanu dienā, 2.oktobrī. Pavisam 10. Saeimas vēlēšanām izveidoti 64 vēlēšanu iecirkņi 37 valstīs - ASV, Austrālijā, Austrijā, Baltkrievijā, Beļģijā, Brazīlijā, Čehijā, Čīlē, Dānijā, Ēģiptē, Francijā, Grieķijā, Gruzijā, Igaunijā, Itālijā, Izraēlā, Īrijā, Japānā, Jaunzēlandē, Kanādā, Krievijā, Ķīnā, Lielbritānijā, Lietuvā, Luksemburgā, Nīderlandē, Norvēģijā, Polijā, Portugālē, Somijā, Spānijā, Šveicē, Ukrainā, Ungārijā, Uzbekistānā, Vācijā un Zviedrijā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV