Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

FM: Latvijā pārstāvētās komercbankas uzrādījušas ļoti labus rezultātus

Aleksis Jarockis, 26.07.2010. 15:27

Piektdien, 23.jūlijā, atbilstoši Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes dotajam mandātam Eiropas Banku uzraugu komiteja (CEBS) sadarbībā ar Eiropas Centrālo banku, Eiropas Komisiju un dalībvalstu banku sektora uzraudzības institūcijām ir veikusi Eiropas Savienības (ES) mēroga banku stresa testus, pārbaudot ES lielāko banku grupu dzīvotspēju pie dažādiem ekonomikas attīstības scenārijiem.

Finanšu ministrija (FM) norāda, ka, kopumā vērtējot, stresa testos pārbaudītās Latvijā pārstāvētās bankas ir uzrādījušas labus rezultātus pat esošajos ekonomiskajos apstākļos, kas norāda, ka mūsu reģiona banku sektors ir stabils. Ir jānorāda, ka Latvijā darbojošās Skandināvijas un Itālijas bankas ir uzrādījušas ļoti labus rezultātus.

FM uzsver, ka stresa testu veikšanā un rezultātu publiskošanā ir nodrošināta pilnīga caurskatāmība. Tāpat ir jāatgādina, ka ES dalībvalstu valdības vairakkārt jau ir apliecinājušas apņemšanos nodrošināt nacionālā banku sektora stabilitāti, lai veicinātu sabiedrības un investoru uzticību finanšu tirgiem Eiropā.

Ņemot vērā pasaules finanšu krīzi un tās laikā gūtās mācības, atbildīgās institūcijas gan Latvijā, gan citur Eiropā turpinās uzmanīgi sekot līdzi notikumu attīstībai finanšu tirgos, nodrošinās efektīvu uzraudzību un veicinās finanšu stabilitāti.

Kā liecina veikto stresa testu rezultāti, tad Latvijā darbojošās Skandināvijas un Itālijas bankas ir uzrādījušas ļoti labus rezultātus, stipri pārsniedzot noteiktās minimālās kapitāla prasības, proti, 1. līmeņa kapitāla prasību rādītāji Nordea bankai ir no 10,1 līdz 11,3 %, Swedbank - no 9,9 līdz 10,7 %, Danske Bank - no 10 līdz 11,7 %, bet SEB - no 10,3 līdz 11,8 %, kā arī Unicredit - no 7,8 % līdz 10 % (minimālais prasību līmenis ir 4 %). Rezultāti liecina, ka visas šīs kredītiestādes spētu nodrošināt sekmīgu un stabilu darbību potenciālu krīžu un ekonomikas lejupslīdes gadījumā.

Ar papildu informāciju par ES banku sektorā veiktajiem stresa testu rezultātiem var iepazīties CEBS interneta vietnē - http://www.c-ebs.org/.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV