Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

LBAS politiskajām partijām pieprasa palielināt minimālo algu, neapliekamo minimumu un ieviest progresīvo nodokli

Raimonds Andžāns, 05.08.2010. 12:30

Šodien preses konferencē Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) publisko prasības dzīves kvalitātes uzlabošanai, īpaši akcentējot nepieciešamību palielināt minimālo algu, neapliekamo minimumu un ieviest progresīvā nodokļa sistēmu. Kopumā izstrādāta 51 konkrēta prasība, ko LBAS pieprasa iekļaut partiju vēlēšanu programmās.

LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers uzsver, ka darba ņēmējiem un bezdarbniekiem šobrīd ir būtiska konkrēta nodokļu, nodarbinātības un tautsaimniecības attīstības politika. Jo būtiskāk izstrādātās prasības ņemt vērā tādēļ, ka tieši par solījumu tās izpildīt 10. Saeimas vēlēšanās balsos darba ņēmēji, tādejādi nosakot, kura partija tiks vai netiks pārstāvēta nākamajā Saeimā.

Trīs galvenās prasības, ko uzsver LBAS kā strādājošo dzīves līmeņa uzlabojošus:

Izstrādāt jaunu koncepciju par minimālās darba algas palielināšanu, mērķtiecīgi to tuvinot Eiropas Savienības valstu līmenim.

Palielināt iedzīvotāju neapliekamo minimumu līdz iztikas minimumam, par apgādājamo – 60% no neapliekamā minimuma, tādejādi atbalstot ģimenes ar bērniem. Neapliekamā minimuma paaugstināšanu vienlaicīgi uzskatīt par galveno līdzekli ēnu ekonomikas un aplokšņu algu samazināšanā.

Samazināt nodokļu slogu cilvēkiem ar maziem un vidējiem ienākumiem, ieviešot progresīvā nodokļa likmju skalas sistēmu.

Darba ņēmēju prasību sarakstā, ko izstrādājis LBAS, atrunāti arī tautsaimniecības attīstības, darba samaksas, nodarbinātības, sociālās drošības, izglītības, veselības aprūpes, valsts pārvaldes, kultūras, sociālā dialoga, pilsoniskās sabiedrības veidošanās jautājumi.

Prasību saraksts ir nosūtīts visām 10. Saeimā kandidējošajām politiskajām partijām un apvienībām, aicinot uz atvērtu un caurskatāmu dialogu. Tā ietvaros LBAS pārstāvēs strādājošo viedokli un cer saņemt atbildes uz jautājumiem, kura no politiskajām partijām savā vēlēšanu programmā ir iekļāvusi vai gatava iekļaut šo pieprasījumu, tādejādi gūstot darba ņēmēju atbalstu.

Pilns prasību saraksts pieejams LBAS interneta mājas lapā www.lbas.lv.

Papildus informācijai:
Pēteris Krīgers, LBAS priekšsēdētājs, tālr. 29473975

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV