Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Vairāk kā 100 šķirņu gladiolas skatāmas izstādē tirdzniecības centrā Spice Home

Maija Trikule, 27.08.2010. 15:37

Augusts un septembris ir gladiolu ziedēšanas laiks, kas daudzās ģimenēs asociējas ar strauji tuvojošos jaunā mācību gada sākumu. Tirdzniecības centrs Spice Home un Latvijas Gladiolu draugu klubs šodien pl.12:00 atklāja krāšņu gladiolu izstādi – vairāk 100 šķirņu, kā dāvanu ikvienam, kurš pats reiz bijis vai ir skolnieks. Apmeklētājiem ir iespēja priecēt acis, apskatot izstādi no 27. līdz 29. augustam tirdzniecības centra Spice Home 1. stāvā.
Vairāk kā 100 šķirņu gladiolas skatāmas izstādē tirdzniecības centrā Spice Home

Izstādi atklāja Latvijas Gladiolu draugu kluba prezidents Laimonis Zaķis, kā arī gladiolu audzēšanas patrons Latvijā Aldonis Vēriņš. Atklāšanā piedalījās ziedu selekcionāri un kolekcionāri, par kuru darba augļiem varat pārliecināties, atnākot un novērtējot izstādītās ziedu šķirnes. Savas ziedu kolekcijas izstādē piedāvā gladiolu audzētāji: Laimonis Zaķis (Kandavas nov.), Visvaldis Viņķelis (Bauskas nov.), Juris Bāze (Jūrmala), Jānis Dipāns (Jelgava), kolekcionāri: Aija Stūrīte (Doles sala, Salaspils nov.), Raimonds Cīrulis (Kandavas nov.), Ilze un Juris Ancāni (Ogres nov.), Ērika Ozere (Bauskas nov.), Raimonds Puriņš (Rīga) u.c.

„Gladiolas ir īstas 1. septembra puķes. Atceros sevi 17 gadu vecumā, kad sāku audzēt gladiolas. Tajā laikā, uzsākot skolas gaitas, no katriem trim skolniekiem, diviem rokās bija tieši gladiolas, vienam – asteres. Gladiolu kultūra Latvijā ir labi iesakņojusies un man ir liels prieks, ka šajā izstādē redzamās puķes lielākoties ir Latvijā audzētās. Šīs ir ļoti labas šķirnes, jo spēj izturēt visnedraudzīgākos laika apstākļus," savu sajūsmu neslēpj pieredzējušais un starptautiski atzītais gladiolu audzētājs Aldonis Vēriņš.

Gladiolu izstādē ir apskatāmas gan gladiolu audzētāju iemīļotas šķirnes, gan ziedi, kas raksturo modernas gladiolu selekcijas tendences. Gladiolas pārsteidz apmeklētājus gan ar klasiski dzelteniem, debesu ziliem, satraucoši violetiem, koši oranžiem, romantiski kruzuļotiem ziediem, košām ziedu apmalītēm un krāsu pārejām. Salīdzinot ar citām ziedu šķirnēm, piemēram, īrisiem un rozēm, mūsdienu gladiolu ziediem sastopamas krāsu variācijas sākot no sniegbaltas līdz pat ogļu melnai. Tāpat izstādē pārsteidz interesantie gladiolu šķirņu nosaukumi, piemēram, koši sarkanā „Ugunsmēle", tumši sarkanā ar baltām zieda apmalītēm „Liesmojošais samts", krāšņā „Renesanse", rozā „Pļāpa" ar sarkaniem lāsumiem, baltais „Laimdotas smaids", balti sarkanā „A.Lukašenko", izteiksmīgi rozā „Cvetok žižņi" un citas. Kopumā izstādē ir aplūkojamas vairāk kā 100 dažādu gladiolu šķirņu, tostarp arī vēlīnās gladiolu šķirnes, kas citus gadus uzzied krietni vēlāk.

Interesentiem ir iespēja saņemt izsmeļošu konsultāciju par šķirnēm, lietpratēju padomus gladiolu audzēšanā, kā arī iegādāties stādus no citām kultūrām: tulpes, narcises, lilijas, sīkās sīpolpuķes un citas puķes vai pasūtīt jaunākos katalogus ar gladiolu šķirnēm. Gladiolu izstāde t/c Spice Home (tieši pretī tirdzniecības centram Spice, Lielirbes 29) ir apskatāma trīs dienas: 27. augustā plkst. 12.00 – 21.00, 28. augustā plkst. 10.00 – 21.00 un 29. augustā 10.00 – 20.00.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV