Otrdiena, 19.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Jāzeps;

Kur meklēt jaunos politiķus - pieredzējušos uzņēmējus?

EasyGet.lv, 31.08.2010. 09:02

Gan aptaujas, gan vienkārši novērojumi liecina, ka latvietis uz Saeimas vēlēšanām kā vienmēr ies, bet joprojām nezina, par ko balsot, kad aizies. Tāda ir reālā situācija un reālā problēma, kas radušās nevis tāpēc, ka cilvēki neinteresējas par piedāvātajiem deputātu kandidātiem, bet gan tāpēc, ka sarakstos jaunu „zvaigžņu" nav, bet par vecās apnikušas un par tām balsot īsti vairs negribas.

Kāpēc negribas? Protams, tāpēc, ka ekonomiskajā krīzē tiek vainoti politiķi, kas ir pie varas, turklāt vainoti gluži pamatoti, jo pie varas esošie nespēja krīzi prognozēt, tai sagatavoties, atrast īstās zāles un vadīt ekonomiskos procesus krīzes laikā. Viņi tikai reaģēja, turklāt – parasti novēloti..

Neesmu cilvēks, kas visur redz tikai melno. Es arī negribu apgalvot, ka valsti vadījuši tikai nejēgas un nezinīši. Mums dažādos laikos ir bijuši un arī tagad ir politiķi, kas spējuši kārtīgi padarīt savu darbu ārpolitikā, kultūrā un pat satiksmes sfērā, taču ar ekonomiku gan nav veicies. Domāju, tas tāpēc, ka pietrūcis vai nu zināšanu, vai pieredzes. Pieredzes visvairāk, jo ekonomikas nozari vadījuši un tajā darbojušies politiķi, kas bijuši tautsaimniecības teorētiķi (daži pat Latvijas mērogiem tā neko) vai sīkuzņēmēji, kas radījuši vienu vai vairākas nevienam neko neizsakošas SIA.

Protams, ka šīs SIA visai reti kaut ko ražo, bet pērk un pārdod, taču, kļūstot par politiķiem, to īpašniekiem šķiet, ka pieredze, piemēram, lietotu ledusskapju tirdzniecībā ir pietiekams pamats, lai tiktu uzskatīti par lietpratējiem ekonomikā un reizēm ķertos pat pie ministrēšanas.

Protams, ka cilvēki vēlas redzēt politikā jaunas sejas, turklāt – ne tikai jaunas, bet arī gudras un pieredzējušas. Tad nu es pirms vēlēšanām metu slinkumu pie malas un, atliekot malā ideoloģiskās un citas simpātijas un antipātijas, izskatīju sešus vadošos sarakstus, kuri varētu iekļūt Saeimā, lai atrastu tos jaunos kandidātus, kuri savām rokām, liekot lietā savu prātu un arī naudu ir izveidojuši kādu pietiekami nozīmīgu, ražojošu uzņēmumu. Nevis kaut kādu mazu SIA, kas arī ir vajadzīgas, bet pietiekami lielu un Latvijai nozīmīgu – tādu, kas ražo preces, dod darbu un maksā nodokļus.

Ko es atradu? Jāatzīstas, ka ļoti maz. Atmetot kandidātus, kuru uzņēmumi nu jau aizgājuši nebūtībā vai cīnās ar milzu grūtībām (piemēram, bijušo būvnieku Valdi Kalnozolu vai mediju darboni Arvilu Ašerādenu) un kurus par veiksminiekiem nosaukt pagrūti, kā arī nekustamā īpašuma sfērā darbojošos (piemēram, veiksminieku Mārtiņu Lauvu vai pietiekami skandalozo Gintu Lazdiņu), atradu tikai dažus tādus jaunos politiķus, kuri ir veiksmīgi uzņēmēji. Tātad - Normundu Bomi (apvienība „Visu Latvijai - TB/LNNK") un Aivaru Ločmeli („Par labu Latviju"). Un ko vēl? Iespējams, ka ir vēl kādi, bet ne viņu uzvārdi, ne sasniegumi man īpaši neko neizsaka. Sarakstos ir vēl arī dažs labs menedžeris kā „Liepājas Metalurga" valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs. Arī viņi, protams, daudz ko saprot no ražošanas, taču menedžeri nav riskējuši ar savu naudu – tas tomēr ir kaut kas cits.

N.Bomja maizes ceptuve ražo pazīstamu produktu gan Latvijā, gan strādā ārpus Latvijas. Varbūt N.Bomi vairs nevar uzskatīt par jaunu politiķi, jo viņš pašvaldībā jau ir darbojies, tomēr viņa pieredzi un zināšanas par ekonomiku nevar noliegt.

Savukārt A.Ločmelis gan laikam ir jaunais politiķis, kuram ir pamatīga pieredze biznesā mašīnbūves un metālapstrādes nozarē, ieskaitot Rīgas Vagonbūves rūpnīcas darbības atjaunošanu. Tātad viņš kopā ar partneriem ir pierādījis, ka iespējams atjaunot uzņēmumu, kuru iepriekšējie politiķi bija norakstīja kā Latvijai nevajadzīgu un nevēlamu.

Protams, katram ir arī viedoklis par tiem sarakstiem, kuros ir šie kandidāti. Es arī neaģitēju ne par vienu konkrētu sarakstu balsot, es tikai atzīmēju, ka izdevās atrast tikai divus nopietnus uzņēmējus, kurus var uzskatīt par jaunajiem politiķiem un kuriem ir veiksmīga personiskā pieredze tautsaimniecībā, kas vainagojusies ar vērā ņemamiem rezultātiem.

Jāatzīmē arī, ka gadījumā, ja jūsu prioritāte, piemēram, ir kultūra, tad veiksmīgu mūziķu sarakstos var atrast krietni vairāk. Vēl vairāk ir skolotāju, ierēdņu vai pašvaldību vadītāju. Arī bezdarbnieku – diemžēl. Tātad, ja kādam šķiet, ka par ekonomiku visvairāk zina bezdarbnieki, tad ir no kā izvēlēties. Tikai nevajag lolot pārlieku lielas cerības, ka ekonomikas vadība ar jaunās Saeimas ievēlēšanu kļūs būtiski kompetentāka.

Kārlis Stūris, pedagogs

Atgādinām, ka lasītāju viedokļus un komentārus gaidām e-pastā info@easyget.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV