Otrdiena, 19.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Jāzeps;

Valsts pārvaldē privātuzņēmēju pieredze nav izšķirošā

EasyGet.lv, 03.09.2010. 09:23

  Diskutējot par vēlēšanām un cenšoties sameklēt labākos kandidātus, mēdijos tiek arī izvirzītas teorijas, kurām par nelaimi piekrist nevar. Vēlēšanu analizētājs Kārlis Stūris, kurš ir izskatījis deputātu kandidātu sarakstus un tajos atradis tikai divus uzņēmējus (Normunds Bomis un Aivars Ločmelis), kuri pēc viņa domām ir guvuši ievērības cienīgus panākumus un tātad spēs vadīt valsts ekonomiku, izdara nepareizu secinājumu, it kā ekonomiku var vadīt tikai tāds, kuram jau ir pieredze lielā privātuzņēmumā. Turklāt Stūris kā šķiru no šādiem sarakstiem izsvītro mūsu daudzos pieredzējušos nekustamā īpašuma biznesmeņus. Es saprotu, ka viņi tiek vainoti nekustamā īpašuma burbuļa uzpūšanā, kas esot radījis visas ekonomiskās problēmas, taču starp viņiem ir arī tādi, kas strādājuši veiksmīgi, Stūra negatīvi pieminētos Lauvu un Lazdiņu ieskaitot. Viņus neievērot ir populisms.

Stūris nav pamanījis, ka uz vēlēšanām startē vesela jauna partija „Ražots Latvijā," kurā gan ir tikai nepazīstami mazie uzņēmēji, taču vai tas izslēdz viņu kompetenci? Var jau to uzskatīt par kārtējo sīkpartiju, taču ar kompetences trūkumu tam gan nav nekāda sakara.

Neesmu populists un negrasos noliegt Stūra pieminēto kandidātu Ločmeļa un Bomja paveikto, taču jāuzsver, ka uzņēmumu, kurus viņi ir veidojuši un vadījuši, lielums un panākumi ne vienmēr ir noteicošie, lai iegūtu kompetenci valsts pārvaldē. Pie tam arī neveiksme var dot mācību, ko pēc tam sekmīgi izmantot. Mūsu Ekonomikas Ministram A.Kamparam bija šāda negatīva pieredze ar naktsklubu biznesu, taču ar ministrijas vadību viss ir kārtībā.

Turklāt vislielākā aplamība ir uzskatīt, ka pieredze noteikti jāiegūst privātajā sektorā. Jā, šāda pieredze var noderēt, taču nav obligāta. Finanšu Ministrs Einārs Repše pierādīja, ka, kā pats izteicās, valsts darbā viņam veicas labāk nekā privātajā biznesā. Mēs visi zinām viņa lieliskos sasniegumus, vadot Latvijas Banku, kas bija pamats valsts ekonomiskajai valsts izaugsmei. Kā Ministru Prezidentam un Finanšu ministram viņa kompetence, precizitāte un darba spējas, kā arī stingrais mugurkauls sarunās ar aizdevējiem arī deva panākumus. Tā strādāt nevar iemācīties privātajā biznesā, lai cik liels uzņēmums arī nebūtu. Zināšanas un spējas menedžmentā ir vairāk vajadzīgas, nekā prakse tieši privātuzņēmumā, un tās var iegūt jebkur – strādājot augstskolā, valsts pārvaldes iestādē vai mazā uzņēmumā. Galvenais ir spējas un talants.

Stūrim taisnība, ka nav gaidāma plaša lieluzņēmēju iešana politikā, jo atgādināšu - kā saka klasiskā teorija, viņi to dara tikai tad, kad privātbiznesā visu jau sasnieguši. Ločmelis un Bomis, kā arī Lauva un citi ir un paliks izņēmumi. Taču tas nenozīmē, ka nākotnē nav cerību uz kompetentu ekonomikas vadību. Paskatīsimies apkārt, mums ir pieredzējuši politiķi ar Ministru Prezidentu Kārli Dombrovski priekšgalā, turklāt klāt nāk klāt jauni, tāpēc nevajadzētu apgalvot, kā nicinoši dara Stūris, ka uzņēmējs, kurš, viņa vārdiem runājot, tikai „tirgojis vecus ledusskapjus" nav spējīgs spoži vadīt ministriju.

Juris Kreicbergs, mag.soc.sab.vad.

Atgādinām, ka lasītāju viedokļus un komentārus gaidām e-pastā info@easyget.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV