Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Kampaņas "Pirmā reize" ietvaros jaunieši vērtē politiķu devumu jaunatnes dzīves kvalitātes paaugstināšanā

Madara Pole, 06.09.2010. 16:18

Tuvojas 10. Saeimas vēlēšanas, kas būs pirmā reize, kad daudzi jaunieši varēs piedalīties šajā demokrātiskas valsts politiskās dzīves svarīgajā notikumā. Lai iedrošinātu viņus piedalīties vēlēšanās un rosinātu pašiem vērtēt politisko spēku devumu jaunatnes dzīves kvalitātes paaugstināšanu, ir uzsākta sociāla kampaņa "Pirmā reize".

Pirmās reizes ietvaros iepriekš sagatavoti jaunieši tiekas ar dažādu partiju politiķiem, lai uzdotu viņiem interesējošus jautājumus un, balstoties uz sniegtajām atbildēm, veidotu savu novērtējumu politisko spēku priekšvēlēšanu solījumiem. Tikšanās ar politiķiem palīdzēs jauniešiem novērtēt, cik lielā mērā topošie deputāti orientējas jautājumos, kas ir svarīgi jauniešiem – veselība, izglītība, saturīga brīvā laika pavadīšana, karjeras iespējas tepat Latvijā.

Savukārt Pirmās reizes jaunieši – politoloģijas studenti veic politisko partiju priekšvēlēšanu programmu analīzi, lai izvērtētu, cik draudzīgas tās ir jaunatnei. Gan intervijas, gan priekšvēlēšanu programmu analīzes rezultāti palīdzēs jauniešiem orientēties politisko spēku solījumos.

Intervijas ar politiķiem tiek fiksētas video un saīsinātā formā tiek publicētas plašākas sabiedrības vērtējumam kampaņas mājas lapā www.draugiem.lv/pirmareize. Pašlaik Pirmās reizes aktīvisti ir jau tikušies ar četru politisko spēku pārstāvjiem, bet līdz kampaņas noslēgumam – vēlēšanām plānots tikties un diskutēt ar visu lielāko partiju pārstāvjiem.

Projekta ietvaros jau veikts padziļināts pētījums, kura mērķis bija iegūt tipiska Latvijas jaunieša un jaunietes portretus. Tā rezultāti šokēja pat kampaņas organizatorus, jo pašlaik Latvijas jauniešu dzīves kvalitāte ir zema, dažās jomās situācija tā ir kritiska. Neapmierināti vai daļēji apmierināti ar savu dzīvi ir aptuveni trešdaļa 13-25 gadus vecu jauniešu. Dažādas saslimšanas, pieaugoša atkarība no alkohola, tabakas un narkotiskām vielām, neveselīga dzimumdzīve, vardarbība skolā un ģimenē, nepietiekama fiziskā aktivitāte, zems pašvērtējums un mentāla rakstura problēmas, bezdarbs un bažas par nākotni ir tikai daļa no grūtībām, ar kurām nākas saskarties Latvijas jauniešiem. Aptauju rezultāti liecina, ka diemžēl aptuveni puse mūsu valsts jauniešu savu nākotni nesaista ar Latviju. Tas lielā mērā ir sekas tam, ka pēdējos 20 gadus pēc Latvijas neatkarības atgūšanas jaunatnes perspektīva nav bijusi politikas dienas kārtībā.

Kampaņu rīko asociācija Papardes zieds kopā ar Tabakas un alkohola kontroles Latvijas nacionālo koalīciju un citām jaunatnes organizācijām.

Kampaņu Pirmā reize finansē Sorosa fonds – Latvija, Nīderlandes vēstniecība Latvijā, Sabiedrības integrācijas fonds, Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējais finanšu instruments, kā arī Starptautiskā Ģimenes plānošanas federācija.

Papildu informācija
Kaspars Līcītis,
kampaņas Pirmā reize
sabiedrisko attiecību konsultants
Tālr.: 67870117, 29660003
Fakss: 67871744
www.draugiem.lv/pirmareize

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV