Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Francijai jāaptur romu izraidīšana

Iveta Ķelpe, 09.09.2010. 13:47

Eiropas Parlaments (EP) pieņemtajā rezolūcijā pauž nopietnas bažas par Francijas iestāžu veiktajiem pasākumiem un atgādina, ka masveida izraidīšanas pārkāpj ES tiesības, jo pielīdzināmas rasu diskriminācijai.

Deputāti rezolūcijā arī aicina politiķus pārtraukt uzkurinošo retoriku un kritizē Padomi (ES valdību pārstāvjus) un Eiropas Komisiju par nepietiekamu pievēršanos šim jautājumam.

Francijai nekavējoties jāpārtrauc visas izraidīšanas, un politikas veidotājiem jānoraida visi izteikumi, kas saista mazākumtautības un imigrāciju ar noziedzību, kā arī jānovērš diskriminējošu stereotipu veidošana, pauž Parlaments. Deputāti uzsver, ka uzkurinoši izteikumi veicina rasistisku retoriku un galēji labējo grupu darbības.

Rezolūciju deputāti pieņēma ar 337 balsīm par, 245 pret, un 51 atturoties.

Parlaments atgādina, ka ES tiesību akti par personu brīvu kustību nosaka, ka līdzekļu trūkums nekādā ziņā nedrīkst attaisnot "automātisku" ES izraidīšanu. Pārvietošanās brīvības ierobežojumi drīkst tikt ieviesti, pamatojoties tikai uz individuālu rīcību, un nekādā ziņā ne uz vispārējiem preventīviem motīviem, nedz pamatojoties un etnisko vai nacionālo piederību. Turklāt katrs izraidīšanas gadījums jāizvērtē individuāli, ievērojot procedūras un apstrīdēšanas iespējas.

Nepieciešama pilnīga situācijas analīze

Parlaments norādīja uz novēloto un ierobežoto Eiropas Komisijas kā Eiropas līgumu uzrauga rīcību, pārbaudot dalībvalsts rīcības atbilstību ES tiesībām. Komisāriem būtu stingri jāiestājas par ES Pamattiesību hartas un Līgumu vērtībām un principiem un ātri jāreaģē, veicot pilnīgu analīzi par situāciju Francijā un citās dalībvalstīs, – uzskata deputāti.

Romu samits aprīlī

Deputāti arī aizrādīja, ka Eiropas Komisija līdz šim nav atbildējusi uz Eiropas Parlamenta aicinājumiem sagatavot ES romu stratēģiju. Tika minēts arī fakts, ka otrajā Romu samitā, kas notika šā gada 8.aprīlī Kordobā, Spānijā, piedalījās tikai trīs ministri.

Deputāti arī pauž uzskatu, ka romu situācija Eiropā nevar ietekmēt Bulgārijas un Rumānijas uzņemšanu Šengenas zonā, nedz arī šo dalībvalstu pilsoņu tiesības.

Politiskās grupas
EPP: Eiropas Tautas partija (Kristīgie demokrāti)
S&D: Sociālistu un demokrātu progresīvā alianse
ALDE: Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienība
Zaļie/ ALE: Zaļie/Eiropas Brīvā apvienība
ECR: Eiropas Konservatīvie un reformisti
GUE / NGL: Eiropas Apvienotie kreisie/Ziemeļvalstu Zaļie kreisie spēki (konfederālā grupa)
EFD: Brīvības un demokrātijas Eiropa
NA: Pie grupām nepiederoši deputāti

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV