Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Ikviens Latvijas iedzīvotājs var pieteikties par 10.Saeimas vēlēšanu novērotāju

Kristīne Bērziņa, 14.09.2010. 16:51

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pirmo reizi Latvijas vēlēšanu vēsturē īsteno projektu "Brīvprātīgie novērotāji 10. Saeimas vēlēšanās", aicinot ikvienu Latvijas iedzīvotāju kļūt par vēlēšanu novērotāju. Projekta mērķis - ļaut iedzīvotājiem sekot līdzi vēlēšanu norisei un balsu skaitīšanai un tādējādi pārliecināties, ka vēlēšanas Latvijā notiek saskaņā ar likumu un balsis tiek saskaitītas atbilstoši vēlētāju gribai.

CVK sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS jūnijā veiktā sabiedriskās domas aptauja atklāj, ka divas trešdaļas jeb 66% Latvijas vēlētāju pieļauj, ka 10. Saeimas vēlēšanās varētu būt mēģinājumi viltot vēlēšanu rezultātus. Vislielākās aizdomas puse aptaujāto jeb 50% iedzīvotāju pauž par politiskajām partijām un partiju apvienībām. Tām seko atsevišķi deputātu kandidāti (41%) un "ekonomiskie grupējumi" (30%).

"Cilvēki, kuri ir iesaistīti vēlēšanu organizēšanā un pārzina visas ar vēlēšanu organizēšanu saistītās procedūras, zina, ka balsojuma rezultātus viltot nav iespējams, taču iedzīvotāji, kuru zināšanas par vēlēšanu norisi sniedzas tiktāl, cik viņi to ir pieredzējuši kā vēlētāji, ir nepilnīgas. Un zināšanu trūkumā sakņojas aizspriedumi un aizdomas par vēlēšanu rezultātu patiesumu," uzskata CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Tāpēc CVK sadarbībā ar uzņēmumu "Interaktīvās Tehnoloģijas Apmācībai (INTEA)" ir izstrādājusi e-apmācību programmu "10. Saeimas vēlēšanu kārtība". Ar šīs programmas palīdzību zināšanas par vēlēšanu norisi un balsu skaitīšanu var iegūt ne tikai iedzīvotāji, kuri vēlas kļūt par novērotājiem, bet arī novērotāji, ko pilnvarojušas politiskās partijas un partiju apvienības, kā arī vēlēšanu iecirkņu komisijas. "Elektroniskajā apmācībā vienkāršā un galvenais vizuāli uzskatāmā veidā ir apkopota informācija, kas atrodama Saeimas vēlēšanu likumā un vairākās CVK instrukcijās. Ar apmācības palīdzību šī informācija ir viegli saprotama un uztverama ikvienam cilvēkam," programmas priekšrocības skaidro INTEA e-apmācības konsultants Raivis Freimanis.

E-apmācībai ikviens interesents var pieteikties CVK mājas lapā www.cvk.lv sadaļā "Brīvprātīgie novērotāji". E-apmācības noslēgumā būs jāaizpilda reģistrācijas pieteikums un jāizvēlas viens iecirknis, kurā novērot vēlēšanas. Pēc reģistrācijas e-pastā pienāks vēlēšanu novērotāja pilnvarojums, kas jāizdrukā un kopā ar personu apliecinošu dokumentu vēlēšanu dienā jāuzrāda vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājam. Pieteikties par novērotājiem aicināti iedzīvotāji, kas sasnieguši 16 gadu vecumu. Pieteikšanās ilgs līdz 30.septembrim.

Papildu informācija:
Anna Riekstiņa
Projekta "Brīvprātīgie novērotāji 10. Saeimas vēlēšanās" vadītāja
67814905, + 371 26003336
e-pasts: anna.riekstina@cvk.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV