Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Vai svinēt nozīmē dzert?

Natālija Juškova, 16.09.2010. 09:05

Jaunatnes atturības federācija (JAF) un Latvijas Universitātes Atturības un veselības izglītības veicināšanas biedrība (LUAVIV) 22.septembrī plkst.18:00 Latvijas Universitātes Mazajā aulā rīko paneļdiskusiju "Vai svinēt nozīmē dzert?".
Vai svinēt nozīmē dzert?

Paneļdiskusijas mērķis ir rosināt politiķus, jaunatni un arī visu sabiedrību pievērst uzmanību bērnu un jauniešu pārmērīgai alkohola lietošanai, kas parasti aizsākas ģimenes alkohola lietošanas tradīciju ietekmē.

Pasākuma programma:
17:30 - 18:00 reģistrēšanās
18:00 - 18:30 projekta "All rights" prezentācija. Natālija Juškova, JAF prezidente
18:30 - 19:00 paneļdiskusija ar ekspertu piedalīšanos, diskusiju vada Eva Ikstena - Strapcāne, Latvijas Universtitātes maģistratūras studente
19:00 - 19:30 kafijas pauze
19:30 - 20:00 paneļdiskusijas turpinājums

Jānis Caunītis, Tabakas un alkohola kontroles Latvijas nacionālās koalīcijas prezidents, narkologs
Rita Krinberga, Evaņģēlisko Kristiešu draudze "Zilais Krusts", sociālais darbinieks
Ingmārs Čaklais, Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs, Zvērināta notāra Daces Čaklās biroja vadītājs, Biedrības "Mārupes Teātris" valdes loceklis, režisors, Biedrības "Mazais Teātris", valdes loceklis, režisors
Gunta Liepiņa, Jūrmalas sākumskolas „Atvase" skolotāja
Svetlana Lobanova, Latvijas Jaunatnes padomes pārstāve, Alcohol Policy Youth Networking
Sandra Kleine, juriste, "Ražots Latvijā" valdes locekle, biroja vadītāja, revīzijas komisijas locekle.

Diskusijas laikā tiks noskaidrots, cik lielā mēra sabiedrība ir informēta par šo problēmu, kādi ir tās cēloņi un kādi būtu iespējamie risinājumi.

JAF un LUAVIV visas šīs aktivitātes rīko Eiropas līmenī "All rights" kampaņas ietvaros, kas norisināsies šogad 10 Eiropas valstīs - Vācijā, Igaunijā, Latvijā, Moldovā, Maķedonijā, Norvēģijā, Slovākijā, Zviedrijā, Turcijā un Ukrainā.

Akcijas pasākumu turpinājumā - oktobrī notiks bērnu zīmējumu konkurss, novembrī - gājiens un labdarības koncerts Latviešu biedrības namā, decembrī - piparkūku cepšana un līgumu parakstīšana ar vecākiem par „Baltajiem" Ziemassvētkiem (ģimenes Ziemassvētkus svin bez alkohola lietošanas).

Daži statistikas dati, kas pierāda problēmas aktualitāti:

* Ap 23 miljoniem Eiropiešu ir alkohola atkarīgie (alkoholiķi). Apmēram 5 miljoni Eiropiešu katru gadu dzimst ar defektiem, ko izraisījusi vecāku alkohola pārmērīga lietošana. Dati ņemti no Euro Care

* Alkoholisko kokteiļu dzeršana vismaz 1 reizi nedēļā: (11 gadi: zēni- 2.9 %, meitenes- 2 %; 13 gadi: zēni- 7 %, meitenes- 6.9 %; 15 gadi: zēni- 14.1 %, meitenes- 15.8 %).
Skolēnu īpatsvars, kas bija piedzērušies vismaz 2- 3 reizes (11 gadi: zēni- 4.9 %, meitenes- 1.3 %; 13 gadi: zēni- 17 %, meitenes- 8.7 %; 15 gadi: zēni- 43.5 %, meitenes- 26.5 %). Dati ņemti no LR Veselības ministrijas Sabiedrības veselības aģentūras 2008.gadā izdotās grāmatas „Smēķēšanas un alkohola lietošanas izplatība skolas vecuma bērniem Latvijā 1991.- 1996.".

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV