Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Doma laukumā notiks Miķeļdienas gadatirgus

Ilona Brūvere, 17.09.2010. 12:57

Klāt rudens ražas svētki, kurus Rīga svin ar Miķeļdienas gadatirgu. 25. septembrī jau no deviņiem rītā Doma laukumā varēs nobaudīt un iegādāties rudens ražas lauku labumus - ābolus, ķirbjus, cūku pupas, dzērvenes, zāļu tējas, medu, īstu lauku maizi, speķi un citus gardumus. Amatnieki piedāvās māla podus un koka karotes jaunajai sēņu un kāpostu ražai, zaptei un košajiem rudens puķu pušķiem. Aukstajam laikam noderēs siltas vilnas zeķes, dūraiņi, šalles un segas.
Doma laukumā notiks Miķeļdienas gadatirgus

Desmitos no rīta Doma laukumā atskanēs Profesionālā Pūtēju orķestra "Rīga" tauru skaņas. Krāšņajos rudens svētkos ikviens aicināts iet ķekatās, godināt Miķeļus pēc senču tradīcijām ar karošu nešanu, soliņa dančiem, skalu lekšanu, salmu un siena rotaļlietu veidošanu. Svētkos ikviens aicināts līdzdarboties "Sprīdīša skolas" spēļu un rotaļu darbnīcā Margitas Porietes un Ernesta Spīča vadībā, kuri gaidīs savus mācekļus no 12.00 līdz 17.00. Darbosies arī Leļļu teātra darbnīca, kur varēs mācīties gatavot lelles no salmiem un linu auduma, iemēģinot gludināšanu ar ogļu gludekļiem. Ar pašu gatavotajām salmu lellēm visi aicināti piedalīties teātra spēlēšanā, izrādot "Pasaules radīšanu".

Miķeļdienas gadatirgū ikviens varēs mācīties atpazīt labību, graudaugus un zālājus, iepazīt tik dažādās maizes garšas un darboties ražas svaru un mēru darbnīcā. Raženi šogad ir ķirbji un čaklas ir aizgājušās vasaras bites, to zina stāstīt Jānis Sulutaurs. Viņš uz Rīgu ved savu Daugmales Jāņa bišu medu.

Saimnieces Dainas Badovskas dārzā lielākais ķirbis izaudzis 77 kg smags, viņa uz gadatirgus andeli brauc ar divām lielām ķirbju kravām - lai ir gan ēšanai, gan smukumam. Iveta Ļakūne tirgos svaigus un skābus kāpostus, kas skābēti pēc sešām dažādām receptēm. Saimnieces tirgus krava pārsniegs 400 kg.

Turpat, blakus lielajam kāpostu un ķirbju krāvumam, maizes klaipu kalniem un milzīgajiem siera rituļiem, tirgus plača vidū uzdancos Tautas deju ansambļi "Dzintariņš", "Kvēle", "Mazais Andžiņš", "Ačkups", "Saime" un "Gatve". Muzicēs koklētāju ansamblis "Kārta", folkloras deju kopa "Dandari", Tautas mūzikas grupa Kristīne Kārkle un draugi, kā arī "Zaļumballes orķestris". Miķeļos pircējus un viesus Doma laukumā sagaidīs aktieri Ivars Brakovskis kā Kārklēntēvs un Alda Krastiņa - jestrā Made.

Sadarbībā ar Rīgas Centrālo bibliotēku visas dienas garumā Doma laukumā darbosies lasītāju iemīļotais grāmatu maiņas punkts "Nāc un mainies!". Paņemiet līdz kādu jau izlasītu grāmatu, to maiņas punktā varēsit iemainīt pret kādu citu sen iekārotu, vēl nelasītu eksemplāru.

Miķeļi ir ziemas sākuma svētki, pēc senlatviešu parašām, pēdējā pļaujas diena, kad ar maģisku rituālu palīdzību zemnieki centušies nodrošināt veiksmīgu nākamā gada ražu. Miķeļdienas gadatirgū šogad piedalās 300 tirgotāji.

26. septembrī rudens ražas svētki notiks arī Iļģuciemā, Kultūras centra pagalmā no 12.00 līdz 15.00. Lai krāsainas šīs rudens svētku dienas!

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV