Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Saeima noraida priekšlikumu jau šodien pieņemt deklarāciju par atbalstu Igaunijai

LETA, 03.05.2007. 13:00

Saeima šodien noraidīja partijas "Jaunais laiks" (JL) priekšlikumu jau šodien pieņemt deklarāciju par atbalstu Igaunijai.
Saeima noraida priekšlikumu jau šodien pieņemt deklarāciju par atbalstu Igaunijai
Deputāti sagatavoto deklarāciju pēc debatēm vienojās nodot parlamenta Ārlietu komisijai.

Deklarācija paredz paust atbalstu Igaunijas valdībai un tās suverēnajiem lēmumiem. Deklarācijas projektā arī norādīts, ka Latvijas parlaments asi nosoda Krievijas Federācijas amatpersonu un domes deputātu mēģinājumu iejaukties Igaunijas iekšējās lietās.

Par deklarācijas izskatīšanu šās dienas Saeimas sēdē tika saņemta 41 balss - par to balsoja visi JL un apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK un atsevišķi Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāti.

"Pret" balsoja 29 deputāti - visi "Saskaņas centra" un "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" pārstāvji, kā arī atsevišķi Tautas partijas (TP) un Latvijas Pirmās partijas un partijas "Latvijas ceļš" (LPP/LC) vēlēšanu apvienības deputāti. Balsojumā atturējās 11 TP un LPP/LC deputāti. Balsojumā nepiedalījās 11 ZZS un LPP/LC deputāti.

Daudzi deputāti šodien nebalsoja par deklarācijas izskatīšanu, jo pirms tam par to neesot runāts frakciju sēdēs un formulēts frakciju viedoklis.

JL frakcijas vadītājs Krišjānis Kariņš pēc šāda Saeimas lēmuma pauda nožēlu, ka Latvijas parlamentam ir grūti "saņemties un izteikt atbalstu Igaunijai".

Arī deputāts Juris Dobelis (TB/LNNK) norādīja, ka šis jautājums nav pozīcijas un opozīcijas lieta, bet gan par atbalstu mūsu kaimiņvalstij.

Pret projektu iebilda Jakovs Pliners (PCTVL), kura uzstāšanās tika pavadīta ar kolēģu klaigām un kāju dauzīšanu. Saeimas priekšsēdētājam Indulim Emsim (ZZS) šīs uzstāšanās laikā trīs reizes nācās atgādināt, lai deputāti ievēro klusumu.

Kā ziņots, Igaunijas arheologi Tallinā otrdienas vakarā beiguši izrakumus padomju karavīru apbedījumu vietā, kur atradās Bronzas kareivja tēls, paziņojusi Igaunijas Aizsardzības ministrijas pārstāve.

Pēc tiesu medicīniskās ekspertīzes veikšanas un iespējamās identifikācijas viņi tiks pārbedīti Igaunijas galvaspilsētas karavīru kapsētā, kur jau nogādāts piemineklis.

Saskaņā ar sākotnējo informāciju atrasti 12 kritušo Sarkanās armijas karavīru šķirsti. Pēc dažiem vēstures avotiem, šai vietā apbedīti 14 karavīri.

Igaunijas aizsardzības spēki gatavojas jaunajā apbedījumu vietā rīkot piemiņas ceremonijas gan 8.maijā, kad Eiropā atcerās Otrā pasaules kara beigu gadadienu, gan jūnija beigās, kad tur plānots atklāt jaunu memoriālo kompleksu.

Pagājušās nedēļas nemieros Tallinā un citās Igaunijas pilsētās viens cilvēks gāja bojā un daudzi tika ievainoti.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV