Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Nepilsoņi un pašvaldības

Ainārs Leijējs, 03.05.2007. 12:00

Apvienība „Latvijas Pirmā partija/Latvijas Ceļš” (LPP/LC) ir aizsākusi diskusiju par pašvaldību vēlēšanu tiesību piešķiršanu nepilsoņiem. Iekšlietu ministrs Ivars Godmanis (LPP/LC) aicina 2009.gadā līdz ar municipalitāšu vēlēšanām rīkot referendumu par šo jautājumu. Tas varētu būt referendums, kas sašķeltu pilsonisko sabiedrību un balsstiesīgos.
Nepilsoņi un pašvaldības

Likumprojektu grozījumus, kas paredz nepilsoņiem piešķirt balsstiesības, nemitīgi Saeimā iesniedz nacionāli kreisi noskaņotā apvienība „Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā”(PCTVL). Tatjanas Ždanokas partijas rīcība ir izprotama, jo tās biedri skrupulozi pieturas pie savas ideoloģijas un solījumiem vēlētājiem. Jāatzīst, ka LPP/LC ideja nav tik kareivīga, jo ļauj visu izlemt tautai, pareizāk sakot, pilsoņiem.

Var atcerēties, ka LC premjerministrs Andris Bērziņš (2000.-2002.), atrazdamies šajā amatā, dalījās ar „personisko viedokli”. Tolaik viņš aicināja ļaut nepilsoņiem vēlēt pašvaldības.

Ierosinājums par laimi ir izteikts laicīgi. Vēl gan nav zināms, vai tas gūs atbalstu iedzīvotājos. Tomēr pilsoniskajai sabiedrībai vajadzētu uzsākt argumentētu diskusiju par šo jautājumu. Tās mērķis būtu izanalizēt visus „par” un „pret”.

Mēģinājums piešķirt nepilsoņiem tiesības vēlēt pašvaldības jau 2013.gadā Latvijai radīs vairākas problēmas. Pirmā ir naturalizācijas procesa bremzēšanās. Būtu neloģiski likt šķēršļus starptautiskās sabiedrības un arī pašas Latvijas aktīvi atbalstītajam pilsonības iegūšanas procesam. Naturalizācija ir ceļš, kurš skaidri ļauj cilvēkam paust savu nostāju pret mūsu valsti. Tās laikā katrs indivīds parāda spējas iemācīties latviešu valodu un zināšanas par Latvijas vēsturi. Netiešā veidā jaunie pilsoņi, izpildot izvirzītos nosacījumus, parāda lojalitāti valstij.

Ja nepilsoņiem piešķirs tiesības vēlēt pašvaldības, tas būs tireciens integrācijai. Viņiem samazināsies motivācija kļūt par pilntiesīgiem valsts pilsoņiem. Jāņem vērā, ka neapmierinātība varētu rasties tajos cilvēkos, kuri jau ir izmantojuši naturalizācijas iespēju. Daļa varētu būt sarūgtināta, ka ir tērējuši laiku pilsonības iegūšanai, jo nu cilvēki arī bez tās varēs vēlēt vietējās municipalitātes.

Labāks risinājums būtu naturalizācijas intensificēšana. Iespējams, varētu sākt diskusiju par naturalizācijas maksas naudas nodevas samazināšanu. Tas varētu kalpot par nelielu stimulu iedzīvotāju integrācijā. Jo mums vajag palielināt latviešu valodu protošu pilsoņu skaitu, nevis radīt situāciju, kurā nepilsoņiem zūd motivācija naturalizēties.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV