Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

LSA: Memorands nostiprinās priekšvēlēšanu solījumus

Jurita Krūma, 04.10.2010. 13:40

Latvijas Studentu apvienība (LSA) rosina valdošās partijas iebilst pret prognozēm samazināt finansējumu augstākajai izglītībai (AI) un zinātnei, parakstot sadarbības memorandu. Ceturtdien, 30. septembrī kopā ar LSA memorandu pieteikšanās secībā parakstīja Kristīgo demokrātu savienība (KDS) un politiskā apvienība „Par labu Latviju!" (PLL).

Sadarbības memorands izstrādāts ar mērķi apvienot institūciju, nevalstisko organizāciju un politisko spēku ietekmi, lai nepieļautu AI un zinātnes budžeta samazinājumu, sastādot valsts budžeta likumprojektu 2011. gadam. Kā iemesli uzsvērti 2009. gada AI budžeta konsolidācija par 50,6%, kā arī Funkciju izvērtēšanas darba grupas ziņojums par iespējamo 8,7 miljonu latu samazinājumu, ko LSA un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) atzīst par nepieļaujamu.

KDS vārdā memorandu parakstīja partijas valdes priekšsēdētāja Māra Viktorija Zilgalve, savukārt no PLL puses – Mārtiņš Zemītis.

PLL piekrituši memorandā paustajai nostājai, lai arī politiskajās diskusijās Māris Krastiņš, pārstāvot PLL viedokli, tiešu atbildi par gatavību balsot pret finanšu samazinājumu AI nesniedza.

„Mūsu nostāja nebija mainījusies, taču Mārim Krastiņam nebija mandāta atbildēt uz šādu jautājumu. Ņemot vērā to, ka šobrīd valdība diemžēl nav sagatavojusi vai vismaz publiskojusi nekādas nākamā gada budžeta aplēses, tā ir zīlēšana kafijas biezumos. Taču mēs varam skaidri apgalvot, ka sliktāk kā 0,5% no IKP, kā ir šobrīd, izglītības finansējums nedrīkst būt un nebūs, un mēs nebalsosim par tādu budžetu, kurš paredzēs vēl samazinājumu izglītībai un zinātnei. Protams, zināmas izšķiršanās valsts budžeta veidošanā būs jāizdara, bet izglītība nav tā nozare, uz kuras rēķina tas tiks darīts," atzina M.Zemītis.

Parakstīt memorandu atteikusies Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!" – „Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, norādot, ka nevēloties vairs iesaistīties populisma sacensībā, taču labprāt sadarbosies pēc 10. Saeimas vēlēšanām. LSA aicina paraktsīt memorandu visām politiskajām partijām, lai nostiprinātu kā partiju programmās, tā priekšvēlēšanu solījumos paustās ieceres.

Edgars Bērziņš, LSA prezidents: „Raugoties uz priekšvēlēšanu solījumiem, netop skaidrs, kāda būs 10. Saeimā iekļuvušo partiju pārstāvju un tautas priekšstāvju nostāja svarīgajā augstākās izglītības finansēšanas jautājumā, no kura ir atkarīga Latvijas tautsaimniecībai nozīmīgās nozares turpmāka pastāvēšana un attīstība. Parakstot memorandu ar KDS, PLL un drīzā nākotnē arī ar pārējiem politiskajiem spēkiem, mēs kā Latvijas studentu priekšstāvji vēlamies redzēt skaidru nostāju par izglītībai un zinātnes nākotni Latvijā."

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV