Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Šodien tiek svinēta Starptautiskā skolotāju diena

Madara Kāne, 05.10.2010. 15:44

Šodien, 5. oktobrī, visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā skolotāju diena, kad tradicionāli tiek sveikti pedagogi, pateicoties viņiem par ieguldījumu sabiedrības izglītošanā.
Šodien tiek svinēta Starptautiskā skolotāju diena

1994. gadā pēc Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) iniciatīvas 5. oktobris tika pasludināts par Starptautisko skolotāju dienu, un jau 16 gadus visā pasaulē to atzīmē vairāk nekā simts valstu. Katru gadu simtiem tūkstoši studentu, vecāku un dažādu aktīvistu šajā dienā dodas uz skolām, universitātēm, arī darba vietām, lai pateiktos saviem skolotājiem par ieguldīto darbu katra individuālajā un visas sabiedrības attīstībā.

Starptautisko skolotāju dienu UNESCO šogad atzīmē ar svinīgu foto izstādi „Godinot skolotājus", ko atklāja UNESCO ģenerāldirektore Irina Bokova, un oficiālu Starptautisko skolotāju dienas ceremoniju, ko vada UNESCO ģenerāldirektores vietnieks izglītības jautājumos. Svinību pārraide skatāma arī internetā.

Skolotāju dienai par godu UNESCO galvenajā mītnē Parīzē 5. oktobrī notiek arī vairākas diskusijas par skolotāju profesijas jaunāko statistiku, iniciatīvām, kā vairot izcilību izglītībā, kā sekmēt skolotāju darba grupu iesaisti rīcības plāna „Izglītība visiem" īstenošanā un kā jaunās tehnoloģijas var uzlabot skolotāju profesionālo attīstību.

„UNESCO Latvijas Nacionālās komisija sveic ikvienu Latvijas skolotāju šajā īpašajā, viņiem vien veltītajā dienā. Mācību gada sākums ir lielisks mirklis, lai pateiktos mūsu skolotājiem un izceltu viņu ieguldījumu un veikumu, lai gan ikviens skolotājs ik dienas ir pelnījis atzinību, jo labs skolotājs ir svarīgākais kvalitatīvas, uz ilgtspējīgu attīstību vērstas izglītības nodrošināšanā ikvienam bērnam atbilstoši viņa vajadzībām," norāda UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa.

UNESCO ir vadošā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) aģentūra izglītības jautājumos, aizstāvot ikviena tiesības uz izglītību, risinot jautājumus par izglītības pieejamību un kvalitāti, kā arī rosinot visas pasaules sadarbību kopīgu ar izglītību saistītu izaicinājumu risināšanā. UNESCO regulāri rīko pasaules konferences, izdod pārskatus un gatavo politikas veidošanas ieteikumus par dažādiem izglītības jautājumiem. UNESCO ir arī galvenā Tūkstošgades attīstības mērķu īstenotāja izglītībā, kā arī rīcības plāna „Izglītība visiem" īstenotāja. Tāpēc Starptautiskā skolotāju diena ir īpaša diena UNESCO skatījumā, kad īpaši vajadzētu pievērst uzmanību pedagogu statusam sabiedrībā un uzsvērt skolotāju, kā svarīgāko kvalitatīvas izglītības resursu.

UNESCO LNK veicina UNESCO mērķu izglītībā īstenošanu Latvijā. Jau desmit gadus Latvijā regulāri tiek rīkota starptautiskā nedēļa „Izglītība visiem", kas tiek veltīta dažādiem ar izglītību saistītiem jautājumiem. Savukārt ilgtspējības jautājumu aktualizēšanai izglītībā UNESCO LNK īsteno Baltijas jūras projektu un šobrīd ieņem ģenerālkoordinatora valsts statusu tajā.

Vairāk par Starptautisko skolotāju dienu tai veltītajā mājas lapā un UNESCO mājas lapā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV