Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

10. oktobrī notiks Vispasaules zaļo darbu diena

Sanita Rībena, 06.10.2010. 11:00

10. oktobrī Latvijā un visā pasaulē, 10 nedēļas pirms ANO Meksikas konferences, notiks globāla mēroga kampaņa „10/10/10 – vispasaules zaļo darbu diena". Kampaņas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību CO2 izmešu radītajam kaitējumam un klimata pārmaiņām. Šajā dienā Eiropā, Āfrikā, Amerikā un Austrālijā dažādas organizācijas, uzņēmumi un domubiedru grupas darīs dažādus „zaļos" darbus, izaicinot gan sevi, gan pārējos pēc iespējas „zaļāk" dzīvot arī ikdienā. Latvijā kampaņu koordinē biedrība „homo ecos:", to atbalsta „Sorosa fonds Latvija", „Statoil Latvija", „Latvijas Valsts meži" un „Green Mood" un citi „homo ecos:" sadarbības partneri.
10. oktobrī notiks Vispasaules zaļo darbu diena

Kampaņa tiek rīkota 10 nedēļas pirms ANO Meksikas konferences, kurā valstu līderi vēlreiz diskutēs par turpmāko stratēģiju klimata pārmaiņu samazināšanai. Kampaņas galvenā doma ir aicināt katru pasaules iedzīvotāju sākt rīkoties, lai uzlabotu situāciju. Tieši mūsu ikdienas paradumi ir veids, kā mēs paši varam pasauli padarīt par labāku vai sliktāku vietu, kur dzīvot.

Visā pasaulē kampaņas ietvaros notiks vairāk kā 6000 pasākumi. Vairāki no tiem ir patiesi iedvesmojoši. Piemēram, Meksikas pilsētas mērs ir paziņojis, ka gada laikā šajā pilsētā CO2 izmešu skaits tiks samazināts par 10%. Pilsētas vadība uzņemas tiešu atbildību par 5% samazināšanu, savukārt pilsētnieki tiek aicināti samazināt otrus 5%, mainot savus paradumus. Savukārt vairāk kā 100 riteņbraucēju no Jordānijas, Izraēlas un Palestīnas dosies 3 dienu ilgā kopīgā velobraucienā, tā simboliski paužot, ka tikai visiem sadarbojoties ir iespējams novērst klimata pārmaiņas.

Arī Latvijā atbalstu kampaņas idejai ir izteikuši vairāk kā 30 uzņēmumu, NVO un domubiedru grupu. 10. oktobrī viņi stādīs mežu, dosies velobraucienos, rīkos radošās darbnīcas, piešķirs otro elpu drēbēm, piedalīsies talkās, diskutēs un skatīsies izglītojošas filmas, kā arī darīs vēl daudz citu „zaļu" lietu, izaicinot gan sevi gan citus, pēc iespējas „zaļāk" dzīvot arī ikdienā.

„Vispasaules zaļo darbu diena ir apsveicama ideja, un tāpēc aicinu izmantot šo dienu praktiskiem darbiem – aizvest pārstrādei nederīgo elektrotehniku, ielikt somā auduma maisiņu, lai tas vienmēr ir līdzi, sameklēt, kur ir tuvākie atkritumu šķirošanas konteineri," aicina Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, „ Mēs, Valsts prezidenta kanceleja, esam vienojušies ar Līgatnes papīrfabriku, ka turpmāk papīru otrreizējai pārstrādei nodosim akvareļu un biroja papīra ražošanai. Tāpat aicinu katru cilvēku, ģimeni un uzņēmumu spert soli, lai samazinātu slodzi, ko videi uzliek mūsu dzīvesveids."

„Īpaši gribu izcelt pasākumu, kas 10. oktobra rītā plkst. 10.10 Doma laukumā „atklās" kampaņu Latvijā," saka Madara Peipiņa, projekta koordinatore Latvijā, „Aicinām visus, kam sirdij tuvs ir „zaļais" dzīvesveids un pārvietošanās ar velosipēdu, jau pusdesmitos ierasties, lai kopīgi izveidotu lielu 10/10/10 fotogrāfiju. Fotografēšanos koordinēs multimāksliniece Bonija, ciparus veidos cilvēki un viņu velosipēdi. Ar šo fotogrāfiju mēs gribam simboliski parādīt gan Latvijai, gan pārējai pasaulei, ka arī mēs varam kaut ko darīt, lai samazinātu klimata pārmaiņas."

Kampaņas laikā notiks gan izglītojošas, gan radošas, gan gluži praktiskas aktivitātes. Ikviens no pasākumu dalībniekiem tiek aicināts dalīties ar piedzīvoto, nosūtot safilmēto un safotografēto materiālu portāla Delfi sadaļai „Aculiecinieks".

Kampaņas dienā cilvēkiem būs iespēja vairāk uzzināt par CO2 izmešiem un klimata pārmaiņām, piemēram, noskatoties izglītojošu filmu „Dabas dobē", piedaloties „Latvenergo Energoefektivitātes centra" vai „Latvijas Enegoefektivitātes asociācijas" atvērto durvju dienās, pārbaudot savas zināšanas par ekoloģisku braukšanu „Latvija Statoil", kā arī ar savu parakstu atbalstot PET pudeļu depozīta ieviešanu „Green Mood" akcijā t/c Dominā.

Savukārt savu radošumu būs iespējams attīstīt, piemēram, piedaloties biedrības „Humana People to People in Latvia", „Ideju Māja", dizaina grupas „Zafte" un modes mākslinieces Šeilas rīkotajā „ModesTalkā" vai biedrības „Loesje Latvija" organizētajās radošās rakstīšanas darbnīcās.

„Vispasaules zaļo darbu dienā" notiks arī gluži praktiskas aktivitātes, piemēram, bufetē „Pie Humberta" varēs mainīties grāmatām, labo darbu veikalā „Otrā elpa" – drēbēm un citām lietām, bet veikalos „Rimi" pret 100 gramiem plastmasas maisiņu varēsiet saņemt auduma maisiņu. Savukārt, ja vēlaties „zaļi" rīkoties aktīvi, piedalieties „Gandra" dabas skolā Mangaļsalā, „Lūzumpunkta" „Eko punktu medībās", „Garnjē" un „Pēdu" rīkotajā talkā vai arī kopā ar kādu no pasākumu organizatoriem stādiet kokus.

Pilna pasākumu programma ir pieejama www.homoecos.lv.

Kampaņā „10.10.10 – vispasaules zaļo darbu diena" piedalās biedrība „homo ecos:", „Green Mood", „Latvija Statoil", „Latvijas Valsts meži", t/c „Domina", „Gandrs", IK „Auseklis", „Lūzumpunkts", „Raid", biedrība „Loesje Latvija", „Latvenergo", „Latvijas Energoefektivitātes asociācija", „Dabas dobe" sadarbībā ar „Britu Padomi", „Humana People to People in Latvia", „Ideju Māja", labo darbu veikals „Otrā elpa", „Pasaules dabas fonds", „Rimi Latvija" sadarbībā ar „Zaļais punkts", „Garnje" sadarbībā ar projektu „Pēdas", grāmatu veikals – bufete „Pie Humberta", bārs „Fīlings", Ziepniekkalna sākumskola, biedrība „Radi Vidi Pats", „Vidzemes Augstskolas studentu apvienība", Jauno vanagu klubs „Rūķi'', Ogres „Jaunatnes veselības centrs", Ogres pamatskola, Alūksnes vidusskola, Kalsnavas pamatskola, Rubas speciālā internātpamatskola, Pūres pamatskola, biedrība „IDEA House Aizpute", radošā telpa „309.kabinets", "Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija", Tele 2, Vilces pamatskola, Gaigalavas pamatskola, Vecumnieku novada dome, interneta portāls „Delfi", žurnāls „Vides vēstis", TV raidījums „Vides fakti", raidījums „Sirmā ēdienkaratē", portāls vecākiem „mammam.lv/tetiem.lv", žurnāls „Ieva", NRA, žurnāls „Māja", žurnāls „Dārzs un Drava", radio Star FM, Latviešu radio, European Hit radio, Krievu hitu radio, interneta portāls „Esilabs", interneta vietne „esmaja.lv", raidījums par vidi un dabu „Zaļais vilnis", raidījums „Ogumaize" un citi.

Kur uzzināt vairāk?
Plašāku informāciju meklējiet www.homoecos.lv (sadaļa 10/10/10) vai kampaņas centrālajā mājas lapā www.350.org.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV