Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Latvijas Universitātes Botāniskā dārzā uzziedējusi ūdensroze viktorija

LU Preses centrs, 15.10.2010. 10:41

Vakar vakarā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā uzplaukusi viktorija. Piektdien, 15. oktobrī, līdz pat plkst. 22.00 visi interesenti aicināti LU Botāniskajā dārzā aplūkot šīgada pirmo viktorijas ziedu.

Šogad viktorijas stāds ir atceļojis no Amsterdamas Botāniskā dārza un ir abu vienīgo savvaļas sugu Victoria cruziana un Victoria amazonica hibrīds Victoria 'Longwood'. Krustojums ir vieglāk kopjams un iztur zemāku ūdens un gaisa temperatūru nekā tā vecāku sugas. LU Botāniskajā dārzā kopš 1933. gada ir bijuši apskatāmi gan viktorijas sugu, gan to krustojumu ziedi. Pēdējo reizi viktorija ziedēja 2008. gadā.

Viktorijas sugas V. cruziana un V. amazonica savvaļā sastopamas Dienvidamerikas lielo upju baseinos. Augam ir vairāki pumpuri, bet katrs no tiem zied tikai 48 stundas. Dabā pumpurs atveras ap saulrieta laiku, ziedam ir spēcīga smarža un paaugstināta temperatūra, kas pievilina apputeksnētājus kukaiņus. Nākamajā dienā pumpurs aizveras, ieslēdzot tajā esošos kukaiņus. Vakarā zieds atkal atveras, kukaiņi izlido, bet, naktij beidzoties, zieds aizveras otrreiz un nogrimst ūdenī nogatavināt sēklas. Siltumnīcas apstākļos auga ziedēšanas ritms ir līdzīgs dabā esošajam, tomēr zieds var būt atplaucis vēl arī agrā priekšpusdienā un jau vēlā pēcpusdienā – tādēļ nav iespējams precīzi prognozēt katra pumpura atvēršanās un aizvēršanās laiku. Pirmo viktorijas ziedu aicinām vērot piektdien, 15. oktobrī no līdz plkst. 22.00. Otrā un trešā zieda iespējamo plaukšanu prognozējam tuvākās svētdienas un pirmdienas vakarā. Šajā laikā Botāniskajā dārzā vēl ir apskatāmas arī izstādes „Pasaules augļi un sēklas" un „Sūnas un ķērpji".

LU Botāniskais dārzs atrodas Kandavas ielā 2, Rīgā. Piektdien, 15. oktobrī atvērts apmeklētājiem no plkst. 6.00 līdz 22.00, bet pārējās dienās – no plkst. 9.00 līdz 16.30. Ieejas maksa: pieaugušajiem – Ls 1,50; pensionāriem un studentiem – Ls 1,00; skolēniem – Ls 0,50. Ieeja bez maksas: pirmsskolas vecuma bērniem, LU studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem, bērniem bāreņiem, daudzbērnu ģimenēm, politiski represētajām personām.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV