Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Tuvojas „Latgalītes" gals vai tomēr jaunas dzīves sākums?

Māris Ungurs, 20.10.2010. 10:04

Latgales tirgus, ko tautā dēvē vienkārši par „Latgalīti", nenovēršami iet pretī savas eksistences galam, jo Rīgas dome nolēmusi nepagarināt teritorijas iznomāšanas līgumu ar akciju sabiedrību „Otto". Tas nozīmē, ka 2012. gada 31. decembrī mītiem un nostāstiem apvītā vieta savus vārtus slēgs pēdējo reizi, atstājot aiz tiem 11 gadus ilgušo bohēmu. Tomēr nesagaidot īstā tirgus slēgšanu, parādījusies interneta „Latgalīte", kā apliecinājums tam, ka tautā tik ļoti iecienītā tirgus gars dzīvos mūžīgi. Tas nozīmē, ka vidzemniekiem, kurzemniekiem, zemgaļiem un latgaļiem vairs nebūs nepieciešamība mērot ceļu līdz Rīgai, lai iepirktos „Latgalītē".
Tuvojas „Latgalītes" gals vai tomēr jaunas dzīves sākums?

„Latgalīte" ir krāmu, Ķīnas preču, antikvariāta un pat jaunu preču tirgus jau kopš 1992. gada. Tā ir republika, kur pārdevēji prot kaulēties un pircēji pavada brīvo laiku gluži kā muzejā, un kura pārdzīvojusi gan teritoriālās reformas, gan vairākkārtējus mēģinājumus to slēgt. Tomēr beidzot tas ir oficiāli, un „Latgalītes" dienas ir skaitītas. Vismaz tās „Latgalītes", kura atrodas Sadovņikova iela 9a. Tomēr šai vietai ir īpaša aura – un pilnīgi skaidrs, ka otras tādas vietas pasaulē nav, tādēļ internetā parādījusies informācija par domēna vārda „latgalite.lv" tirdzniecību.

Domēna vārda īpašnieks Māris Ungurs skaidro, ka: „Negaidot 3 gadus līdz īstā tirgus slēgšanai, interneta „Latgalīte" jau tagad varētu piedāvāt saviem klientiem iepirkties attālināti. Apziņai, ka Latgalītē var nopirkt visu un par lētāku cenu kā citur, tiktu pievienots vēl viens svarīgs aspekts – „Latgalītē" var iepirkties 24h diennaktī." Kas būs jaunā domēna vārda īpašnieks rādīs laiks, jo pārdošanas piedāvājums būs spēkā vien līdz Mārtiņdienai – 10. novembrim. Ja šajā laikā pieteiksies vairāki domēna vārda pircēji, tad iespējams tiks rīkota izsole, bet ja neviens interesents nepieteiksies, tad Ungurs pats sola realizēt ieceri par sludinājuma dēļa izveidi.

Vladimirs, kurš „Latgalītē" tirgo savas preces vairāk kā astoņus gadus, atzīst, ka tirgus slēgšana rada skumjas gan pārdevējiem, gan pircējiem. Tirgošanās ir bijusi viņa dzīve un vienīgais ienākumu avots astoņu gadu garumā, un tādu kā viņš šeit esot daudz. „Nezinu, kur visas savas preces pēc tam likšu. Būs grūti staigāt apkārt ar tik lielu kravu. Tomēr iztika kaut kā jānopelna. Es šeit esmu ne tikai sevis, bet arī savu pircēju dēļ – cik gan bieži neesmu dzirdējis viņus sakām, ka tikko nopirkto preci izmeklējušies pa pus pasauli, bet atraduši tieši „Latgalītē". Jautāts par tirgus pārcelšanu internetā Vladimirs nostalģiski nopūšas: „Nu ja man izdosies savus biedrus pierunāt tirgot preces internetā, tad tā lieta varētu iet, bet būs vajadzīgs krietns laiciņš, kamēr visas savas mantiņas sabildēšu."

Patiesi – „Latgalītes" piedāvājums ir milzīgs – tāpat arī cilvēku ieinteresētība, tādēļ interneta „Latgalītei" paredzams labs atspēriena punkts, jo priekšrocība cīņā par vietu zem saules plašajā interneta veikalu tirgū tā ir „Latgalītes" atpazīstamība visā Latvijas teritorijā gan latviešu, gan krievvalodīgo vidū. Arī Ungurs norāda, ka: „veiksmīga interneta sludinājumu biznesa noslēpums ir atpazīstamība. Cilvēki seko pūlim, bet pūlis seko leģendai. Seko stāstam par izdevīgiem pirkumiem un izdevīgiem pārdošanas nosacījumiem. Latgalītei šī leģenda ir!" Viņš arī ir pārliecināts, ka šī leģenda turpināsies internetā, ja vien izdosies atrast īsto pircēju. „Protams, var gadīties kāds pirkt gribētājs, kas iegādāsies domēna vārdu un bez sirdsapziņas pārmetumiem nokaus „Latgalītes" garu, nekad tā arī nerealizējot iecerēto projektu. Tādā gadījumā šis vārds vairs nekad neizskanētu Latvijā, tomēr esmu pārliecināts, ka tik vērtīgs domēna vārds netiks pamests aizmirstībā".

Informācija par domēna pārdošanu pieejama mājas lapā www.latgalite.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV