Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Aptaujas rezultāti: iedzīvotāji par veiksmīgāko cilvēku Latvijā atzīst Valdi Dombrovski

Maija Trikule, 20.10.2010. 13:52

Tirdzniecības centra Spice veiktajā interneta aptaujā par veiksmīgāko cilvēku Latvijā tika atzīts premjers Valdis Dombrovskis.

Aptauja norisinājās no 17. septembra līdz 10. oktobrim internetā un tajā piedalījās gandrīz 2500 balsotāji. Vidējais balsotāju vecums bija 30,2 gadi, no tiem - 68% bija sievietes, 32% - vīrieši. Aptaujas dalībniekiem bija iespēja noteikt veiksmīgākos cilvēkus Latvijā kategorijās „veiksmīgākais sportists", „veiksmīgākais kultūras darbinieks" (mūziķis, aktieris, mākslinieks), „veiksmīgais biznesmenis", „sabiedriskais darbonis/politiķis", kā arī „lielākais neveiksminieks". Aptaujas dalībnieki atbildēja arī uz jautājumiem par to, kas ir veiksme, vērtēja ārējā izskata nozīmi un iespaidu uz panākumiem, kā arī dalījās noslēpumos par saviem veiksmes talismaniem un amuletiem.

Veiksmes aptaujas rezultāti liecina, ka Latvijas iedzīvotājus satrauc politika un notikumi valsts pārvaldē. Visvairāk balsojumos pieminēti jau esošie un bijušie valstsvīri: politiķu personības bieži minētas kategorijā „veiksmīgākais politiķis", „veiksmīgākais biznesmenis", kā arī sadaļā par lielākajiem neveiksminiekiem. Par veiksmīgākajiem sportistiem tika atzīti Ernests Gulbis, Māris Štrombergs, Sandis Ozoliņš un Andris Biedriņš, politiķiem – Valdis Dombrovskis, Ainārs Šlesers, Nils Ušakovs, kā arī Aivars Lembergs. Kategorijā „neveiksminieks" līderis ir Ainārs Šlesers ar 557 balsīm, no viņa atpaliek Andris Šķēle (117 balsis) un Einārs Repše (94 balsis). Starp kultūras cilvēkiem kā veiksmīgākie visbiezāk minēti maestro Raimonds Pauls (336), mūziķis Renārs Kaupers (320), dziedātājs Lauris Reiniks (280), aktrise Rēzija Kalniņa, dziedātāja Aija Andrejeva (Aiša) un šovu vadītāja Baiba Sipeniece – Gavare.

Veiksminieku TOP 10 (pēc iegūtā balsu skaita):

1) Valdis Dombrovskis (697 balsis)
2) Ernests Gulbis (619 balsis)
3) Ainārs Šlesers (557 balsis)
4) Aivars Lembergs (441 balsis)
5) Nils Ušakovs (372 balsis)
6) Raimonds Pauls (336 balsis)
7) Renārs Kaupers (320 balsis)
8) Lauris Reiniks (280 balsis)
9) Māris Štrombergs (220 balsis)
10) Gunārs Ķirsons (200 balsis)

Uz jautājumu par svarīgāko veiksmes faktoru, visbiežāk tika atzīmēta atbilde „harmoniskas attiecības un mīlestība" – šādu atbildi atzīmēja 1244 respondenti jeb 52% no aptaujas dalībniekiem. Panākumus biznesā un karjerā visaugstāk novērtēja 20% respondentu, bet varu un labus sakarus - 2,1% aptaujāto. Naudas nozīmi izcēla 3,9% aptaujāto, savukārt popularitāti - tikai nepilns 1% cilvēku.

Klāvs Sedlenieks, sociālantropologs: „Interesanti, ka visbiežāk kā veiksmi raksturojošs faktors aptaujā ir minētas „harmoniskas attiecības un mīlestība". Cilvēki acīmredzot apzinās, ka izveidot veiksmīgu karjeru un nopelnīt daudz naudas var ar smagu un mērķtiecīgu darbu, bet, lai būtu harmoniskas attiecības un laimīga ģimene, ir nepieciešama arī veiksme. Likumsakarīgi, ka premjers Valdis Dombrovskis ir guvis tik lielu aptaujas dalībnieku atbalstu, jo šobrīd liela sabiedrības uzmanība ir pievērsta politiskajiem notikumiem, turklāt viņam arī ir pozitīvs tēls medijos. Mūsu sabiedrībā un politiskajā sistēmā bieži vien uzņēmējdarbība iet roku rokā ar politiku, tāpēc nav brīnums, ka daudzi politiķi minēti sadaļā par veiksmīgākajiem uzņēmējiem."

Iveta Lāce, t/k Spice direktore: „Domas ietekmē mūsu realitāti: kā domājam, tā arī dzīvojam, tādēļ uzskatām, ka šis ir īstais laiks runām par veiksmi. Gana jau runāts par to, ko nevaram un kas nesanāk, tāpēc domāsim par to, ko varam un kas sanāk! Mūsu aptaujā pārsteidz cilvēku uzskati par veiksmi - tas, ka, viņuprāt, tās pamatā ir mīlestība un harmoniskas attiecības, nevis nauda."

Interesanti, ka 30% aptaujas dalībnieku ir savs veiksmes talismans vai rituāls. Populārākie talismani ir rotaslietas - ķēdītes, krustiņi, kuloni, gredzeni, kā arī akmeņi, atslēgu piekariņi, kastaņi, eņģelīši un dolāru banknotes.
Lielākā daļa aptaujāto daļēji piekrīt uzskatam, ka veiksmē liela nozīme ir cilvēka izskatam, imidžam un aksesuāriem - tam pilnībā piekrīt 22%, drīzāk nepiekrīt gandrīz 24%, savukārt šim uzskatam kategoriski nepiekrīt 7% respondentu.

Aptaujas rezultātus kopumā apstiprina arī sabiedrībā pazīstamas personas, kuras ar prieku dalījās savos veiksmes stāstos. Savas domas par veiksmi un veiksmīgiem cilvēkiem mums atklāja dziedātāja Aija Andrejeva (Aiša), dziedātāja, Dj un kluba Dstyle līdzīpašniece Elīna Fūrmane, aktrise Agenese Zeltiņa, pavārs un restorānu Vairāk saules līdzīpašnieks Endijs Bērziņš, uzņēmēji - Kolonna akcionāre Ieva Plaude – Rēlingere, Nakts mēbeles īpašnieks Juris Griķis, kā arī veikalu Mini Mode īpašniece Kristīne Līpiņa. Skat. video materiālu: http://www.youtube.com/watch?v=5rW0KGD2Li8.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV