Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Pēc restaurācijas Vērmanes dārzā atgriezīsies lauvu skulptūras

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa, 26.10.2010. 16:35

Trešdien, 27. oktobrī, plkst. 13.30 Vērmanes dārzā, piedaloties Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam, pēc restaurācijas tiks atklātas lauvu skulptūras, bet pēc tam - skulptūra Miera deja kanālmalas zaļajā zonā Raiņa bulvāra malā.

Anna Ģertrūde Vērmane (1750. -1827.) ziedoja ievērojamus līdzekļus, lai izveidotu parku, kas tagad nes viņas vārdu. To atklāja un nodeva publikas lietošanai 1817. gadā.

1829. gadā A. Ģ. Vērmanes dēls Prūsijas ģenerālkonsuls J. K. Ģērmanis parkā uzcēla nelielu obelisku mātes piemiņai. 1884. gadā pie obeliska tika uzstādīti tēlnieka Augusta Folca veidoti akmens lauvas, un apkārt izveidoja bagātīgus puķu stādījumus. 1954. gadā obelisks tika nojaukts un lauvas pārvietoti, bet 2000. gadā ansamblis tika atjaunots.

Diemžēl laika gaitā lauvas bija stipri cietuši. Lauvu restaurāciju pēc pašvaldības aģentūras „Rīgas pieminekļu aģentūra" pasūtījuma veica SIA IVARS FELDBERGS. Skulptūru demontāžas, restaurācijas, uzstādīšanas un jaunu postamentu izgatavošanas darbi izmaksāja Ls 5207 (ar PVN).

Dekoratīvo skulptūru Miera deja veidojusi tēlniece Pārsla Zaļkalne pēc Matisa dekoratīvās freskas Deja kompozīcijas motīviem. Šis darbs Rīgas kanālmalas zaļajā zonā tika uzstādīts pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados.

Laika gaitā metāla skulptūras bija skārusi korozija, kas apdraudēja nesošās konstrukcijas. Restauratoru uzdevums bija novērst savienojumu šuvju bojājumus, atjaunot skulptūras stabilitāti un patinējumu.

Darbus veica IK ALEKSANDER ART. Skulptūras restaurācija, demontāža un uzstādīšana izmaksāja Ls 2968 (bez PVN).

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV