Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Aprit 17 gadi kopš Neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanas

LETA, 04.05.2007. 18:00 | komentāri (4)

Šodien aprit 17 gadi kopš Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanas.
Aprit 17 gadi kopš Neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanas

Galerijas:

Deklarāciju ar 138 balsīm "par" un vienam deputātam atturoties 1990.gada 4.maijā pieņēma Augstākās padomes deputāti.

Deklarācija atjaunoja Satversmes darbību visā Latvijā un pasludināja kā spēkā neesošu kopš pieņemšanas brīža 1940.gadā Saeimas pieņemto deklarāciju par iestāšanos Padomju Sociālistisko Republiku Savienībā (PSRS).

Deklarācija arī garantēja Latvijas un citu valstu pilsoņiem, kas pastāvīgi dzīvo Latvijā, atjaunot sociālās, ekonomiskās un kultūras tiesības, kā arī politiskās brīvības, kas atbilst vispār atzītām starptautiskām cilvēktiesību normām.

Deklarācija paredzēja Latvijas attiecības ar PSRS veidot pēc 1920.gada 11.augustā noslēgtā miera līgumu starp Latviju un Krieviju.

Deklarācija paredzēja, ka 1918.gada 18.novembrī proklamētā neatkarīgā Latvijas valsts "de iure" ir spēkā un lēmums par iestāšanos PSRS noticis, viltojot rezultātus.

"Līdz ar to Latvijas Republikas iekļaušana Padomju Savienībā no starptautisko tiesību viedokļa nav spēkā un Latvijas Republika joprojām "de iure" pastāv kā starptautisko tiesību subjekts," teikts deklarācijā.

Kā ziņots, par godu šai svētku dienai, Krastmalā visas dienas garumā notiek arī dažādi pasākumi, kuru pirmā daļa jau ir noslēgusies, taču galvenie notikumi vēl ir priekšā. Aptuveni plkst.22.30 dienas beigās gaidāma emocionāla koru sadziedāšanās, izpildot visiem tik zināmos skaņdarbus "Saule. Pērkons. Daugava" un "Rīga dimd", kam sekos grandioza uguņošana īpašā muzikālā pavadījumā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV