Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Lāčplēša dienai un Latvijas Neatkarības 92. gadadienai Rīgā veltīta plaša kultūras notikumu programma

Ilona Brūvere, 03.11.2010. 13:44 | komentāri (1)

Latvijas neatkarības svētku programmu aizsāk Rīgas koru koncerts "Dziedam Latvija!" 10. novembrī plkst. 19.00 koncertzālē Ave Sol. Programmā skanēs dziesmas par Dzimteni un Brīvību, melodijas, kuras iemīļojuši latviešu klasiskās mūzikas cienītāji. Līdzās Emīla Melngaiļa un Jāzepa Vītola skaņdarbiem korim dzirdēsit Jāņa Lūsēna, Pētera Plakida un citu mūsdienu autoru kora dziesmas.
Lāčplēša dienai un Latvijas Neatkarības 92. gadadienai Rīgā veltīta plaša kultūras notikumu programma

Lāčplēša dienai veltīto svētku programmu turpinās koncertprogramma "Daugavmalā mierīgs vakars", kas izskanēs 11. novembrī Anglikāņu baznīcā.

Plkst. 19.30 muzicēs apvienība "Kopējā Izteiksme". Tās dibinātājs, čellists un komponists Ainārs Paukšēns ar domubiedriem Līgu Priedi (balss) un Jāni Pelši (taustiņinstrumenti) muzicē Ambient-NewAge stilā, sniedzot klausītājam kvalitatīvu alternatīvās mūzikas baudījumu.

Plkst. 20.30 programmu Anglikāņu baznīcā turpinās kori "Austrums", "Sōla" un Rīgas Latviešu biedrības jauktais koris, atskaņojot Emīla Dārziņa kora mūziku.

12. novembrī plkst. 19.00 koncertzālē AVE SOL notiks Rīgas koru "Konvents", "Medera" un "Salve" svētku koncerts "Mūsu dziesmas Latvijai", bet 14. novembrī plkst. 16.00 Rīgas Latviešu biedrības namā režisora Uģa Brikmaņa un diriģentes Airas Birziņas koncertuzvedums "Latvija daiļa" ar Rīgas sieviešu koru un dzejnieka Jāņa Elsberga piedalīšanos.

Latvijas Republikas 92. dzimšanas dienai veltītajā koncertā "Rīgas svētku lāde" 18. novembrī plkst. 14:00 un 17:30 Kongresu namā dzirdēsit Jāņa Mediņa, Alfrēda Kalniņa, Emīla Dārziņa, Ādolfa Skultes un Jurjānu Andreja kora dziesmas. Jāzepa Vītola "Beverīnas dziedoni" un Imanta Kalniņa "Ceturtās simfonijas" 1. daļu. Koncertā piedalīsies Rīgas kamerkoris "Ave Sol", Rīgas mūzikas skolu apvienotais simfoniskais orķestris. Diriģenti - Andris Veismanis un Uldis Kokars. Solists Jānis Kurševs. Koncerta vadītājs - mūzikas žurnālists Orests Silabriedis.

Rīgas kamerkoris "Ave Sol" - viena no Rīgas pilsētas muzikālajām vizītkartēm. Kori 1969. gadā dibina profesors Imants Kokars, tā galvenais mākslinieciskais uzstādījums - iestudēt latviešu komponistu darbus laikmetīgās kora mūzikas virzienā. "Ave Sol" popularizējis latviešu kora mākslu koncertturnejās un festivālos visā pasaulē. Kora repertuārs aptver plašu amplitūdu, sākot no vienkāršas šūpuļdziesmu un beidzot ar operu. Kopš 2000. gada kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents ir Uldis Kokars.

Rīgas mūzikas skolu apvienotais simfoniskais orķestris kļuvis par profesionāli vērā ņemamu simfonisko kolektīvu, kur kopā veiksmīgi muzicē audzēkņi un pedagogi. To pierāda koncerti Latvijā un ārvalstīs. Orķestra kvalitatīvas darbības garants ir viens no izcilākajiem Latvijas diriģentiem, vokāli simfonisko skaņdarbu meistariem, Andris Veismanis – Latvijas Nacionālās operas mākslinieks, kura spilgtais radošais rokraksts ikvienam skaņdarbam piešķir jaunu skanējumu.

Uz svētku koncertiem un pasākumiem ielūdz arī Kultūras centri "Imanta" un "Iļģuciems".

11.novembrī plkst. 15.30 Imantā, Sudrabkalniņā piemiņas brīdis veltīts Rīgas aizstāvjiem cīņās pret Bermonta armiju. Piedalās Jaunā teātra aktieris Vilis Daudziņš, folkloras kopa "Vilki", Profesionālais Pūtēju orķestris "Rīga", vīru kori "Absolventi" un "Silvicola", kā arī Latvijas Nacionālie bruņotie spēki. 18.novembrī plkst. 14.00 Kultūras un atpūtas centrā "Imanta" skanēs Valsts svētkiem veltīts koncerts "Tu esi un Tu skani!".

11. novembrī plkst. 18.00 Kultūras centrā "Iļģuciems" skanēs Kurzemes cietokšņa dziesmas Jāņa Sproģa izpildījumā, bet Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltītajā svētku koncertā "Noliec galvu, atver sirdi" 18. novembrī plkst. 17.00 piedalīsies Latvijas Nacionālās operas solisti Jānis Apeinis, Evita Zālīte un Krišjānis Norvelis.

Valsts svētki ļauj apstāties ikdienas rūpēs un darba steigā, lai izvērtētu, ko katram no mums dziļi personīgi nozīmē vārds Brīvība. 18. novembrī pie Brīvības pieminekļa blakus unikāliem kinoarhīva kadriem "Brīvības pieminekļa atklāšana 1935. gadā" un mākslas vēsturnieka Ojāra Spārīša stāstījumam par izcilo latviešu tēlnieku, Brīvības pieminekļa autoru Kārli Zāli uz ekrāna atdzīvosies Latvijā iemīļotu mākslinieku – dzejnieka Ulda Bērziņa, Latvijas Nacionālās operas solistes Kristīnes Zadovskas, komponista Pētera Vaska, gleznotājas Džemmas Skulmes, Dailes teātra aktrises Rēzijas Kalniņas, tēlnieka Gļeba Panteļejeva, komponista Uģa Prauliņa, svētku režisora Uģa Brikmaņa un komponista Raimonda Paula radošā pasaule ar domām par Brīvības tēmu.

Ieeja svētku pasākumos bez maksas.

Uz koncertu "Rīgas svētku lāde" bezmaksas ielūgumus rīkotāji lūdz izņemt no 11. novembra darba dienās no plkst. 10.00 līdz 16.00 Rīgas Kongresu nama foajē.

Piedāvā Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība.

www.rdkd.lv; www.avesol.riga.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV