Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Brīvdabas muzejs aicina uz Mārtiņdienas svinībām

Kristīne Dzedule, 04.11.2010. 12:25

Svētdien, 7.novembrī, no plkst.12.00- 16.00 Brīvdabas muzejā norisināsies Mārtiņdienas svinības "Ieraudzīju Mārtenīti pār deviņi novadiņi".

Mārtiņbērni, tērpušies maskās, folkloras kopu pavadījuma dosies no sētas uz sētu, lai svētku noslēgumā pulcētos Latgales ciemā baudīt Mārtiņdienas cienastu - gaiļa zupu, siltu tēju un "Mārtiņa Beķerejas" sagādātus pīrādziņus.

Plkst. 12:00 Mārtiņbērni pulcēsies pie Galvenajiem vārtiem, lai kopā ar folkloras kopu "Trejupe" dotos uz Zemgales zemnieka sētu, kur iepazīsies ar Zemgalei raksturīgajām Mārtiņdienas tradīcijām.

Plkst. 13.00 Mārtiņbērni dodas apdziedāt Vidzemes zemnieka sētas saimniekus kopā ar folkloras kopu "Rija"

Plkst. 14:00 folkloras kopa "Rija" un Mārtiņbērni dodas uz Kurzemes zemnieka sētu, kur tos sagaidīs un ar Kurzemes Mārtiņdienas tradīcijām iepazīstinās folkloras kopa "Milzkalnieki".

Plkst. 15:00 masku gājiena dalībnieki pošas uz Latgales ciemu, kur pēc tradicionālajam izdarībām kopā ar folkloras kopu "Saulgrieži", Mārtiņbērni tiek cienāti ar karstu tēju, gaiļa zupu un "Mārtiņa Beķerejas" sarūpētajiem pīrāgiem.*

Senajā latviešu gadskārtā Mārtiņi ir saimnieciskā gada noslēgums un ziemas sākuma diena. Latviešiem šī diena saistās galvenokārt ar rudens beigu darbiem un ziemas sākumu. Lai izpelnītos Mārtiņa labvēlību, tam kauj gaili, arī vistu. Gaiļa kaušana sekmē zirgu labklājību, bet vistas kaušana - govju.

Iedami no sētas uz sētu, Mārtiņbērni nes svētību un tāpēc ir laipni gaidīti katrā mājā. Katrā sēta tie ierodas dziedādami, dejodami, iet rotaļās.

Brīvdabas muzejs aicina tērpties maskās un izjust Mārtiņdienas noskaņas masku gājienā 7.novembrī. Pulcēšanās plkst. 12.00 pie Galvenajiem vārtiem.

Pasākumu atbalsta "Mārtiņa Beķereja".

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs atvērts katru dienu no plkst.10.00 - 17.00

No 1.novembra (ziemas sezonā) ieejas maksa: 1 LVL pieaugušajiem, 0.75 LVL studentiem, 0.50 LVL skolēniem, LR pensionāriem, II un III grupas invalīdiem.

* Sliktu laika apstākļu gadījumā pasākums noslēgsies pie Priedes kroga, netiks apmeklēts Latgales ciems.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV