Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Vai mēs visu zinām par sevi?

Velta Līvija Miķelsone, 08.01.2007. 19:42 | komentāri (2)

Daba cilvēkam dāvājusi daudz iespēju savas personības pilnveidošanai. Visi zinām, ka cilvēks piedzimst ar zināmu asins grupu, kura dzīves laikā nemainās. Dzīves sākumā cilvēkam tiek dots vārds, uzvārds, taču to dzīves laikā var mainīt pat vairākas reizes. Parasti cilvēks ar savu vārdu lepojas un par to nekautrējas. Vai visiem zināms, ka cilvēks piedzimst ar noteiktu psihes struktūras kodu, kas apzīmēts ar četriem burtiem. Arī šis kods saglabājas mūža garumā. Pagaidām cilvēki pie tā nav pieraduši un baidās to pieņemt un ar to lepoties.
Vai mēs visu zinām par sevi?

Turpinājums 1. rakstam 

Kas tas par kodu?

Lai to izskaidrotu, nepieciešama neliela atkāpe. Kad mazais cilvēkbērns piedzimst, viņam jāiemācās prasīt ēst, kārtot savas dabiskās vajadzības, ko viņš dara neapzināti. Mazulis daudz guļ, un neapmierinātību izrāda raudot. Ja bērns ir piedzimis saskanīgā, laimīgā ģimenē, tad dzīves enerģiju gūst no saskarsmes ar māti. Bērns zemapziņā jūt, ja māte ir vientuļa vai nemīlēta. Tad viņš bieži raud, jo nesaņem no nelaimīgās mātes pietiekami daudz enerģijas augšanai un attīstībai.

Viss, ko bērns saņem ģimenē līdz 6 gadu vecumam, ietekmē viņa rakstura veidošanos. Šajā vecumā bērniņam visvairāk nepieciešama tieši mātes fiziskā, ķermeniskā mīlestība - pieskārieni, glāsti, apmīļošana, skūpsti, šūpošana, aijāšana, uzmanība, iejūtība un izpratne. Bērna neapzinātā blokā (par ko tiks stāstīts turpmāk) veidojas pieredze - izpratne par dzīvi. Un, jāņem vērā bērna iedzimtais, pagaidām vēl mistiskais kods.

Bērns iemācās staigāt, runāt, pazīt savus tuviniekus. Spēj atšķirt patiesas jūtas no nepatiesām, ievērot dzimumu atšķirības. Bērns iemācās izprast arī cilvēku attieksmi un atšķirt labo no ļaunā.

Taču cilvēkbērnam ar radītāju ģimeni nepietiek. Lai iepazītu pasauli, un mācētu tajā dzīvot, viņš uzsāk mācības skolā. Pirmais, ko skola iemāca bērnam ir alfabēts. 32 burti cilvēkam paver plašo saskarsmes pasauli. Vēl viņam jāiemācas skaitīt un saskaitīt. 10 cipari parāda ceļu uz matemātikas pasaules brīnumiem.

Zinātnei, par ko stāstīšu, arī ir sava ĀBECE. Atliek apgūt nelielu terminoloģiju, un Jūs spēsiet izprast iedzimtā koda noslēpumu un attiecību brīnumus. Jūs spēsiet noteikt katrs savu kodu, bet čaklākie iemācīsies to noteikt arī citiem.

Vai visi cilvēki ir vienādi? Kas atšķir un kas vieno cilvēkus?

Ikdienā mēs satiekamies un sadarbojamies ar daudziem - mājās, darbā, uz ielas, ceļojumos, veikalā, teātrī un citur sabiedrībā. Katram veidojas sava saskarsmes pieredze, jo mēs atšķirīgi kontaktējamies ar citiem. Ja mums nepatīk citu rīcība vai nav saprotama viņu attieksme, bieži atļaujamies teikt, ka otrs ir dīvainis. Taču patiesība slēpjas citur.

Tāpēc joprojām cilvēku attiecību noslēpums ir viena no satraucošākām un mūsu dzīves aktuālākām tēmām.

Būsim pamanījuši cilvēku ārējās atšķirības, kā arī saskatījuši līdzību ar kādu citu, ar kuru nav radniecīgas attiecības. Daudzus gadu desmitus bija pierasts domāt un teikt, ka visi cilvēki vienādi. Horoskopu šovos mūs pieradināja visu vērtēt pēc zodiaka zīmēm. Arī attiecību saderību. Par horoskopiem runājam, lasām, klausāmies ikdienu. Vai tas ir palīdzējis cilvēkiem? Tā ir tīksmināšanās par sevi bez motivācijas.

Socionika ir attiecību zinātne par 16 atšķirīgiem sociotipiem un attiecībām starp tiem. Sociotipa 4 burtu kods un izstrādātie raksturojumi sniedz precīzus cilvēku aprakstus. Galvenā socionikas priekšrocība ir precīzas prognozes par attiecībām starp 16 sociotipiem, aprakstot katru no tām.

Asins grupu iespējams noteikt veicot analīzi, vārds un uzvārds ikvienam ierakstīts personu apliecinošā dokumentā, bet sociotips ierakstīts cilvēka psihē. Cilvēkam piedzimstot ir noteikts sociotips, kurš dzīves laikā nemainās.

Jau 19gs. beigās austrietis Zigismunds Freids, psihoanalīzes pamatlicējs apstiprināja hipotēzi, ka cilvēka psihe ir daudzslāņains veidojums. Psihes uzbūve, jeb struktūra sastāv no kanāliem, kuros darbojas psihes funkcijas. Līdz ar to bija iespējams izveidot psihes darbības modeli.

To paveica viņa darbu turpinātājs K.G.Jungs - psihiatrs, analītiskās psiholoģijas pamatlicējs. Viņš apstiprināja psihes struktūras esamību un pamatoja funkciju virzību tajā, kas noteica cilvēka rakstura tipa veidošanos.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV