Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Jau trešo gadu aicina iesaistīties labestības akcijā "Eņģeļi pār Latviju"

Zane Pētersone, 24.11.2010. 10:17

LNT, Swedbank un Ziedot.lv, sadarbībā ar Rimi un Supernetto veikaliem, jau trešo gadu aicina iesaistīties labestības akcijā "Eņģeļi pār Latviju". Divos gados mēs visi kopā saziedojām 810 171 Ls un palīdzējām 293 bērniem! Arī šogad, tuvojoties gada skaistākajiem svētkiem - Ziemassvētkiem - aicinām palīdzēt mūsu bērniem dzīvot. Labestības akcija ilgs līdz 19.decembrim, kad LNT tiešraidē norisināsies akcijas "Eņģeļi pār Latviju" labdarības noslēguma maratons.

Šogad savus sargeņģeļus gaidīs un uz mūsu visu palīdzību cer Karlīna (viens gads), Raimonds (četri mēneši), Kristaps (viens gads), Igors (seši gadi) un Liāna (13 gadi). Lai bērni dzīvotu, nepieciešami 49 415,56 lati!

Kristapam ir smagi galvas smadzeņu bojājumi. Kad Latvijā pieejamās palīdzības iespējas tika izsmeltas, vecāku redzeslokā nonāca institūts, kas atrodas ASV. Tas ir vienīgais pasaulē, kas veic funkcionālo diagnostiku bērniem ar smadzeņu bojājumiem, izstrādā katram bērnam īpašu attīstības programmu un apmāca vecākus to pildīt mājās. Kristapa vecāki pēc šīs programmas ar puisēnu darbojas vismaz desmit stundas ik dienu. Kristapa hronoloģiskais vecums ir viens gads, bet institūta noteiktais neiroloģiskais - tikai aptuveni 2,5 mēneši. Zēns mācās redzēt, saturēt augumu, apzināti kustēties, raudāt, smaidīt un tikt galā ar pārmērīgo jūtību uz skaņām un pieskārieniem. Vēl jāiegulda liels darbs, lai Kristaps iemācītos līst, rāpot un staigāt. Lai precīzi noteiktu programmas efektivitāti un izveidotu jaunu programmu, Kristapam ar vecākiem uz ASV jādodas ik pusgadu. Lai Kristaps dzīvotu, nepieciešami 11 000 lati.

Karlīna nāca pasaulē priekšlaicīgi. Dzimšanas brīdis nesa nepatīkamus, sāpīgus brīžus - mazulīte piedzima ar ļoti smagu centrālās nervu sistēmas anomāliju. Pateicoties operatīvai Latvijas ārstu rīcībai, jau otrajā dzīves dienā Karlīnai veica muguras operāciju, lai glābtu meitenītes dzīvību. Pēc mēneša tika veikta otra operācija, kuru Karlīna pārcieta veiksmīgi. Jau no pusotra mēneša vecuma mazā Karlīna saņem nepieciešamo rehabilitāciju. Šī slimība veicina kustību traucējumus. Ir veikts ļoti smags ceļš, bet ģimene nepadodas. Karlīna jau rāpo, ceļas uz celīšiem un ļoti grib tikt uz kājām, lai varētu sākt staigāt. Slimība liedz iespēju piecelties uz savām kājiņām, jo pēdu un apakšstilbu nervu impulsi ir ļoti vāji. Lai mazā Karlīna varētu sākt mācīties staigāt, ir nepieciešamas speciāli Karlīnai gatavotas kāju ortozes un nepieciešams turpināt rehabilitāciju. Kopā nepieciešami 3 492,56 lati.

Raimonds jau kopš dzimšanas brīža ir atkarīgs no mākslīgā plaušu ventilācijas aparāta. Zēnam ir iedzimts centrāls hipoventilācijas sindroms - elpošanas centra nereaģēšana uz ogļskābās gāzes uzkrāšanos asinīs. Slimība izpaužas kā elpošanas apstāšanās vai nepietiekama elpošana bērnam miega laikā, tādēļ pēc aizmigšanas bērnam nepieciešama mākslīgā plaušu ventilācija, ko ir iespējams nodrošināt neinvazīvi (caur masku uz bērna sejas, ko uzliek pēc aizmigšanas). Šāds ventilācijas atbalsts visdrīzāk būs nepieciešams visu turpmāko bērna dzīvi. Raimonda attīstība un iespējas piedalīties ikdienas aktivitātēs, esot nomodā, ir prognozējamas labas. Bērni ar mākslīgo plaušu ventilāciju var dzīvot arī mājās, ne tikai slimnīcā, bet, lai tas būtu iespējams, ir nepieciešama aparatūra bērna stāvokļa uzraudzīšanai un viņa elpināšanai. Kopā nepieciešami 11 825 lati.

Liānas dzīve līdz septiņu gadu vecumam ritēja kā lielākajam vairumam viņas vienaudžu. Tā bija prieka un līksmības pilna. Nekas neliecināja, ka Liānu skars smaga slimība. Smagā diagnoze nāca negaidīti un tas bija liels trieciens visiem. Liānai ir muguras spinālo smadzeņu audzējs. Ļoti strauji attīstījās ķermeņa apakšējās daļas - mugurkaula un kāju paralīze. Meitene tagad pārvietojas ratiņkrēslā. Liānai ir sākusies mugurkaula deformācija. Lai veiktu operāciju Vācijas klīnikā, nepieciešami 5 000 lati.

Igors piedzima priekšlaicīgi - septītajā grūtniecības mēnesī. Jau pirmajos savas dzīves mēnešos mazais puisītis pārcieta vairākas operācijas. Igoram gada vecumā tika uzstādīta diagnoze -bērnu cerebrālā trieka, spastiska parēze. Vecāki iegulda visus spēkus, lai dēla veselība uzlabotos. Zēns saņem regulārus rehabilitācijas kursus rehabilitācijas centros un vecāki nodarbojas ar zēnu mājas apstākļos. Igora fiziskā un emocionālā attīstība lēnām, bet iet uz labo pusi. Šogad Igors uzsāka mācības 1.klasē. Zēns rāpo un viņam ir liela vēlēšanās pašam nostāties uz kājām un staigāt. Igoram nepieciešama operācija un rehabilitācija Minhenes ortopēdiskajā klīnikā un speciāli zēnam izgatavotas ortozes. Nepieciešami 18 098 lati.

Taču ir vēl vairāki simti bērnu, kuri gaida savus sargeņģeļus. Kopā mēs varam palīdzēt!

Katrīne Pasternaka, LNT labestības projektu vadītāja: "Tuvojas Ziemassvētki, laiks, kad katram gribas saņemt un DOT. Laiks, kad vissīkākā netaisnība sāp daudz vairāk kā ikdienā. Laiks, kad spēja DOT ir daudz svarīgāka un nozīmīgāka kā ikdienā. Tāpēc aicinu katru, kuram ir iespēja un velēšanās - atbalstīt visus atbalstu gaidošos, visus, kam iespēja DOT vēl jāizcīna. Lai mūs balsta un spārno katra atbalstu saņēmušā bērna un viņu vecāku jau pateiktais paldies!"

Rūta Dimanta, Labdarības portāla Ziedot.lv vadītāja: "Labestības akcija "Eņģeli pār Latviju" ir kļuvusi par sirsnīgāko gada notikumu, kas apvieno visu sabiedrību. Tā jau sen vairs nav tikai labdarības akcija, tie ir labsirdības, izpalīdzības un cilvēcības svētki, kas dod cerību un ticību labajam. Aicinu arī šogad pievienoties un kļūt līdzīgiem eņģeļiem, kas palīdz tiem bērniem, kam iedzimtu slimību vai traģisku notikumu dēļ ir jāsakaras ar nopietnām veselības problēmām."

Māris Mančinskis, Swedbank valdes priekšsēdētājs Latvijā: "Labestības akcija "Eņģeļi pār Latviju" vairāku gadu laikā ir pierādījuši, ka spējam vienoties lieliem mērķiem. Turklāt, spējam vienoties un palīdzēt tiem, kuriem tas visvairāk nepieciešams pat tad, kad cilvēkiem nav viegli un valstī ir krīze. Jo viena no būtiskākajām lietām, kas piemīt cilvēkiem ir - spēja rūpēties par kādu. Swedbank cilvēki arī šogad aktīvi iesaistās Eņģeļu akcijā, jo mēs ticam, ka tikai kopīgi varam veidot Latviju labāku."

Lai Karlīna (1 gads), Raimonds (4 mēneši), Kristaps (1 gads), Igors (6 gadi) un Liāna (13 gadi) dzīvotu, nepieciešami 49 415,56 lati! Ziedot var portālā Ziedot.lv, zvanot uz labdarības tālruni 90006383 (maksa par zvanu 1 lats), kā arī ziedojumu kastītēs Swedbank, Rimi un Supernetto visā Latvijā!

Ziedo un kļūsti par bērnu sargeņģeli!

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV