Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

LU vieslekcijas lasīs viens no pazīstamākajiem vācu mūsdienu filozofiem Ginters Ābels

Ieva Pranka, 30.11.2010. 16:57

Ceturtdien, 2.decembrī, plkst. 18:00 Latvijas Universitātē (Raiņa bulv. 19) notiks vācu filozofa, profesora Gintera Ābela (Günter Abel) vieslekcija "Kas padara cilvēku par īpašu būtni?", kurā profesors analizēs, kā cilvēks ar zīmju palīdzību saprot pasauli un komunicē ar citiem cilvēkiem.

"Cilvēki spēj runāt, domāt un rīkoties. Vai tas padara cilvēku par īpašu būtni? Ar valodas un citu zīmju palīdzību mēs saprotamies ar citiem cilvēkiem, vienlaicīgi nododot informāciju par pasauli. Taču kā darbojas šajā procesā iesaistītie mehānismi? Kas nodrošina to veiksmīgu darbību, un kāda loma šajos procesos ir kooperatīvām darbībām? Lekcijā tiek aizstāvēta vienota runas, domāšanas un rīcības teorija," lekcijas saturu raksturo profesors.

Ginters Ābels ir Berlīnes Tehniskās Universitātes Filozofijas institūta profesors, kā arī universitātes Zināšanu pētniecības inovāciju centra vadītājs. Šogad Prof. Ābels ievēlēts par pastāvīgo locekli pasaulē augstākā līmeņa filozofijas zinātniskajā institūcijā - Starptautiskajā Filozofijas institūtā (Institut International de Philosophie, IPP). Savukārt no 2002. līdz 2005. gadam Ābels bijis Vācijas filozofijas biedrības prezidents.

Prof. Ābels ir 5 grāmatu autors, atsevišķi viņa darbi tiek tulkoti latviešu valodā. Ābela pētniecisko interešu lokā ir valodas un zīmju filozofija, vispārējā simbolu teorija, apziņas filozofija, epistemoloģija, 19. un 20. gs. filozofija, kā arī mūsdienu filozofijas problēmas un perspektīvas.

Lekcija notiks vācu valodā ar (konsekutīvo) tulkojumu uz latviešu valodu.

Savukārt piektdien, 3.decembrī plkst. 15:00 LU Vēstures un filozofijas fakultātē Prof. Ābels noturēs lekciju "Filozofija un neirozinātne. Apziņa, valoda un daba". Šajā lekcijā profesors iepazīstinās klātesošos ar savu apziņas filozofijas koncepciju. Tiks runāts par filozofijas attiecībām ar zinātni, jo īpaši ar neirozinātni, kas rada izaicinājumu mūsdienu filozofijai.

Lekcijas organizē Baltijas-Vācijas Augstskolu birojs sadarbībā ar LU Vēstures un filozofijas fakultāti.

Baltijas-Vācijas Augstskolu birojs apvieno vairākas organizācijas, iniciatīvas un projektus Vācijas un Baltijas valstu augstskolu sadarbības un akadēmiskās apmaiņas jomā. Augstskolu birojs ik gadu piešķir līdzekļus zinātniskiem projektiem Latvijas augstskolās, kā arī rīko vācu zinātnieku vieslekcijas Latvijā. Vairāk informācijas: www.hochschulkontor.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV