Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Stacijas pulksteņa torni rotā īpašā svētku egle

Lāsma Trofimova, 08.12.2010. 11:12 | komentāri (1)

Atzīmējot Stacijas pulksteņa 45 gadu jubileju un Ziemassvētku eglītes rotāšanas tradīcijas 500 gadus, tirdzniecības centrs "Origo" izgreznojis pulksteņa torni. Šodien Rīgas centrā uz tirdzniecības centra „Origo" pulksteņa torņa, kas gadu desmitiem Rīgas iedzīvotājiem un viesiem kalpojis gan par laika atskaites punktu, gan tikšanās vietu, greznojas Origo pulksteņa egle.

Tirdzniecības centrs „Origo" ar Origo pulksteņa egli, kuras 140 m2 veido vairāk nekā 6500 diožu lampiņas, piedalās unikālajā projektā Ziemassvētku egļu ceļš, kas stiprina leģendu par Rīgu kā pilsētu, kurā pirms 500 gadiem tika rotāta pirmā Ziemassvētku eglīte. Kā pulsējoša, ziņkārīga un mūžam jauna pilsētas sirds lielākā Ziemassvētku eglīte rotājas aptuveni 40 metru augstumā.

„„Origo" pulksteņa tornis ir kā bāka pilsētas sirdī, kas atrodas uz pilsētai nozīmīgu ielu asīm, un ir mūsdienu pilsētas simbols. Šobrīd pulksteņa tornis, kā pilsētas signāluguns, godina gadsimtiem senās Ziemassvētku tradīcijas. Laika ritējums Origo pulksteņa egles rotājumos veido vienotu ietvaru pilsētas aktualitāšu atspulgam, sekot līdzi krāšņajai pilsētas dzīvei," uzsver tirdzniecības centra „Origo" vadītājs Aleksandrs Ņemirovskis.

Fakti par Stacijas pulksteni:

Stacijas torņa pulkstenis, kas tolaik vienlaicīgi kalpoja arī kā ūdenstornis, lai nodrošinātu pietiekamu spiedienu stacijas ūdensapgādes sistēmā, tika atklāts 1965. gadā. Sākotnēji laikrādis bija ar ciparnīcu un rādītājiem, ko vēlāk nomainīja pret elektronisko tablo.
Projekta autors 60. gados - Ļeņingradas projektu institūts „Lengiprotrans", atbildīgie arhitekti V. Kuzņecovs, V. Cipuļins, u.c. Stacijas rekonstrukcijas projekta autors - arhitektu birojs „Sarma & Norde", vadītājs Visvaldis Sarma.
Pašreizējais pulkstenis, tāpat kā sākotnējais, slejas 43 metru, kopā ar burtiem RĪGA - 46 metru augstumā, tā diametrs ir 4,2 metri.
Pašreizējā veidolā pulkstenis atdzima 2003. gadā, kad tas sāka darboties līdz ar t/c „Origo" jaunā korpusa atklāšanu. Jaunais stacijas pulkstenis atjaunots 20. gs. 60. gadu arhitektūrai raksturīgajā konstruktīvajā stilā, lai Rīgas centrālās stacijas komplekss būtu kā vienots ansamblis.
Rekonstruējot pulksteņa torni tā pašreizējā veidolā, torņa pamatos klātesošie dalībnieki – Linstow Center Management un Latvijas Dzelzceļa pārstāvji, kā arī arhitekti - iebetonēja savus pulksteņus.
Savulaik tornis tika uzcelts dažus metru pa labi no sākotnēji paredzētās atrašanās vietas. Ļeņingradas projekta autoru neprecizitātes tika izlabotas līdz ar 2003. gada rekonstrukciju, un tagad pulstenis atrodas tieši uz ielu asīm, nodrošinot redzamību visā Raiņa bulvāra garumā.
Stacijas pulksteņa apgaismojuma spuldzītes tiek nomainītas reizi divos gados, kad ciparnīcā atjauno 658 spuldzītes.
Pašreizējais pulkstenis ir izgatavots vienā no pasaules vadošajām pulksteņu izgatavotājām - vācu kompānijā „Perrot", pareiza laika signālu tas saņem no Vācijas pilsētas Frankfurtes.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV