Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Radošā darbnīca „Riga Freakbike 2007” Andrejsalā

andrejsala.lv, 06.05.2007. 00:00 | komentāri (4)

No 3. līdz 5.maijam Andrejsalā tika rīkota radošā darbnīca Riga Freakbike 2007. Pasākuma dalībnieki triju dienu laikā varēja uzbūvēt vai pārtaisīt savu velosipēdu par neparastu, oriģināla izskata braucamrīku. Materiāli – vecas divriteņu detaļas, lūžņi, metāla cauruļu atgriezumi un citi krāmi. Šādam braucamrīkam pirmajā vietā ir radoša ideja un oriģinalitāte, tāpēc to var uzskatīt par kinētiskās enerģijas vadītu skulptūru, kas funkcionē kā parasts divritenis.
Radošā darbnīca „Riga Freakbike 2007” Andrejsalā

Galerijas:

Šādu velosipēdu būvēšanas entuziastu apvienības un klubi darbojas daudzviet pasaulē, piemēram, Chunk DCLXVI, Black Label Bike Club, SCUL, Rat Patrol, Zoobomb, Chicago Freakbike u.c. Šīs aktīvistu grupas veido filmas, piedalās gājienos, un rīko pasākumus, lai popularizētu šo salīdzinoši lēto un iespaidīgo hobiju. Katra mēneša pēdējā piektdienā vairākās pilsētās visā pasaulē notiek pasākums Kritiskā robeža (Critical Mass), kura laikā riteņbraucēju, skeitbordistu, skrituļslidotāju un citu nemotorizētu pārvietošanās līdzekļu lietotāju masas ieņem ielas. Šo pasākumu galvenais mērķis – satikties reizi mēnesī, izbaudīt drošības un vienotības sajūtu, kopā pārvietojoties un apceļojot pilsētu ar savu nerakstīto manifestu: "Mēs nebloķējam satiksmi, mēs esam satiksme!"

Atbalstot un apliecinot šādu ideju nozīmīgumu un radošo potenciālu, tika organizēts pasākums arī Rīgā, ar radoši brīvu un māksliniecisku pieeju velosipēdu būvēšanā. Valsts Kultūrkapitāla fonda finansētā projekta autori par savu ieplānoto pasākumu saka šādi: „Ikviens var būt sava velosipēda dizainers, mākslinieks un izgatavotājs. Nav obligāti jāsakrāj pāris simtu latu un jāpērk veikalā jauns, skaists, lakots un mirdzošs masu produkts. Lai darbnīcā atdzīvojas vecais krāms, kas mētājas šķūnītī, pagrabā vai bēniņos! Dari pats!”

Pasākumā piedalījās profesionāli mākslinieki un dizaineri, kā arī velobūves un velobraukšanas entuziasti, tāpēc ir pamats uzskatīt, ka izgatavotie braucamrīki būs ne tikai vizuāli pievilcīgi, bet arī tehniskā ziņā kvalitatīvi. Obligāts nosacījums, kas bija jāņem vērā velosipēdu būvētājiem, attiecas uz braucēju drošību, proti, divriteni vajadzēs aprīkot ar atstarotājiem un sarkanu, mirgojošu lampiņu aizmugurē, jo pasākuma pēdējā dienā plānots parādes brauciens pa Rīgas ielām.

Riga Freakbike 2007 dalībniekiem pašiem bija jāsagādā vismaz minimālais materiālu un detaļu komplekts sava velosipēda izgatavošanai, bet projekta autori savukārt parūpējās par nepieciešamāko instrumentu – urbjmašīnu, griezējinstrumentu, metināšanas aparātu u.c. – pieejamību.

P.S. Šos ričukus darbībā varēsiert skatīt šodien 6.maijā plkst.14.00, kad visas konstrukcijas apvienosies vienā parādes braucienā pa Rīgas ielām.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV