Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Divi objekti no gaismas festivāla „Staro Rīga" turpmāk rotās Rīgas 3. ģimnāziju

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa, 17.12.2010. 10:15

Pirmdien, 20. decembrī plkst. 17.00, klātesot Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētājai Eiženijai Aldermanei, savu dzīvi atsāks divi gaismas objekti „Akvārijs" un „Noķer ēnu!", kas tika radīti 3. gaismas festivālam „Staro Rīga". Pateicoties Rīgas 3. ģimnāzijas padomes iniciatīvai, šie skaistie objekti tumšajā diennakts laikā būs apskatāmi skolas teritorijā Grēcinieku ielā 10.

Kā zināms, pirms dažām dienām, saņemot „Cicerona Goda nosaukumu" par festivāla „Staro Rīga" īstenošanu, E. Aldermane savā uzrunā tēlaini uzsvēra, ka šodien ir daudz cilvēku, kuri dzīvo tumsā un neredz izeju, un „ja varam kaut nedaudz dāvāt gaismas un prieka mirkli, kas palīdz tikt pāri šim tumsas periodam, tad tas ir jādara."

Tā kā 3. gaismas festivāls „Staro Rīga" baudīja lielu skatītāju atsaucību, Rīgas 3. ģimnāzijas padome nolēma, ka ir daži objekti būtu piemēroti skolas teritorijas izrotāšanai. Roberta Līča radītā instalācija "Noķer Ēnu" rada optisku ilūziju par cilvēka klātesamību, to nemaz neredzot. Gaismas objekts dod iespēju iztēloties, kā izskatītos, ja mēs spētu savu ēnu uz brīdi sastindzināt un atstāt. Tiek radīta optiska ilūzija ar gaismas un cilvēku siluetu saspēli, nojaucot robežas ar realitāti. "Noķer ēnu!" – tas ir aicinājums ikvienam garāmgājējam atrast savu ēnu.

Savukārt instalācijas „Akvārijs" būtība ir radīt skatītājam sajūtu, ka tas ir nokļuvis akvārija iekšienē, noslēpumainā valstībā, kurā mājo zemūdens radījumi. Zivis līgani svārstoties gaisa plūsmu ietekmē rada peldējuma ilūziju, ko pastiprina vējā drebošās un vibrējošās spuras. Projektu ir izstrādājusi Laima Laizāne.

Plānots, ka Rīgas 3. ģimnāzijas teritorija ik gadu tiks papildināta ar jauniem gaismas objektiem. 3. ģimnāzijas padomes priekšsēdētājs Mārtiņš Biezais saka: „Šī pilsoniskā iniciatīva ir labs sākums, manuprāt, jaukai tradīcijai, kas radīs prieku gan skolēniem, gan pilsētas iedzīvotajiem un viesiem. Plānojam arī turpmāk izvietot vairākus skaistus gaismas objektus no nākamajiem gaismas festivāliem."

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV