Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Latvijas ģimeņu budžetu apskats 2010

Diāna Krampe, 28.12.2010. 12:38

Veicot iedzīvotāju aptauju, Swedbank Privātpersonu finanšu institūts noskaidrojis notikumus, kas aizvadītajā - 2010. - gadā visvairāk ietekmējis Latvijas ģimeņu budžetus.
Latvijas ģimeņu budžetu apskats 2010

Valstiska mēroga notikumu vidū cilvēki par visbūtiskākajiem atzinuši

• iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes paaugstināšanu no 23% līdz 26%,
• benzīna cenas kāpumu,
• inflāciju.

Swedbank Privātpersonu finanšu institūta aprēķini liecina, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa paaugstināšana cilvēkam ar vidējo algu Latvijā - 450 latiem "uz papīra" - 2010. gadā nozīmēja ienākumu samazināšanos par aptuveni 10 latiem mēnesī. Vidusmēra ģimenei ar diviem pieaugušajiem un vienu bērnu samazinājums ienākumos līdz ar to sasniedza 250 latus gadā.

Lai arī kopējā inflācija valstī 2010. gadā ir bijusi zema un gada laikā sasniegusi tikai 2%, lielu iespaidu uz kopējo inflācijas rādītāju atstājušas pārtikas cenas, kas šā gada novembrī bija par 7% augstākās nekā pirms gada. Arī benzīna cenas kāpums šogad, līdzīgi kā 2009. gadā, bijis 10 santīmi par litru jeb 14% gada laikā. Tas, visticamāk, arī kalpojis par galveno iemeslu tam, kādēļ iedzīvotāji inflāciju pieminējuši kā vienu no faktoriem, kas aizvadītajā gadā jūtami ietekmējis viņu ģimenes maku.

"Aizvadītajā gadā iedzīvotāji izjutuši gan ienākumu samazināšanos, gan cenu kāpumu ģimenes budžeta izdevumu pusē. Daudzām ģimenēm tas noteikti radīja iemeslu stingrāk sekot līdzi savām naudas lietām, izvērtēt pirkumu nepieciešamību," komentē Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktora vietniece Diāna Krampe.

Personīgo notikumu vidū cilvēki kā būtiskākos finanšu ziņā visbiežāk atzīmēja:

• darba zaudējumu kādam no ģimenes locekļiem,
• bērnu skolas gaitu uzsākšanu,
• materiālā atbalsta sniegšanu radiniekiem un draugiem.

"Lai arī katrs ceturtais respondents norādīja, ka aizvadītajā gadā kāds no ģimenes locekļiem ir zaudējis darbu, vienlaikus katrs piektais sacīja, ka 2010. gadā kādam ģimenē ir izdevies atrast jaunu darbu. Arī attiecībā uz saviem nākotnes ienākumiem cilvēki raugās optimistiskāk - vairāk nekā puse respondentu nākamgad cer gūt kādus papildu ienākumus," norāda Swedbank Privātpersonu finanšu institūta pārstāve.

Visbiežāk iedzīvotāji cer piepelnīties "haltūru" veidā, atgūt pārmaksātos nodokļus no valsts un strādāt sezonas darbus. Katrs desmitais apgalvo, ka plāno gūt ienākumus darbā ārzemēs.

Vērtējot savas ģimenes izdevumus 2010. gadā, vairāk nekā puse respondentu, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, izjuta izdevumu pieaugumu saistībā ar mājokļa nodokli, bet katrs otrais - ikgadējās auto nodevas palielināšanos. Ikdienas tēriņu pozīcijās cilvēki visbiežāk pieminējuši izdevumu pieaugumu pārtikai (71% aptaujāto), apģērbiem un apaviem (54%), kā arī par ārstniecības pakalpojumiem (51%). Runājot par nākamo gadu, cilvēki prognozē, ka ģimenes budžetu visvairāk ietekmēs izdevumi pārtikai, mājoklim un automašīnai.

Aizvadītajā gadā cilvēki retāk devušies ārzemju atpūtas braucienos, bet mazliet vairāk tērējuši ģimenes pasākumiem un kultūras pasākumu apmeklēšanai. Par visdārgākajiem svētkiem iedzīvotāji atzinuši Ziemassvētkus, kam seko radu, draugu, kā arī pašu jubilejas.

Plašāku informāciju par aptaujas datiem iespējams iegūt, sazinoties ar Swedbank Privātpersonu finanšu institūtu.

Iedzīvotāju aptauja par to, kas 2010. gadā visvairāk ietekmējis viņu ģimenes budžetu, veikta internetā šā gada decembra beigās, tajā piedalījās vairāk nekā 1000 respondenti no visas Latvijas.

Swedbank Privātpersonu finanšu institūts ir no bankas neatkarīga struktūra, kas savu darbību uzsāka 2009. gada nogalē. Institūta mērķis ir attīstīt personīgo finanšu pārvaldības kustību Latvijā, kas palīdzētu iedzīvotājiem izprast nepieciešamību plānot savu personīgo budžetu. Plaša informācija par personīgo finanšu jautājumiem atrodama institūta interneta vietnē www.manasfinanses.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV