Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē notiks „Novadu spēles"

Kristīne Dalmatova, 04.01.2011. 12:06

Trešdien, 5. janvārī, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē (LU SZF), Rīgā, Lomonosova ielā 1, Berlina auditorijā jau otro gadu skolēnu brīvdienās ieradīsies vidusskolēni no visas Latvijas, lai piedalītos „Novadu spēlēs".

Tajās satiekas novadu jaunieši un izvērtē savas zināšanas par reģionālo attīstību un pētniecību. Šogad spēles pirmajā kārtā komandas iesniedza pētniecisku darbu „Cilvēki novados", kurā novada cilvēkkapitāls analizēts gan vēsturiskā, gan nākotnes attīstības kontekstā.

„Novadu spēles" organizē LU SZF Socioloģijas nodaļa sadarbībā ar Sociālo un politisko pētījumu institūtu (SPPI), Valsts pētījumu programmas „Nacionālā identitāte" projekta „Nacionālā identitāte un rīcībspēja" darba grupu.

„Novadu spēļu" mērķis ir veicināt vidusskolēnu interesi par reģionālo attīstību un pētniecību, un darīt to jauniešiem saistošā formā. Spēles kārtās ir sabalansēti gan pētnieciskie, gan radošie uzdevumi, tiek attīstītas prasmes izteikt savas idejas kompaktā formā (gan mājas darbu, gan spēles gaitā tapušo prezentāciju ilgums ir ierobežots). Vidusskolēniem ir radīta iespēja praksē izmantot virtuālo resursu www.petnieciba.lv, kas izstrādāts LU SZF SPPI Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta projekta „Augstskolu pētnieciskais potenciāls – reģionālās attīstības sekmēšanai" ietvaros.

Spēles dalībnieku „ģeogrāfija" rāda, ka ir izdevies piesaistīt jauniešus no visiem reģioniem. Šogad spēles noslēguma kārtā piedalās Balvu Valsts ģimnāzijas, Kārsavas vidusskolas, Krāslavas Valsts ģimnāzijas, Limbažu 3. vidusskolas, Siguldas Valsts ģimnāzijas, Talsu Valsts ģimnāzijas, Viļakas Valsts ģimnāzijas, Vecpiebalgas vidusskolas komandas.

Spēlē piedalās novadu komandas (5-8 skolēni), kas skolotāja-konsultanta vadībā sagatavo mājasdarbus – uz pētījumiem balstītus pārskatus par sava novada vietu reģiona attīstībā un piedalās erudīcijas konkursā par reģionālās attīstības jautājumiem. Spēles gaitā komandas izvērtē sava novada attīstības iespējas, salīdzina tās ar citu novadu jauniešu redzējumu un kopīgi diskutē par jauniešu iespējām un lomu sava reģiona un Latvijas nākotnes veidošanā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV