Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Liepājā nenotīrīta sniega dēļ iebrūk veikala noliktavas jumts

Viktorija Šembele, 04.01.2011. 15:52

Šodien, 4.janvārī, Liepājā, veikala DEPO noliktavas zonā nenotīrīta sniega dēļ ir iebrucis jumts vairāku simtu kvadrātmetru platībā. Cilvēki šajā negadījumā nav cietuši.
Liepājā nenotīrīta sniega dēļ iebrūk veikala noliktavas jumts

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina namu īpašniekus un namu apsaimniekotājus parūpēties par sniega notīrīšanu no namu jumtiem. Tā kā gandrīz ikdienas snieg un gaisa temperatūra ir mainīga, pastāv draudi, ka atsevišķu ēku jumtu konstrukcijas var jebkurā brīdī neizturēt sniega smagumu un iebrukt. VUGD aicina nekavējoties uzsākt sniega tīrīšanu no jumtiem to lielo un sabiedrisko ēku īpašniekus, kuru īpašumus sedz lēzeni jumti, kas aizņem lielas platības un kas klāti ar metāla konstrukcijām, un kuras apmeklē liels cilvēku skaits, kā piemēram, lielveikali, sporta halles, angāri utt.

"VUGD pārstāvji apmeklē vai sazinās ar lielveikalu un citu lielu sabiedrisko objektu pārstāvjiem, lai brīdinātu par iespējamajām sekām, ko rada nenotīrīti jumti. Mēs nevaram sodīt, bet gan tikai brīdināt," uzsver VUGD priekšnieks ģenerālis Ainars Pencis.

Šobrīd jumtu konstrukcijas ir pakļautas ievērojamam sniega svaram, piemēram, saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sniegto informāciju 2010.gada 31.decembrī Dobelē sniega segas biezums bija 49 cm, bet blīvums 0,25 cm/m3, kā rezultātā uz vienu jumta kvadrātmetru ir izvietota 122,5 kilogramu smaga sniega kārta.

Lielāks risks iebrukt ir būvēm ar tā saucamo "plakano" jumta konstrukciju, kur jumta konstrukcija ir no metāla kopnēm vai rāmjiem ar lielām jumta platībām. Tāpat bīstama situācija var izveidoties divslīpju koka jumtiem, īpaši, ja jumta slīpums ir mazāks par 30 - 35 grādiem. Riskam pakļauti ir arī veci, nolietojušies jumti, kā arī tādi, kuriem nav ilgāku laiku veikti ekspluatācijas un kapitālie remonti.

Līdzās tam pie māju jumtiem veidojas lāstekas, kas var apdraudēt gan mājas iedzīvotāju, gan garāmgājēju dzīvību un veselību. VUGD māju īpašniekus un apsaimniekotājus aicina savlaicīgi notīrīt māju jumtus arī no lāstekām, lai izvairītos no iespējamas traģēdijas.

Savukārt pilsētu iedzīvotājus VUGD aicina būt īpaši uzmanīgiem un ievērot dažus elementārus drošības pasākumus:

• Reizēm ietves ir šauras un slidenas, tomēr jāatceras, ka ne mazāk bīstamas var būt lāstekas, tāpēc, pārvietojoties pa ietvēm, laiku pa laikam ir nepieciešams paskatīties uz augšu un iespēju robežās apiet bīstamās vietas.

• Ja redzat, ka pie kādas mājas ir izstiepta lenta vai izveidots kāda cita veida nožogojums, lūgums nekāpt tam pāri, bet apiet apkārt.

• Ja pamanāt, ka tiek tīrīts sniegs no jumta, kaut arī nav nekāda norobežojuma, un nama apsaimniekotājs nav parūpējies par drošību, tad rūpējoties par savu drošību nekādā gadījumā neejiet gar šo māju, jo Jums var uzkrist virsū sniegs, ledus gabali, lāstekas.

• Ja esat pamanījis bīstamas lāstekas, ne vien pats apejiet apkārt, bet arī pabrīdiniet apkārtējos.

• Ja pie mājām, kurām diendienā ir jāiet garām, redzat lāstekas, kas var apdraudēt Jūs un citus garāmgājējus, brīdiniet par to mājas apsaimniekotāju, jo viņš ir atbildīgs ne tikai par savu īpašumu, bet arī par to, lai viņa nesakārtotais īpašums neradītu draudus apkārtējo cilvēku veselībai un dzīvībai.

Ja redzat, ka ar cilvēku ir notikusi nelaime un nepieciešama palīdzība, nekavējoties zvaniet pa operatīvo dienestu tālruni 112 vai mediķiem pa tālruni 113.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV