Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Andrejsalas Garāžās tapuši vairāki desmiti oriģinālu braucamrīku

andrejsala.lv, 07.05.2007. 10:30 | komentāri (10)

Svētdien, 6.maija pēcpusdienā, rīdzinieku skatienus piesaistīja neparastu braucamrīku kolonna, kas sāka kustību Andrejsalā un turpināja ceļu pa Rīgas ielām un parkiem. Daži desmiti velosipēdu un tiem radniecīgu pārvietošanās līdzekļu no divriteņiem vai to detaļām tika uzkonstruēti Andrejsalas Garāžās, kas trīs dienas bija mājvieta radošai darbnīcai Riga Freakbike 2007.
Andrejsalas Garāžās tapuši vairāki desmiti oriģinālu braucamrīku

Galerijas:

Šādiem braucamrīkiem pirmajā vietā ir radoša ideja un oriģinalitāte, tāpēc tos pamatoti var uzskatīt par kinētiskās enerģijas vadītām skulptūrām, kas funkcionē kā parasts divritenis. Līdzīgas velosipēdu būvēšanas entuziastu apvienības un klubi darbojas daudzviet pasaulē. Aktīvistu grupas veido filmas, piedalās gājienos un rīko pasākumus, lai popularizētu šo salīdzinoši lēto un iespaidīgo hobiju. Katra mēneša pēdējā piektdienā vairākās pilsētās visā pasaulē notiek pasākums Kritiskā robeža (Critical Mass), kura laikā riteņbraucēju, skeitbordistu, skrituļslidotāju un citu nemotorizētu pārvietošanās līdzekļu lietotāji ieņem ielas. Šo pasākumu galvenais mērķis – satikties reizi mēnesī, izbaudīt drošības un vienotības sajūtu, kopā pārvietojoties un apceļojot pilsētu ar savu nerakstīto manifestu: "Mēs nebloķējam satiksmi, mēs esam satiksme!"

Atbalstot un apliecinot šādu ideju nozīmīgumu un radošo potenciālu, tikko aizvadīts līdzīgs pasākums Rīgā. Valsts Kultūrkapitāla fonda finansētā projekta autori par savu ieplānoto pasākumu sacīja šādi: „Ikviens var būt sava velosipēda dizainers, mākslinieks un izgatavotājs. Nav obligāti jāsakrāj pāris simtu latu un jāpērk veikalā jauns, skaists, lakots un mirdzošs masu produkts. Lai darbnīcā atdzīvojas vecais krāms, kas mētājas šķūnītī, pagrabā vai bēniņos! Dari pats!”

Pasākumā piedalījās profesionāli mākslinieki un dizaineri, kā arī velobūves un velobraukšanas entuziasti, tāpēc izgatavotie braucamrīki ir ne vien vizuāli pievilcīgi, bet arī tehniskā ziņā kvalitatīvi. Tiesa, kā varēja novērot, pašiem braucējiem gan vajadzēja zināmu laika sprīdi, lai pierastu pie līdzsvara noturēšanas uz sava pārvietošanās līdzekļa un dabūtu to uz priekšu, taču līdz braucienam pa pilsētas ielām vajadzīgās iemaņas bija rokā!



Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV