Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Apbalvo Eiropas gada (2010) „Žurnālistu balvas" uzvarētājus Latvijā

Inese Salmiņa, 17.01.2011. 16:02

Piektdien, 14.janvārī, Eiropas gada (2010) Žurnālistu konkursa balvu saņēma uzvarētājas Latvijā – Ieva Puķe (Diena) un Diāna Spinu (TV5). Eiropas Komisijas rīkotā konkursa nacionālie uzvārētāji visā Eiropā balvā saņēma dāvanu karti 800 EUR vērtībā.
Apbalvo Eiropas gada (2010) „Žurnālistu balvas" uzvarētājus Latvijā

Konkurss tika izsludināts visā Eiropā un tajā bija aicināti piedalīties gan drukāto un tiešsaistes, gan audiovizuālo mediju žurnālisti. Žurnālistu balvas mērķis ir novērtēt izcilu darbu žurnālistikā par nabadzības un sociālās atstumtības jautājumiem, jo īpaši Eiropas gada (2010) ietvaros.

Par labāko konkursa darbu drukāto mediju kategorijā Latvijā tika atzīts Ievas Puķes raksts „Sarežģītais zvirbulēns" (veidots speciāli žurnālam IR), bet audiovizuālajā kategorijā - Diānas Spinu materiāls „Izmaiņas pensiju sistēmā" (TV5). Abi darbi startēja žurnālistu konkursā Eiropas līmenī.

TV5 žurnāliste Diāna Spinu norāda, ka šāda veida konkursā žurnālistiem ir piedalījusies pirmo reizi. Turklāt uzvara nacionālā līmenī apliecina profesionalitāti, ceļ pašapziņu un pierāda, ka darbs, kas ieguldīts, ir ticis novērtēts. „Savus stāstus veidoju tā, lai sarežģīto varētu pastāstīt vienkārši, tostarp uzmanību vēršot uz tādu valodas lietojumu, kuru cilvēki saprot, un balstot sižetus uz reāliem dzīves piemēriem. Raidījumos atspoguļojam aktuālās tēmas, kas nebūt nav vieglas, bet tas nozīmē, ka par tām ir jārunā. Un jārunā vairāk," secina žurnāliste.

Kopumā Eiropā tika saņemti vairāk nekā 1000 konkursa pieteikumu no 29 valstīm (27 Eiropas valstīm un Īslandes un Norvēģijas). Konkursam Latvijā tika saņemti 47 pieteikumi - no tiem 16 TV/radio pieteikumi un 31 drukātais materiāls. Savus materiālus kopumā Latvijā iesniedza 20 dažādi žurnālisti. Uzvarētāji Eiropā tika godināti 2010.gada 17.decembrī Eiropas gada (2010) noslēguma konferencē, kad tos sveica Lāslo Andors (László Andor), Eiropas Komisijas Nodarbinātības, sociālo lietu un integrācijas komisārs. Noslēguma konferenci apmeklēja arī nacionālo valstu žurnālistu balvas uzvarētāji, tostarp Latvijas žurnālistes.

„Kas ir nabadzība un sociālā izolētība? – mēs, nacionālo žurnālistikas konkursu uzvarētāji šai tematikai veltītās ES kampaņas gadā, sastapušies konferencē Briselē decembra vidū, diskutējām daudz. Dānis, konkursa uzvarētājs, bija šo fenomenu meklēt devies uz slēgtās Ignalinas atomelektrostacijas bijušo strādnieku pilsētiņu. Zviedrijas pārstāve apgalvoja, ka eiropiešu pieņēmums par viņas zemi kā sociālās labklājības valsti jau sen esot absolūti greizs. Slovēnijas žurnālists, kurš pēdējā laikā analizē Āfrikas valstu imigrantu dzīvi dažādās Eiropas valstīs, oponēja – salīdzinot ar vairākiem citiem pasaules reģioniem, tas, ko Eiropā uzskata par nabadzību, absolūti tāds nav," atklāj žurnāliste Ieva Puķe. „Viss patiešām slēpjas salīdzinājumā, tomēr arī ārpus kampaņām un konkursiem tā ir viena no svarīgākajām žurnālistikas misijām – rakstīt par tiem, kas ir sociāli neaizsargātāki par citiem, pievērst sabiedrības un valsts pārvaldes uzmanību sociālajiem „caurumiem"".

Par uzvarētāju drukāto mediju kategorijā Eiropā atzīsts žurnālists no Dānijas Stefens Stubagers (Steffen Stubager), ar rakstu „Kodolieroču pilsētas sabrukums" ('The meltdown of a nuclear city'). Publicēts laikrakstā Jyllands-Posten, 2010. gada 17.janvārī. Raksts atspoguļo postošās sociālās sekas, ko izraisījusi slēgtā atomelektrostacija Lietuvas mazpilsētā Visaginas.
Savukārt audiovizuālo mediju kategorijā par uzvarētāju Eiropā atzīts spāņu žurnālists Consuelo Larrán ar materiālu „Cerību skola" ('A school for hope'), kas pārraidīts RTVA Canal Sur, 2010. gada 21.janvārī. Šī reportāža ir par skolu Seviļā, kas kļuvusi par lielisku romu sociālās integrācijas un izglītības paraugu.

Konkursa pieteikumus ikvienā valstī vērtēja nacionālā žūrija, ko veidoja ministrijas un Eiropas Komisijas pārstāvji, Eiropas gada (2010) Labas gribas vēstnieks, kā arī pārstāvji no NVO, kas ikdienā saskaras ar cilvēkiem, kuri cieš no nabadzības.

Par konkursu: http://www.2010againstpoverty.eu/journalistaward/index/?langid=lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV