Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Iedzīvotāji nevēlas maksāt nodokļus, jo tie ir pārāk augsti un nav skaidrs to izlietojums

Teika Lapsa, 25.01.2011. 14:50

Jaunākā „DnB NORD Latvijas barometra" pētījuma rezultāti liecina, ka Latvijas iedzīvotāji valsts pašreizējo ekonomikas stāvokli novērtējuši kā kopumā labu, turklāt nedaudz optimistiskāk vērtēts respondentu ģimeņu nākotnes materiālais stāvoklis. Tajā pašā laikā lielākā daļa iedzīvotāju ir pārliecināta, ka materiālo situāciju un valsts labklājību pasliktinās jaunās nodokļu izmaiņas.

Plašāki „DnB NORD Latvijas barometra" rezultāti un secinājumi medijiem un sabiedrībai tiks nodoti ceturtdien, 27. janvārī.

Pētījuma pirmajā daļā noskaidrots, ka neliels kāpums vērojams valsts pašreizējā ekonomiskā stāvokļa, ģimenes pašreizējā un nākotnes materiālā stāvokļa vērtējumos. Tāpat iedzīvotāji optimistiskāk vērtē iespējas atrast labu darbu, tomēr valdības darba vērtējums nav mainījies. Kopumā 2010. gada nogalē, kad veikts jaunākais pētījums, mērītie indikatori, salīdzinot ar 2009. gada nogali, ir uzlabojušies.

Savukārt „DnB NORD Latvijas barometra" otrajā daļā iedzīvotāji lūgti vērtēt nodokļu izmaiņas, kuras stājušās spēkā šā gada janvārī. Respondenti vērtējuši, kā jaunie nodokļi ietekmēs viņu ģimenes materiālo stāvokli un situāciju valstī kopumā, kuru nodokļu paaugstināšana bijusi pareizs un kuru – nepareizs lēmums, kādus nodokļus vēl varētu paaugstināt, ja tas būtu patiešām nepieciešams, un kurus iespējami ātrāk vajadzētu samazināt, kā arī komentējuši savus un darba devēju nodokļu maksāšanas paradumus un motīvus.

Pētījumā iegūtos datus komentējuši DnB NORD Bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš, Centrālās statistikas pārvaldes vadītāja Aija Žīgure, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Politikas nodaļas vadītājs Jānis Butkevičs, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers, SIA „Komercdarbības un finanšu pētniecības aģentūra" direktors Andris Nātriņš, SIA „Latio" vērtēšanas daļas vadītāja Diāna Štāle, SIA „Latvija Statoil" izpilddirektors Sandis Šteins, SIA „Finanšu akadēmija" valdes locekle Daiga Zēna – Zēmane, apvienības „Par Labu Latviju" Saeimas frakcijas vadītājs Edgars Zalāns un citi eksperti.

„DnB NORD Latvijas barometrs", kas jau kļuvis par atzītu ikmēneša socioloģisko pētījumu valstī, tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo iedzīvotāju vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV