Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Jaunie elektroenerģijas tarifi neskars pusi mājsaimniecību

Andris Siksnis, 27.01.2011. 10:03 | komentāri (2)

Šodien AS „Latvenergo" akcionāru sapulcē tika izskatīti Latvenergo jaunie elektroenerģijas tarifi. AS „Latvenergo" jaunajos tarifos ir izveidojusi tarifu struktūru, kas balstīsies uz sociālā atbildīguma principu un diferencēs cenu atbilstoši elektroenerģijas patēriņam. Pēc šī brīža aprēķiniem regulētā tarifa izmaiņas neskars 450 000 jeb pusi Latvenergo klientu.

Informē Juris Pūce, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs: „Lai arī Latvijas ekonomiskie rādītāji uzlabojas, daudzas mājsaimniecības savos ienākumos to izjutīs tikai tuvākajos gados. Tādēļ „Latvenergo" ar jauno tarifu plānu rīkojas sociāli atbildīgi, paredzot tarifu struktūru, kas diferencēs cenu, atbilstoši elektroenerģijas patēriņam un maksātspējai. Svarīgi uzsvērt, ka jaunā struktūra balstīsies uz sociālā taisnīguma principiem – tie, kas vairāk patērē elektroenerģiju, arī attiecīgi vairāk izjutīs tarifa izmaiņas."

Izmaiņas tarifu plānos ir loģisks solis pēc tam, kad regulators apstiprināja „Sadales tīkls" tarifu celšanu par vidēji 20.8%, kas gala tarifā veido vidēji 11% sadārdzinājumu. „Sadales tīkls" apstiprinātie jaunie tarifi paredz palielināt investīcijas tehnoloģiski novecojušās infrastruktūras (apakšstacijas, transformatori, gaisa pārvades līnijas) pakāpeniskā atjaunošanā, kas ir svarīgi, lai nākotnē nodrošinātos pret līdzīgiem elektropadeves ilgstošiem pārrāvumiem, ar kādiem daļa iedzīvotāju saskārās gadu mijā. Tāpat „Latvenergo" gala cenu izmaiņas ietekmē elektroenerģijas cena, kas gala tarifa cenu ietekmē vēl par 10%. Tādēļ gala patērētāju tarifs no 1.aprīļa mainīsies par vidēji 21%, kas joprojām Eiropā būs viens no zemākajiem elektroenerģijas tarifiem gan mājsaimniecībām, gan industriālajiem elektroenerģijas lietotājiem.

Jauna tarifu struktūra mājsaimniecībām. Elektrības rēķini nemainīsies pusei lietotāju

Lai maksimāli atbalstītu mājsaimniecības un darītu visu, lai tās neizjustu sadārdzinājumu, AS „Latvenergo" izstrādājis un no 1. aprīļa ieviesīs jaunu tarifa T-1 struktūru – Starta cena un Pamata cena. Tā paredz piemērot Starta cenu maksai elektrības patēriņam līdz 1200 kWh, un tā neatšķirsies no līdzšinējā tarifa. Patēriņam virs 1200 kWh tiks piemērots pamata cenas tarifs. Būtiski, ka vidēji 50% visu mājsaimniecību gadā nepatērē vairāk par 1200 kWh, līdz ar to mājsaimniecības tarifu pieaugumu nejutīs un tām elektrības rēķinos nekas nemainīsies. Šī tarifu plāna īstenošanai AS „Latvenergo" katru gadu ieguldīs 20 milj. latu.

Informē Uldis Bariss, AS „Latvenergo valdes loceklis: „Jaunais tarifu plāns darbosies pēc diferenciācijas principa, lai elektrības maksājumi par minimālām sadzīves vajadzībām garantēti nemainītos ne vien šogad, bet arī nākamajos gados. Savukārt Pamata cena tiek attiecināta uz lielāku patēriņu. No jaunā tarifu plāna izriet, ka pusei mājsaimniecību elektrības rēķinos nekas nemainīsies, savukārt 30% ietekme būs minimāla – naudas izteiksmē mēneša maksa palielināsies par vidēji 1 latu."

Sākot uzskaitīt no 1.aprīļa, pirmo 1200 kWh patēriņam tiks piemērots Starta tarifs, kas paliks līdzšinējā tarifa līmenī, tas ir – 0,0825 Ls/kWh. Savukārt no 1201. kWh jānorēķinās par Pamata tarifu, kas ir 0,1074 Ls/ kWh.

„Latvenergo veiktie aprēķini naudas izteiksmē liecina, ka, piemēram, tarifu izmaiņu ietekme mājsaimniecībām, kas mēnesī patērē 101 – 200 kWh, būs vidēji par 1.10 latiem. No privāto klientu groza tās ir vidēji 29% mājsaimniecību.

Mājsaimniecībām, kas patērē 200 – 400 kWh mēnesī, elektrības maksājums mēnesī izmainīsies vidēji par 4.36 latiem, un tas attieksies uz vidēji 16% mājsaimniecību.

Savukārt pārējām mājsaimniecībām, kas patērē vairāk par 400 kWh mēnesī, elektrības maksājums palielināsies, sākot no 10 latiem, bet tās ir 6% no visām mājsaimniecībām.

Jaunie tarifi ietekmēs tos juridiskos klientus, kas nav tirgus dalībnieki

Tāpat jaunais tarifu projekts paredz, ka juridiskie klienti – saistītie lietotāji, kas līdz šim norēķinājās par regulēto tarifu, to darīs arī turpmāk, tomēr šī cena būs atbilstoša elektroenerģijas tirgus cenai, šādi nostādot tos līdzīgā situācijā ar pašreizējiem tirgus dalībniekiem, kuri jau trīs gadus iepērk elektroenerģiju par vienošanās cenu.

48% elektroenerģijas patēriņa veido juridiskie klienti, kas šobrīd jau pērk elektroenerģiju brīvajā tirgū, un tos tarifu izmaiņas neskars. Tarifu izmaiņas skars pārējos 26% elektroenerģijas patēriņa saistīto lietotāju, kuriem tarifs tiks diferencēts 3 tarifu plānos, atkarībā no pieslēguma jaudas un elektroenerģijas patēriņa. „Latvenergo" nolēmis turpināt sabiedrības informēšanu par energoefektivitātes uzlabošanas iespējām, uzsākot semināru ciklu juridiskām personām.

Par jauno tarifu projektu „Latvenergo" informēs un iepazīstinās arī dažādas sociālo partneru organizācijas – LDDK, LTRK, LPS un citas, kas apvieno uzņēmējus un pašvaldības. Sarunās paredzēts skaidrot jaunā elektroenerģijas tarifa veidošanos un tā ietekmi uz gala cenu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV