Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Krievija gatavojas aizstāvēt padomju karavīru apbedījumus ārvalstīs

LETA, 07.05.2007. 12:40

Krievijas prezidents Vladimirs Putins šomēnes gatavojas parakstīt dekrētu, kas paredz ārvalstīs, arī Latvijā radīt centrus, kuri nodarbosies ar padomju karavīru brāļu kapu uzskaiti un saglabāšanu, pirmdien vēsta laikraksts "Kommersant".
Tādus centrus iecerēts izveidot Polijā, Ungārijā, Rumānijā, Vācijā, Čehijā, Ķīnā un Latvijā. Paredzēts, ka Čehijā izvietotais centrs nodarbosies arī ar Slovākijā esošajiem apbedījumiem, Ķīnas centrs - ar brāļu kapiem Japānā un abās Korejās, bet Latvijas centrs būs atbildīgs arī par abu pārējo Baltijas valstu - Lietuvas un Igaunijas teritorijās esošajiem apbedījumiem.

Šo pārstāvniecību virsvadību nodrošinās Krievijas bruņoto spēku militāri - memoriālais centrs.

Saskaņā ar šīs iestādes vadītāja Aleksandra Kiriļina teikto, kopumā Otrā pasaules kara laikā ārvalstīs apglabāti aptuveni deviņi miljoni "padomju pilsoņu". To 14 valstu teritorijās, kuras ar savu darbību nosegs jaunās pārstāvniecības, atrodas 95% no šiem apbedījumiem.

Saskaņā ar laikraksta rīcībā esošo informāciju, šo pārstāvniecību darbam no Krievijas valsts budžeta paredzēts tērēt aptuveni miljonu dolāru (apmēram pusmiljonu latu) gadā.

Kāda prezidenta administrācijas amatpersona norādīja, ka dekrētu sākuši gatavot jau aptuveni pirms gada un tā parakstīšana nav tieši saistīta ar nesen Igaunijā notikušo padomju karavīru pieminekļa pārvietošanu no Tallinas centra uz militāro kapsētu pilsētas nomalē.

Tomēr avots atzina, ka notikumi Igaunijā likuši pasteidzināt dokumenta sagatavošanu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV